Πολιτική|06.07.2023 21:27

«Ναι» στην αναθεώρηση, αλλά όχι εμπόριο πτυχίων: H απάντηση Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη για το άρθρο 16

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Ναι» υπό προϋποθέσεις είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην αλλαγή του άρθρου 16 και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου για να έχουν τα εφόδια που χρειάζονται όλα τα ελληνόπουλα», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αρνητικό στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα: Την αυτονομία, Τη λογοδοσία Και τα υψηλά στάνταρ που πρέπει να πληρούνται όπως και σε άλλες χώρες.

«Σε κάθε περίπτωση μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων», προσέθεσε με νόημα.

Δείτε όλες τις εξελίξεις από τη συζήτηση στη Βουλή στο liveblog του ethnos.gr

«Θα τα… λέμε τακτικά στη Βουλή»

Μια ατάκα - φωτιά επιφύλασσε στο τέλος της ομιλίας του ο Νίκος Ανδρουλάκης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με αφορμή τα… παράπονα του πρωθυπουργού ότι ποτέ δεν είχε ραντεβού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης τον προειδοποίησε ότι πλέον θα τα λένε τακτικά στη Βουλή.

«Και επειδή εδώ και ενάμιση χρόνιο να παραπονιέστε που δεν συναντηθήκαμε, Ορίστε! Συναντηθήκαμε και θα τα λέμε τακτικά στη Βουλή των Ελλήνων. Να είστε βέβαιος για αυτό», σημείωσε με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να τον χειροκροτούν θερμά. Νωρίτερα, είχε υπογραμμίσει ότι «Η Νέα Δημοκρατία όσo και αν αυτοπροβάλλεται ως φορέας εκσυγχρονισμού, είναι μια δύναμη βαθιά υπερσυγκεντρωτική και πελατειακή».

«Οι καθημερινές μας μάχες θα είναι το στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο θα αναγεννηθεί και θα μεγαλώσει η δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Για να αποκτήσει ξανά η χώρα μία πραγματικά προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης», τόνισε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξήγησε ότι πυξίδα των ιδεών και των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ είναι η ισχυρή Ελλάδα και η ισχυρή πατρίδα μέσα σε μια αυτοδύναμη Ευρώπη. Η χώρα μας, σύμφωνα με τον ίδιο σε αυτό το περιβάλλον χρειάζεται μια ρωμαλέα μεταρρύθμιση της οικονομίας, του κράτους και των θεσμών, ώστε να μειωθούν οι ανισότητες «Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τις μάχες του μέλλοντος, δίπλα στον ελληνικό λαό. Θα αγωνιστούμε για τους νέους ανθρώπους και για το αυτονόητο δικαίωμά τους, να προκόβουν με τις δικές τους δυνάμεις. Να μην έχουν ανάγκη κανέναν «παράγοντα» ή «μέσο». Να κάνουν οικογένεια και να ζουν ανεξάρτητοι, διασφαλίζοντας πολλές καλές θέσεις εργασίας και χαμηλό κόστος διαβίωσης», είπε χαρακτηριστικά.

Σφοδρή κριτική έκανε επίσης στα όσα νωρίτερα είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Είπε συγκεκριμένα: «Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε μία εξωραϊσμένη εικόνα της οικονομίας. Έδωσε υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν και απέκρυψε όσα έρχονται. Η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης επέτρεψε στην κυβέρνηση να μοιράσει πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως, αντί τα χρήματα αυτά να επενδυθούν με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την ανθεκτικότητα της οικονομίας, αξιοποιήθηκαν χωρίς στόχευση και κριτήρια».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΒουλήΠΑΣΟΚειδήσεις τώραΝίκος Ανδρουλάκης