Οι τρεις κινήσεις Μητσοτάκη μέσα στον Ιούλιο και το τετ α τετ με τον Ερντογάν
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΝα μην χαθεί ούτε μία ημέρα και να προχωρήσουν άμεσα μία σειρά από τολμηρές μεταρρυθμίσεις είναι το μήνυμα που έχει στείλει στους υπουργούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως χρειάζονται «λίγα λόγια, πολλή δουλειά». Ο πρωθυπουργός έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής όπου συζητείται και το μεταναστευτικό, ωστόσο την επόμενη εβδομάδα τα «φώτα» στρέφονται στη Βουλή και στις προγραμματικές δηλώσεις.
Όσον αφορά στα τεκταινόμενα στο ΣΥΡΙΖΑ στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν πως κλείνει ένας κύκλος και αναμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η επόμενη ημέρα στο χώρο της αντιπολίτευσης. Αυτό που επισημαίνουν είναι πως στις πρόσφατες εκλογές οι πολίτες είπαν «όχι» στον λαϊκισμό και «ναι» σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την χώρα.
Οι τρεις βασικές κινήσεις μέσα στον Ιούλιο
Δίνοντας μια εικόνα αυτού του σχεδίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης - κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου - μίλησε για την «θητεία της αποτελεσματικότητας» αλλά και «των μεγάλων αλμάτων» που πρέπει να κάνει η χώρα για να αρπάξει τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά της. Και μέσα στον Ιούλιο τρεις είναι οι βασικές κινήσεις που θα γίνουν :
- Ο οδικός χάρτης με τον οποίο θα πορευθεί η κυβέρνηση την επόμενη τετραετία θα παρουσιαστεί στις προγραμματικές δηλώσεις, που θα γίνουν στη Βουλή από τις 6 έως τις 8 του μήνα. Ειδική αναφορά θα κάνει ο πρωθυπουργός σε τέσσερις βασικές κατευθύνσεις: καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, ένα καλύτερο κράτος, μία καλύτερη ζωή σε μία ισχυρή Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως στους μπλε φακέλους που παρέλαβαν οι υπουργοί συμπεριλαμβάνονται 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και 959 συνολικά επιχειρησιακές δράσεις
- Οι επισκέψεις στα υπουργεία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχιστούν και βάρος θα δοθεί σε μια ατζέντα καθημερινότητας. Η πρώτη επίσκεψη έγινε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και προγραμματίζονται το προσεχές διάστημα επισκέψεις σε περίπου δέκα υπουργεία.
- Το πρώτο νομοσχέδιο που θα περάσει από την νέα Βουλή τον Ιούλιο θα αφορά την μετεξέλιξη του σχήματος του επιτελικού κράτους, έτσι ώστε η άσκηση κεντρικής πολιτικής να γίνει πιο αποτελεσματική. Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αποτυπώνει κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις, μία εκ των οποίων είναι η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου αντί του Υπερταμείου. Μάλιστα θα συμπεριλαμβάνεται και μια ακόμα νομοθετική υποχρέωση : τα προεκλογικά προγράμματα όλων των κομμάτων να κοστολογούνται από έναν ανεξάρτητο φορέα.
Το τετ α τετ με τον Ερντογάν
Παράλληλα με τις τρεις αυτές κινήσεις εντός συνόρων, στις 11 και 12 Ιουλίου το ενδιαφέρον στρέφεται στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα φανεί πως θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει επισημάνει πως «για να μπορέσουμε να επιλύσουμε το ένα βασικό ζήτημα το οποίο αποτελεί την κύρια διαφορά μας με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο με σχέσεις καλής γειτονίας και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο». Καθιστώντας σαφές πως «ζητήματα αποστρατικοποίησης των νησιών, ζητήματα κυριαρχίας, κυριαρχικών δικαιωμάτων, είναι έξω από το πλαίσιο της συζήτησης με την Τουρκία».
- Εντείνεται η πίεση της Δύσης στον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
- Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στον Πύργο - Στον θάνατο του Παναγιωτάκη επικεντρώνονται οι έρευνες
- Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθεί το Μετρό
- Αγωνία για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον: Κινδύνεψε η ζωή τους μετά από επίθεση μασκοφόρων διαρρηκτών στο κάστρο του Ουίνδσορ