Πολιτική|06.07.2023 16:07
Προγραμματικές δηλώσεις: Επέκταση του market pass και μέτρο – έκπληξη στο προσκήνιο – Οι τελευταίες πληροφορίες για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη
NewsroomΣειρά μέτρων στήριξης, ελαφρύνσεων και παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα παρουσιάσει σήμερα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς ξεκινά η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις.
Προγραμματικές δηλώσεις: Οι τελευταίες πληροφορίες για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Σοφία Φαουλάκη στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του OPEN, θεωρείται βέβαιη η επέκταση του market pass, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα δεν έχει ακόμη αποκλιμακωθεί. Την ίδια ώρα στο τραπέζι παραμένει και ένα μέτρο – έκπληξη για τους ευάλωτους, ωστόσο ακόμα δεν έχουν κλειδώσει οι οριστικές αποφάσεις.
Προγραμματικές δηλώσεις: Πού θα εστιάσει ο πρωθυπουργός – 4 άξονες
Όπως έγραψε το ethnos.gr, ο κ. Μητσοτάκης θα εστιάσει σε 4 δέσμες μέτρων ελάφρυνσης:
- Σε στοχευμένες μειώσεις φόρων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο νομοσχέδιο -που θα περάσει μέσα στο μήνα από την Βουλή - θα προβλέπεται αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά και μείωση κατά 10%,του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητα τους για φυσικές καταστροφές. Επίσης έρχεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
- Σε αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Στο δημόσιο τομέα το 2024 θα μπει σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο, που φέρνει αυξήσεις στους μισθούς με το βάρος να πέφτει στους νεοεισερχόμενους και σε όσους έχουν θέση ευθύνης. Επίσης θα υπάρξει αύξηση της οικογενειακής παροχής και το ποσό θα πάει από τα 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από τα 70 στα 120 ευρώ για τα δύο παιδιά, από τα 120 στα 170 ευρώ για τα τρία παιδιά και από τα 170 στα 220 ευρώ για τα τέσσερα παιδιά. Στον ιδιωτικό τομέα ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 950 μέχρι το 2027, ενώ ο μέσος μισθός στο τέλος της τετραετίας θα έχει φτάσει τα 1500 ευρώ. Νέα αύξηση κοντά στο 4% έρχεται στις συντάξεις το 2024, ενώ ευνοϊκότερο πλαίσιο μπαίνει σε εφαρμογή για τους συνταξιούχους που εργάζονται.
- Σε μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την στήριξη των νοικοκυριών, κυρίως των πιο ευάλωτων. To «καλάθι του νοικοκυριού» θα συνεχιστεί για ακόμα έξι μήνες.
- Σε δράσεις εστιασμένες στους νέους. Ο αριθμός των νέων από 25 έως 39 ετών που θα μπορούν να πάρουν φθηνά στεγαστικά δάνεια - μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» - θα διπλασιαστεί. Επίσης μέσα στον Ιούλιο θα ψηφιστεί το Youth Pass για νέους 18 - 19 ετών.
Μέτρα στήριξης
Ειδικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους προβλέπονται μέτρα σε βάθος τετραετίας:
- Αύξηση για κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 950 ευρώ μέχρι το 2027. Μάλιστα τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει εκ νέου η διαβούλευση για μία νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό το 2024, με το τελικό ποσό να εξαρτάται και από την πορεία της οικονομίας Όσον αφορά στις τριετίες προβλέπεται ξεπάγωμα μόλις η ανεργία πέσει κάτω από το 10% , κάτι που εκτιμάται πως θα μπορούσε να γίνει το 2025.
- Αύξηση του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 1500 ευρώ μέχρι το 2027
- Περαιτέρω επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, μέτρο που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανασφάλιστης απασχόλησης. Μάλιστα για το θέμα αυτό είναι ήδη σε εξέλιξη οι πρώτες συσκέψεις στο υπουργείο Εργασίας και στόχος είναι να δοθούν και κίνητρα
- Μικρότερο «πέναλτι» για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Σήμερα η περικοπή είναι ενιαία - 30% της σύνταξης - ωστόσο με την νέα ρύθμιση θα υιοθετηθεί ένα πιο δίκαιο σύστημα με υπολογισμό των ημερών εργασίας
- Αύξηση των συντάξεων κοντά στο 4% την επόμενη χρονιά, με το τελικό ποσό να εξαρτάται και από την πορεία της οικονομίας. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και περαιτέρω ευνοϊκές διατάξεις για τους συνταξιούχους, όπως για παράδειγμα ένα « ψαλίδισμα» της εισφοράς αλληλεγγύης.
- Χορήγηση εκ νέου μίας εφάπαξ ενίσχυσης στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Να σημειωθεί πως για τους συνταξιούχους το ποσό της ετήσιας αύξησης - που για παράδειγμα φέτος ήταν 7.75% - αξιοποιείται για να «σβήσει» σταδιακά η προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα να μην παίρνουν ζεστό χρήμα. Φέτος δόθηκε ένα εφάπαξ ποσό από 200 έως 300 ευρώ σε 1.1 εκατομμύριο συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και ανάλογο μοντέλο αναμένεται να εφαρμοστεί και το 2024.
- Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
- Μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος (gender pay gap) από εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα σε 5% το 2027.
Διαβάστε ακόμη
- «Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Εύβοια λόγω ανέμων
- Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
- Απελευθερώθηκε στον ωκεανό ο πιγκουίνος που είχε ταξιδέψει από Ανταρτική στην Αυστραλία
- Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;