Πολιτική|29.06.2023 22:33

Τέλος εποχής: Η πορεία του Αλέξη Τσίπρα από το μαθητικό κίνημα, στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και από εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου, τις Βρυξέλλες και τις Πρέσπες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Τον Φεβρουάριο του 2008, ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται Πρόεδρος του Συνασπισμού με ποσοστό 70,4% / Φωτογραφία: Eurokinissi
Στις επαναληπτικές εκλογές του 2012 ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ποσοστό 26,89 /  Φωτογραφία: Eurokinissi
Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 36,3. Ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται ο πρώτος Πρωθυπουργός της χώρας που προέρχεται από την Αριστερά / Φωτογραφία: Eurokinissi
Το πρώτο εξάμηνο του 2015 σημαδεύεται από σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Στις 26 Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει την απόφασή του για προσφυγή σε δημοψήφισμα.
Στο δημοψήφισμα του Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει το "ΟΧΙ" το οποίο και εγκρίνεται με ποσοστό 61,31%. Εφτά  μέρες αργότερα υπογράφει νέα συμφωνία με τους δανειστές.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 ξανακερδίζει τις εκλογές και σχηματίζει νέα κυβέρνηση με εταίρο τον Πάνο Καμμένο και του ΑΝΕΛ / Φωτογραφία: Eurokinissi
Στις 17 Ιουνίου του 2018 υπογράφεται η Συμφωνία των Πρεσπών υπό την παρουσία των Τσίπρα και Ζάεφ. Η συμφωνία επικυρώθηκε από τον ελληνικό κοινοβούλιο, λίγες μέρες αργότερα.
Ο Αλέξης Τσίπρας με γραβάτα. Η ανακοίνωση του «τέλους των Μνημονίων» από τον τότε πρωθυπουργό, συνοδεύτηκε και με την «πρώτη φορά... γραβάτα»
Μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές του 2019. Ο Αλέξης Τσίπρας παραδίδει την πρωθυπουργία στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μάιος του 2022: Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση των μελών του κόμματός του
Διπλή ήττα στις εκλογές του 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει με διαφορά 23% από τη Νέα Δημοκρατία έχοντας απολέσει σχεδόν την μισή του εκλογική δύναμη.
29 Ιουνίου 2023: Ο Αλέξης Τσίπρας, με ανακοίνωσή του από το Ζάππειο, παραιτείται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας ιστορικός κύκλος έκλεισε.

Τίτλους τέλους σε μία πορεία 15 χρόνων στο κόμμα που τον ανέδειξε και που ανέδειξε. Ο Αλέξης Τσίπρας από τα μαθητικά και στη συνέχεια από τα φοιτητικά του χρόνια είχε αναπτύξει πολιτική δράση ενώ ως πρόεδρος του 15μελούς, αμούστακο αγόρι, είχε δώσει την πρώτη συνέντευξη την πολυτάραχη περίοδο των σχολικών κινητοποιήσεων το 1990-91.

Σπούδασε πολιτικός μηχανικός κι από μικρή ηλικία εντάχθηκε στο χώρο της Αριστεράς. Αποχώρησε από την ΚΝΕ και στη συνέχεια διετέλεσε γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ. Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος πλέον, ο πρόεδρος του  ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος τον προτείνει  ως υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη στις δημοτικές εκλογές του 2006. Τον Φεβρουάριο του 2008, στο 5ο συνέδριο του ΣΥΝ, ο μόλις 33 χρονος Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται πρόεδρος του ΣΥΝ και γίνεται ο νεότερος αρχηγός κόμματος στην ιστορία της Μεταπολεμικής Ελλάδας. Το πολύ χαμηλό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ωστόσο, το 2009 οδηγεί σε γκρίνιες και στη διάσπαση του ΣΥΝ. 

«Θέλουμε να δώσουμε φωνή σε όσους δεν έχουν φωνή. Να δώσουμε δύναμη σε όσους δεν έχουν δύναμη. Για αυτό δίνουμε αγώνα», διεμήνυε ο Αλέξης Τσίπρας στο debate του 2009. Τον Δεκέμβριο του 2010 ο νεαρός αριστερός πολιτικός συστήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινό αφού ανέλαβε αντιπρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αλλά και υποψήφιος στη συνέχεια, για την προεδρία της Κομισιόν απέναντι στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.  Στις επαναληπτικές εκλογές του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ κατετάγη δεύτερο κόμμα με διαφορά μικρότερη των 3 μονάδων από τη ΝΔ, η οποία σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Τον Ιούλιο του 2013 έλαβε χώρα το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίο πολιτικό κόμμα, κατά το οποίο εξελέγη πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό 74%.  Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 36,3% και 149 έδρες. Την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης, ο Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πάνο Καμμένο, πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων,ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεση συνεργασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης.  Στις 26 Ιουνίου του 2015, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Στις 29 Ιουνίου οι ελληνικές τράπεζες παρέμειναν κλειστές, ώστε να επιβληθούν capital control. Στις 5 Ιουλίου 2015  το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 61,31% υπέρ του «ΟΧΙ».  Μετά από εφτά ημέρες διαπραγμάτευσης, ο Τσίπρας κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές.

Η συμφωνία των Πρεσπών

Τον Αύγουστο του 2015, ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα την παραίτηση της κυβέρνησης, με σκοπό τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον επόμενο μήνα.  Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε και πάλι πρώτο κόμμα, αυτήν τη φορά με ποσοστό 35,5% και 145 έδρες και συνεργάστηκε ξανά με τους ΑΝΕΛ, σχηματίζοντας κυβέρνηση υποστηριζόμενη από 155 βουλευτές.

Το καλοκαίρι του 2018, ο Α. Τσίπρας ανακοίνωσε την οριστική έξοδο από τη δανειακή σύμβαση καθώς και τη λήξη του μηχανισμού στήριξης της χώρας, αλλά με πολυετή επιτήρηση.  Σταθμός στην πορεία του, ήταν ο Ιούνιος του 2018 όταν ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με τον Ζόραν Ζάεφ για την αποδοχή της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία», στη συμφωνία των Πρεσπών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΑλέξης ΤσίπραςπαραίτησηΣΥΡΙΖΑ