Πολιτική|05.07.2023 06:00

ΠΑΣΟΚ: Βάζει μπροστά τις μηχανές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές - «Δεν δίνουμε σανίδα σωτηρίας στον ΣΥΡΙΖΑ»

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στο ΠΑΣΟΚ πλέον αφήνουν πίσω τους τις εθνικές εκλογές και στρέφουν το ενδιαφέρον τους (και) προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με στόχο να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα. Μάλιστα, με δεδομένο ότι το κόμμα διατηρεί σημαντικές δυνάμεις στην αυτοδιοίκηση, αρκετοί στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το πεδίο είναι πλέον ανοικτό για την ολική επαναφορά του κόμματος. Άλλωστε, τα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την δημιουργία ισχυρών ψηφοδελτίων που θα εκπροσωπούν την Κουμουνδούρου, και συνεπώς -όπως λένε στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη- οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να «κατεβάσει» κοινούς υποψηφίους με το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μην υποστεί μια ακόμη μεγάλη ήττα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ηγεσία του κόμματος το μήνυμα είναι οι συνεργασίες να περιοριστούν στο ελάχιστο.

Το μήνυμα που έστειλε ο Μάντζος

Χαρακτηριστική είναι μάλιστα και η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Δημήτρη Μάντζου: «Δεν μπορεί να ανοίξει αυτήν τη στιγμή η συζήτηση για την αυτοδιοίκηση ως βαλβίδα αποσυμπίεσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ως σανίδα σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ από τα υπαρξιακά του ζητήματα. Για εμάς η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι χειραφετημένη από την κεντρική διοίκηση και κυρίως από τα κομματικά γραφεία. Είναι σαφές ότι για εμάς -όπως ισχύει διαχρονικά- υπάρχουν και οι παρατάξεις και τα πρόσωπα, που μπορούν να απηχήσουν αυθεντικά τις απόψεις μας για περιφερειακή ανάπτυξη, αποκέντρωση, αυτοδιοίκηση που θα στέκεται δίπλα στους πολίτες, στις τοπικές κοινωνίες. Έχουμε τους τρόπους να διαγνώσουμε από κάτω αυτές τις διαδικασίες και τις δυναμικές και αυτό δεν γίνεται με δήθεν deal κορυφής».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής τοποθετήθηκε ένα στέλεχος με ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία, ο Κώστας Σκανδαλίδης. Δίπλα του μάλιστα βρίσκονται πρόσωπα, όπως ο Βαγγέλη Αργύρης (υπεύθυνος των ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές), ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Μανώλης Όθωνας, η Κατερίνα Μπατζελή, αλλά και ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη Νίκος Μήλης. Οι παραπάνω θα αποτελέσουν την «ομάδα κρούσης» του ΠΑΣΟΚ εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου στόχος είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, προκειμένου το έδαφος να είναι… έτοιμο για τις ευρωεκλογές που ακολουθούν!

ειδήσεις τώραΠΑΣΟΚαυτοδιοικητικές εκλογέςΣΥΡΙΖΑεκλογές 2023