Πολιτική|03.07.2023 06:50

«Ψήνονται» νέα μέτρα στήριξης: Πως θα κινηθεί ο Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πρόσθετα μέτρα στήριξης έχει στο τραπέζι η κυβέρνηση και μία πρόγευση των επόμενων κινήσεων θα δώσει στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα μεγάλο πακέτο ευνοϊκών μέτρων θα περιλαμβάνεται στο οικονομικό νομοσχέδιο που θα δοθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου μέσα στον Ιούλιο να ψηφιστεί από την Βουλή. Θα ακολουθήσει ένα ακόμα νομοσχέδιο - του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων - με ευνοϊκές ρυθμίσεις, που θα είναι εστιασμένες στους συνταξιούχους.

Στην ομιλία του στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία, εστιάζοντας στις αυξήσεις των μισθών και στις στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Παράλληλα έμφαση δίνεται στην στήριξη των νοικοκυριών από τον «επίμονο» πληθωρισμό (κυρίως στα τρόφιμα) και δεν πρέπει να αποκλείεται να υπάρξει και  κάποιο μέτρο … έκπληξη.

«Το καλάθι του νοικοκυριού θα συνεχιστεί για ακόμα έξι μήνες. Δεν θα αρκεστούμε εκεί. Θα περιμένετε τις προγραμματικές δηλώσεις και το περιεχόμενο του πρώτου νομοσχεδίου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό έρχεται επέκταση του Market Pass αρχικά μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται μια έκτακτη ενίσχυση σε ευάλωτα νοικοκυριά και συνταξιούχους (που θα δοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου).

Αυτό που έχει «κλειδώσει» είναι πως στο οικονομικό νομοσχέδιο - που θα κατατεθεί  άμεσα - στη Βουλή θα περιλαμβάνονται τα μέτρα του 2024, καθώς από το κυβερνών κόμμα υπογραμμίζουν πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις θα γίνουν πράξη. Έτσι μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται : αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, μείωση κατά 10%,του  ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητα τους για φυσικές καταστροφές, νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα το 2024, Youth Pass σε νέους 18 - 19 ετών κ.α.

Θα ακολουθήσει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους συνταξιούχους. Μια πρόγευση έδωσε ο αρμόδιος υπουργός /Αδωνις Γεωργιάδης,  μιλώντας για αλλαγές στο «πέναλτι» που επιβάλλεται σε όσους συνταξιούχους εργάζονται. Σήμερα ο εργαζόμενος συνταξιούχος έχει αυτομάτως μία περικοπή στη σύνταξη της τάξης του 30% , ενώ μετά τις αλλαγές η κράτηση θα είναι ανάλογη των ημερών απασχόλησης.  Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο «ψήνεται» και μία ακόμα παρέμβαση υπέρ των συνταξιούχων με …ψαλίδισμα της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία υπενθυμίζεται  πως επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ.

Από την κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην οικονομία και είναι χαρακτηριστικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις επισκέψεις του στα υπουργεία από το  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Αύριο σειρά θα πάρει το υπουργείο Υγείας, καθώς η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί ένα απο τα βασικά στοιχήματα της νέας τετραετίας.

Τι θα πει ο Κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις

To κεντρικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα προχωρήσει η κυβέρνηση την νέα τετραετία θα δώσει στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας στα εξής θέματα «καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, ένα καλύτερο κράτος, μία καλύτερη ζωή σε μία ισχυρή Ελλάδα». To μήνυμα που έχει σταλεί στους υπουργούς είναι «λίγα λόγια, πολλή δουλειά» ενώ αυτό που επισημαίνεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως «αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα των πολιτών».

Στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη να τρέξουν μια σειρά από τολμηρές μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας πως οι προσδοκίες των πολιτών είναι πολύ υψηλές και η κυβέρνηση έχει χρέος να τις εκφράσει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως έχει μιλήσει για την «θητεία της αποτελεσματικότητας», αλλά και «των μεγάλων αλμάτων» που πρέπει να κάνει η χώρα για να αρπάξει τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά της.

Από το γαλάζιο στρατόπεδο επισημαίνουν πως στις πρόσφατες εκλογές οι πολίτες  καταδίκασαν τις ψεύτικες υποσχέσεις και είπαν «ναι»  σε ρεαλιστικές πολιτικές που στηρίζονται σε σχέδιο και οδηγούν σε μετρήσιμο αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο αυτό θα τονιστεί -και κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων -πως το σχέδιο της επόμενης τετραετίας είναι απολύτως κοστολογημένο και δεν θέτει σε κίνδυνο την δημοσιονομική ισορροπία.

«Το κοινωνικό κράτος πρέπει να είναι ένα κράτος το οποίο στηρίζεται σε γερά οικονομικά θεμέλια. Και έχουμε αποδείξει ότι αυτή την πολιτική μόνο εμείς μπορούμε να την υπηρετήσουμε» έχει υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή πρόκειται να αναφερθεί εκ νέου σε έναν από τους κεντρικούς στόχους της επόμενης τετραετίας, που είναι η μείωση των ανισοτήτων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραπρογραμματικές δηλώσειςΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκηςμέτρα στήριξης