Πολιτική|08.07.2023 07:20

Προγραμματικές δηλώσεις: Η αναφορά Φλωρίδη στο ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών που προκάλεσε αντιδράσεις – Κορυφώνεται η συζήτηση με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Αλέξανδρος Διαμάντης

Με την ονομαστική ψηφοφορία σήμερα το βράδυ και την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Το μεσημέρι οι δευτερομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Νωρίς το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσουν οι δευτερομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με αντίστροφη σειρά σε σχέση με την περασμένη Πέμπτη. Χθες, σειρά Υπουργών εξειδίκευσαν τα μέτρα που είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας. Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε το διήμερο στη Βουλή πως πλην της κόντρας Φλωρίδη – Φάμελλου, δεν υπήρξαν άλλες (σημαντικές) εντάσεις στη Βουλή, ενώ το χρονοδιάγραμμα τηρήθηκε (σχεδόν) ευλαβικά από το Προεδρείο της Βουλής.

Σε έναν από τους πρωταγωνιστές εξελίχθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος ανακοίνωσε σημαντικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Αρχικά τόνισε ότι προκειμένου να σταματήσει η δικομανία εάν κάποιος έχει καταθέσει μια μήνυση και χάσει το δικαστήριο θα πληρώνει τα δικαστικά έξοδα. Το ίδιο θα ισχύει και για τις δίκες όπου ο ηττηθείς πρέπει να καταβάλει τα πραγματικά έξοδα του νικήσαντος διαδίκου. Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι οι ποινές πλέον θα εκτελούνται κανονικά. «Οι ποινές, θα δούμε από πιο όριο, πρέπει να εκτελούνται υποχρεωτικά. Τουλάχιστον κατά ένα μέρος. Προφανώς, θα επαναφέρουμε και τη χρηματική μετατροπή κάποιων ποινών ή τμήματος αυτών, αλλά το Ποινικό Δίκαιο, εκτός από τον τιμωρητικό του χαρακτήρα, πρέπει να ενισχύσει τον προληπτικό και τον αποτρεπτικό του χαρακτήρα. Όλοι όσοι σκέφτονται να παρανομήσουν, πρέπει να γνωρίζουν ότι το ενδεχόμενο να οδηγηθούν στη φυλακή, θα είναι πολύ σοβαρό», είπε.

Όμως, όταν ο κ. Φάμελλος έθεσε πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα μεταξύ των οποίων «τι θα γίνει με το σκάνδαλο της δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ και την ασυλία των τραπεζικών στελεχών», ο κ. Φλωρίδης υπογράμμισε ότι η απιστία (των τραπεζιτών), δεν πρέπει να διώκεται κατ’ έγκληση. «Η απιστία, δεν πρέπει να διώκεται κατ’ έγκληση. Δηλαδή αυτοί που διαπράττουν απιστία, πρέπει να κάνουν μήνυση στον εαυτό τους. Αυτό εσείς το κάνατε στον Κώδικα του 2019. Επίσης, στα ζητήματα της απάτης πρέπει να έχουμε δίωξη αυτεπάγγελτα. Αυτά θα τα επαναφέρω. Πρέπει να αποκαθαίρουμε τον Ποινικό Κώδικα από διατάξεις οι οποίες είναι περίεργες. Προστατεύουν συγκεκριμένους. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι υπήρχε ένα άρθρο στον Ποινικό Κώδικα που καθιστούσε αδίκημα την τοκογλυφία των τραπεζών. «Αυτό περιέργως εξαφανίστηκε στην αναθεώρηση του 2019», σημείωσε.

Νωρίτερα, η Έφη Αχτσιόγλου έδωσε το στίγμα της ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναδείξει πολιτικές για την αναπτυξιακή στρατηγική, την εργασία και την υγεία, θα θέσει στο προσκήνιο υπαρκτά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέλουν να κρύβουν κάτω από το χαλί, ενώ, θα συμβάλει στη διαφύλαξη καίριων δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ρύθμιση για τους συνταξιούχους που έχουν χρέη και η σύνταξή τους παρακρατείται. Την ίδια ώρα ο Υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε ώριμες τις συνθήκες για να συζητηθεί το ζήτημα της παρακράτησης της σύνταξης όσων θέλουν να εργαστούν. «Δεν μπορεί αυτή η ανάγκη να τιμωρείται με παρακράτηση 30% της σύνταξης. Οι λεπτομέρειες θα δωθούν τις επόμενες μέρες με τους αρμόδιους υπουργούς», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επανέλαβε ότι θα προχωρήσουν 10.000 μόνιμες προσλήψεις, στοχευμένες για την κάλυψη των αναγκών σε κάθε περιοχή. Επίσης, εξήγγειλε πως θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, θα γίνει ανακαίνιση 58 ΤΕΠ, αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του ΕΚΑΒ, με στόχο την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.

Η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως έθεσε ως βασικό της στόχο την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Όπως είπε θα επιταχυνθούν οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, με ένα νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και διοικήσεων φορέων, συμπλήρωσε ότι σχεδιάζονται νομοθετικές και επιχειρησιακές παρεμβάσεις, όπως μία νέα διαδικασία προσλήψεων σε κρίσιμες ειδικότητες εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων του ΑΣΕΠ. Προσέθεσε ότι « δρομολογούμε νέα, εκσυγχρονισμένα και απλοποιημένα συστήματα επιλογής προϊσταμένων, όπως επίσης νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων δημοσίου, με συμβόλαια απόδοσης στη βάση ετήσιας αξιολόγησης επίτευξης στόχων και δυνατότητα εφαρμογής bonus παραγωγικότητας. Επιπροσθέτως, οι Διοικήσεις φορέων δημοσίου θα μπορούν να παύονται σε περίπτωση μη ικανοποιητικής απόδοσης».

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις ανακοίνωσε και ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας. Μεταξύ άλλων, για μια δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει τα εξής:

  • Την ενίσχυση της ασφάλειας των υποδομών και των μεταφορών.
  • Τη βελτίωση της ποιότητας των έργων και των υπηρεσιών.
  • Τη βελτίωση της αποδοτικότητας των χρησιμοποιούμενων πόρων, εθνικών και ευρωπαϊκών.
  • Τη προώθηση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας όλων των δομών του τομέα.
  • Την ενίσχυση των «πράσινων» υποδομών και μεταφορών.
  • Την ορθολογική αξιοποίηση των πολύτιμων υδάτινων πόρων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΒουλήΠΑΣΟΚΝέα ΔημοκρατίαΧρήστος ΣταϊκούραςΣωκράτης ΦάμελλοςΝίκος Ανδρουλάκης