Πολιτική|04.07.2023 17:10

Βουλή: Χωρίς αντιπροέδρους Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη και Σπαρτιάτες – Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Χωρίς να καταφέρουν να εκλέξουν αντιπροέδρους η Νίκη, οι Σπαρτιάτες και η Πλεύση Ελευθερίας ολοκληρώθηκε η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή. Από την άλλη, κανονικά εξελέγησαν οι αντιπρόεδροι που προέρχονται από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση.

Ειδικότερα, πρώτος Αντιπρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Γιάννης Πλακιωτάκης, δεύτερος αντιπρόεδρος ο Γιώργος Γεωργαντάς και τρίτος ο Θανάσης Μπούρας.

Η Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) θα είναι η τέταρτη αντιπρόεδρος και πέμπτος ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ). Έκτος αντιπρόεδρος εξελέγη ο Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ) και όγδοος ο Βασιλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση.

Στον αντίποδα ο Πέτρος Δημητριάδης από τους Σπαρτιάτες έλαβε μόλις 25 ναι και 275 παρών και άρα δεν εκλέγεται ενώ ο Γιώργος Αποστάλης της «Νίκης» 31 μόλις «ναι» και 269 «παρών». Τέλος, δεν θα λαμβάνει τη θέση του Ι’ Αντιπρόεδρος ο Μιχάλης Χουρδάκης της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς υπερψηφίστηκε από μόλις 95 βουλευτές.

Η παρολίγον κόντρα Τασούλα - Κωνσταντοπούλου

Στο μεταξύ, επί τουλάχιστον μια ώρα, κατά τη διάρκεια δηλαδή της καταμέτρησης των ψήφων η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι βουλευτές της παρέμειναν εντός της Ολομέλειας της Βουλής, αναμένοντας το αποτέλεσμα.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου γνώριζε εκ των προτέρων ότι ο υποψήφιος της Πλεύσης Ελευθερίας θα καταψηφιζόταν και συνεπώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που στη ΝΔ φοβήθηκαν ότι θα θέσει θέμα διαδικασίας.

Κι αυτό διότι στον Κανονισμό της Βουλής προβλέπεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής δεν μπορεί να απoφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειoψηφία των παρόντων Βουλευτών, η oπoία δεν μπορεί επίσης να είναι μικρότερη από τo ένα τέταρτo (1/4) τoυ όλoυ αριθμού των βουλευτών. Σε περίπτωση ισοψηφίας η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και μετά από νέα ισοψηφία η πρόταση απορρίπτεται. Αυτό σημαίνει ότι εντός της Ολομέλειας θα έπρεπε να υπάρχουν 75 βουλευτές αλλά κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας οι περισσότεροι έφυγαν για το καφενείο της Βουλής η για το Εντευκτήριο!

Οι γαλάζιοι βουλευτές μόλις έλαβαν το… μήνυμα έτρεξαν να μπουν στην Ολομέλεια, ώστε να αποφύγουν τα χειρότερα, αφού η Ζωή Κωνσταντοπούλου καραδοκούσε.

Μάλιστα, η ίδια τη στιγμή που ο Κ. Τασούλας ανακοίνωσε το κλείσιμο της συνεδρίαση ζήτησε τον λόγο για να μιλήσει επί της διαδικασίας, αλλά ο Πρόεδρος της Βουλής της το αρνήθηκε. Αντιθέτως με διαδικασίες fast track και προκειμένου να μην έρθει σε σύγκρουση με την κυρία Κωνσταντοπούλου ζήτησε την εξουσιοδότηση του Σώματος για την επικύρωση των Πρακτικών και αυτή παρεσχέθη από την πλειοψηφία.

Γιατί δεν εξέλεξαν τελικά αντιπροέδρους η Πλεύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΟ της ΝΔ ψήφισε παρών στην ψηφοφορία για τον υποψήφιο αντιπρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, γιατί η κ. Κωνσταντοπούλου, είχε διαμηνύσει πως θα το κόμμα θα ψηφίσει «παρών» στην εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα «για λόγους αρχής, χωρίς η τοποθέτηση αυτή να ενέχει προσωπική μομφή προς τον προτεινόμενο Πρόεδρο, με τον οποίο προσβλέπουμε σε μία εποικοδομητική συνεργασία, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Λειτουργίας».

Σημειώνεται πως η ΝΔ δεν στήριξε ούτε τους αντιπροέδρους που προτάθηκαν από τους Σπαρτιάτες και το κόμμα Νίκη ψηφίζοντας παρών.

Αναλυτικά η ψηφοφορία για τους αντιπροέδρους:

  • 1ος αντιπρόεδρος Ιωάννης Πλακιωτάκης εξελέγη με 269 ψήφους και 30 παρών
  • 2ος αντιπρόεδρος Γιώργος Γεωργαντάς εξελέγη με 269 ψήφους και 30 παρών
  • 3ος Αντιπρόεδρος Αθανάσιος Μπούρας εξελέγη με 269 ψήφους και 30 παρών
  • 4ος Αντιπρόεδρος Ολγα Γεροβασίλη εξελέγη με 269 ψήφους και 30 παρών
  • 5ος Αντιπρόεδρος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εξελέγη με 270 ψήφους και 30 παρών
  • 6ος Γιώργος Λαμπρούλης εξελέγη με 239 ψήφους και 31 παρών
  • 7ος Πέτρος Δημητριάδης δεν εξελέγη, έλαβε 25 ψήφους και 275 παρών
  • 8ος Βασίλης Βιλιάρδος εξελέγη με 256 ψήφους και 44 παρών
  • 9ος Γιώργος Αποστολάκης εξελέγη με 39 ψήφους.
  • 10ος Μιχαήλ Χουρδάκης της Πλεύσης δεν εξελέγη

Κοσμήτορες και γραμματείς

Σε ότι αφορά τους κοσμήτορες της Βουλής, ο Βασίλειος Υψηλάντης έλαβε 270 θετικές ψήφους ενώ 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών». Ο  Βασίλης Γιόγακας (ΝΔ) έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών» ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ η Μαρίνα Κοντοτόλη έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Για τη θέση των γραμματέων ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης (ΝΔ) πήρε 270  θετικές ψήφους ενώ 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών», η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου (ΝΔ) έλαβε 270 ψήφους ενώ 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών», ο Γεώργιος Βρεττάκος(ΝΔ) έλαβε 270 ψήφους, 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών», ο Σπύρος Κουλκουδίνας (ΝΔ) έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών». Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πέτρος Παππάς έλαβε 269 ψήφους και 31 βουλευτές ψήφισαν «παρών». Από το ΠΑΣΟΚ, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Σπαρτιάτεςειδήσεις τώραΠλεύση ΕλευθερίαςΖωή ΚωνσταντοπούλουΒουλήΚόμμα Νίκη