Πολιτική|15.03.2019 13:31

Συνάντηση Βούτση - Ντιμιτρόφ: Το κοινοβούλιο είναι ο χώρος που διαμορφώθηκε μια ευρύτερη πλειοψηφία ανοχής

Κατερίνα Τζαβάρα

Τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, δέχθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης.

«Είμαι ευτυχής που δέχομαι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. Σε δύο χρόνια από τώρα θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της απελευθέρωσης της χώρας μας και το Ελληνικό Κοινοβούλιο είχε πάντοτε σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά τα διακόσια χρόνια», είπε υποδεχόμενος τον υπουργό ο κ. Βούτσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη συγκίνηση και τον αποτροπιασμό του για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Νέα Ζηλανδία που όπως είναι το αποτέλεσμα της δράσης ακραίων ομάδων που δημιουργούν διχασμούς και προκαλούν δεκάδες θύματα.

Ο κ. Βούτσης τόνισε στη συνέχεια ότι η Συμφωνία των Πρεσπών που επικυρώθηκε, έχει στο γράμμα και το πνεύμα της όλες τις απαραίτητες δικλείδες για να υπάρξει φιλία, συνέργεια και συμμαχίες μεταξύ των χωρών αλλά και συνεργασία μεταξύ των λαών. Επίσης, πως «είναι σημαντική η επιτάχυνση όλων των προνοιών ώστε να αρθούν οποιεσδήποτε ενστάσεις και να ικανοποιηθούν οποιεσδήποτε εύλογες ανησυχίες και να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη συνεργασία μας».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το επικείμενο ταξίδι του ίδιου του πρωθυπουργού θα νοηματοδοτήσει και θα επιταχύνει τις συνεργασίες σε όλους τους τομείς επ’ ωφελεία και των δύο λαών επισημαίνοντας πως ήδη εξελίσσονται συνεργασίες για την εφαρμογή των πτυχών σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Το κέντρο βάρους της τοποθέτησης του Προέδρου της Βουλής έγειρε στο σημείο που είπε ότι ο χώρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου «ήταν ο χώρος που το προηγούμενο διάστημα συζητήθηκαν έντονα όλα τα στοιχεία για την υπερψήφιση της Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου, ο χώρος που διαμορφώθηκε μια ευρύτερη πλειοψηφία ανοχής για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία». Πρόσθεσε όμως ότι είναι και χώρος γύρω από τον οποίο έγιναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και υπήρξαν αντιδράσεις ενώ θα συνεχιστούν οι προσπάθειες «μέχρι να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι αυτή η Συμφωνία είναι για το καλό μας».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε άμεσα βήματα για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικών επιτροπών που θα ενισχύσουν τα περαιτέρω βήματα συνεργασίας τόσο για την εισδοχή της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ όσο και στο μέλλον για την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ.

Επεσήμανε επιπλέον ότι «έχουμε συνειδητοποιήσει την ιστορικότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών» όχι μόνο για τις δυο πλευρές και τα Βαλκάνια αλλά και γιατί μπορεί να αποτελέσει «διεθνές υπόδειγμα για επίλυση προβλημάτων και εκκρεμοτήτων».

Ο Πρόεδρος της Βουλής έκλεισε υπογραμμίζοντας την ανάγκη «επίλυσης προβλημάτων και εκκρεμοτήτων για να επουλώνονται καταστάσεις και να μην υπάρχουν περιθώρια για να μπαίνουν διχαστικές λογικές που οδηγούν σε ασύμμετρες απειλές».

Από την πλευρά του ο Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι θεωρεί ιδιαίτερο προνόμιο και τιμή το ότι έγινε δεκτός στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και εξέφρασε με τη σειρά του τα συλληπητήριά του για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία.

«Πετύχαμε κάτι πραγματικά αξιοσημείωτο (εξαιρετικό το απέδωσε η διερμηνεία) είπε αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών και συμμεριζόμενος την εισαγωγή του κ. Βούτση. Υπογράμμισε ταυτόχρονα τη μεγάλη δυσκολία τού να αγωνίζεται κανείς απέναντι σε προκαταλήψεις, ταμπού, στερεότυπα και γιατί οι άνθρωποι αντιστέκονται στην αλλαγή αλλά εξέφρασε ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι «βρεθήκαμε και οι δύο χώρες από τη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Τόνισε ότι και οι δυο λαοί είναι υπερήφανοι για την ιστορία τους αλλά τους ενδιαφέρει ταυτόχρονα πολύ το μέλλον. Στάθηκε κι αυτός στην ιστορικότητα της Συμφωνίας και είπε «δημιουργήσαμε τολμώ να πω περισσότερη Ευρώπη».

Πρόσθεσε πως «δεν μπορείς να έχεις φιλικές σχέσεις με έναν γείτονα αν δεν δείχνεις σεβασμό και κατανόηση», πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για εφαρμογή και επέκταση της συνεργασίας σε πολλά επίπεδα (στο εμπόριο, στον τουρισμό, στην ενέργεια, στην ασφάλεια,… ) γιατί «έχουμε πολλά να κερδίσουμε».

Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι απαιτείται χρόνος αλλά όλη αυτή η ιστορία θα οδηγήσει σε μια «χρήσιμη συμφιλίωση».

Μάλιστα θέλησε να κάνει χιούμορ αναφερόμενος στη Συμφωνία, λέγοντας «εμείς την αποκαλούμε Συμφωνία της Πρέσπας, εσείς των Πρεσπών, δε θέλω να έχουμε νέα διένεξη και γι αυτό το όνομα».

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ έκλεισε τη δική του σύντομη τοποθέτηση τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα ησυχάσει «αν δεν πειστούν όλοι, και στις δύο χώρες ότι κάναμε το σωστό».

Νίκος ΒούτσηςΣυμφωνία των ΠρεσπώνΒόρεια ΜακεδονίαΝικολά Ντιμιτρόφ