Πολιτική|05.07.2023 07:03

Προγραμματικές δηλώσεις: Δέκα νέα μέτρα στήριξης μισθωτών και συνταξιούχων

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το «χαρτί» της οικονομίας τραβά η κυβέρνηση και στην τριήμερη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις - που ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται το Σάββατο - θα ανακοινωθεί ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης. Έμφαση δίνεται σε μέτρα που απευθύνονται σε μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί να υπάρξει και κάποιο ανακοίνωση έκπληξη.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο για την επόμενη ημέρα και θα αναφερθεί σε βασικούς στόχους στο πεδίο της οικονομίας, όπως η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που θα συμβάλλουν στη μείωση των ανισοτήτων. Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας έρχεται όλο και πιο κοντά, ενώ να σημειωθεί πως χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα -και συγκεκριμένα δύο χρόνια πριν -τα δάνεια διάσωσης του πρώτου μνημονίου.

Τις τελευταίες ημέρες ένα μπαράζ συσκέψεων είναι σε εξέλιξη στο οικονομικό επιτελείο που μετράνε και ξαναμετράνε το κόστος των μέτρων, προκειμένου να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Τα μηνύματα που εκπέμπονται από την κυβερνητική πλευρά είναι: Πρώτον οι  προεκλογικές δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν και δεύτερον δεν θα υπάρξει παροχολογία αλλά θα γίνουν στοχευμένες κινήσεις.

Δέκα νέα μέτρα στήριξης

Ειδικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους  προβλέπονται δέκα μέτρα σε βάθος τετραετίας:

  1. Αύξηση για κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 950 ευρώ μέχρι το 2027. Μάλιστα τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει εκ νέου η διαβούλευση για μία νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό το 2024, με το τελικό ποσό να εξαρτάται και από την πορεία της οικονομίας Όσον αφορά στις τριετίες προβλέπεται ξεπάγωμα μόλις η ανεργία πέσει κάτω από το 10% , κάτι που εκτιμάται πως θα μπορούσε να γίνει το 2025.
  2. Αύξηση του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 1500 ευρώ μέχρι το 2027
  3. Περαιτέρω επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, μέτρο που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανασφάλιστης απασχόλησης. Μάλιστα για το θέμα αυτό είναι ήδη σε εξέλιξη οι πρώτες συσκέψεις στο υπουργείο Εργασίας και στόχος είναι να δοθούν και κίνητρα
  4. Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα από το 2024, με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης κ.α.
  5. Αύξηση από το 2024 της οικογενειακής παροχής στο δημόσιο. Ειδικότερα το ποσό θα πάει από τα 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από τα 70 στα  120 ευρώ για τα δύο παιδιά,  από τα 120 στα 170 ευρώ για τα τρία παιδιά και από τα 170 στα 220 ευρώ για τα τέσσερα παιδιά.
  6. Μικρότερο «πέναλτι» για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Σήμερα η περικοπή είναι ενιαία  - 30% της σύνταξης - ωστόσο με την νέα ρύθμιση θα υιοθετηθεί ένα πιο δίκαιο σύστημα με υπολογισμό των ημερών εργασίας
  7. Αύξηση των συντάξεων κοντά στο 4% την επόμενη χρονιά, με το τελικό ποσό να εξαρτάται και από την πορεία της οικονομίας. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και περαιτέρω ευνοϊκές διατάξεις για τους συνταξιούχους,  όπως για παράδειγμα ένα « ψαλίδισμα» της εισφοράς αλληλεγγύης.
  8. Χορήγηση εκ νέου μίας εφάπαξ ενίσχυσης στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Να σημειωθεί πως για  τους συνταξιούχους το ποσό της ετήσιας αύξησης - που για παράδειγμα φέτος ήταν 7.75% - αξιοποιείται για να «σβήσει» σταδιακά η προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα να μην παίρνουν ζεστό χρήμα. Φέτος δόθηκε ένα εφάπαξ ποσό από 200 έως 300 ευρώ σε 1.1 εκατομμύριο συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και ανάλογο μοντέλο αναμένεται να εφαρμοστεί και το 2024.
  9. Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
  10. Μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος (gender pay gap) από εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα σε 5% το 2027.

Μέτρα για την ακρίβεια και για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας- ειδικά στα τρόφιμα- αποτελεί ένα από τα κομβικά στοιχήματα της κυβέρνησης και πρόσθετα μέτρα στήριξης θα μπουν σε εφαρμογή. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» πήρε παράταση, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί παράταση και στο Market Pass.

Παράλληλα πιθανόν θεωρείται να υπάρξουν και… εκπλήξεις, ενώ στο τραπέζι είναι μία εφάπαξ ενίσχυση για ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και για συνταξιούχους (ενδεχομένως στο τέλος του χρόνου). Να σημειωθεί ακόμα πως για το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου» - που προβλέπει φθηνά στεγαστικά δάνεια για νέους από 25 έως 39 ετών - έχει κλειδώσει ο διπλασιασμός των δικαιούχων (που από τις 10.000 θα πάνε στις 20.000)

Στο φορολογικό πεδίο τα μέτρα θα «τρέξουν» σε δόσεις μέσα στην τετραετία και το 2024 η αρχή θα γίνει με την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά. Όσον αφορά σε μόνιμες μειώσεις στο ΦΠΑ θα  εξεταστούν στο δεύτερο μισό της τετραετίας, καθώς αυτό που τονίζεται από την κυβέρνηση είναι πως στόχος είναι να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα.

κυβέρνησηειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκηςπρογραμματικές δηλώσειςμέτρα στήριξης