Πολιτική | 11.07.2023 09:36

Μητσοτάκης: Σπουδαία νέα ότι η Σουηδία θα ενταχθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ - Αυτό μας κάνει όλους πιο ασφαλείς και δυνατούς

Newsroom

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το γεγονός πως η Τουρκία συμφώνησε να δώσει την έγκρισή της για να ενταχτεί η Σουηδία στο ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει σε tweet του στα αγγλικά ο κ. Μητσοτάκης:

«Σπουδαία τα νέα ότι η Σουηδία θα ενταχθεί σύντομα (στο ΝΑΤΟ) ως το 32ο μέλος της Συμμαχίας μας. Αυτό μας κάνει όλους πιο ασφαλείς και πιο δυνατούς. Ανυπομονούμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία!».

Αναλυτές εκτιμούν πως ο Τούρκος πρόεδρος με το χθεσινό «ναι» έχει διπλό στόχο να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ε.Ε. και να κάνει ένα ουσιαστικό άνοιγμα στις ΗΠΑ.

Άλλωστε επιθυμεί διακαώς να προχωρήσει η συζήτηση για τα F16  και μένει να φανεί πώς θα εξελιχτεί η προγραμματισμένη  συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σημειπώνεται πως το κρίσιμο ραντεβού του  πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει αύριο και θα μπορούσε να ανοίξει ένα «παράθυρο» για την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών. Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς η Άγκυρα έχει χαμηλώσει τους τόνους ,  ωστόσο μένει να φανεί αν πράγματι επιθυμεί την αλλαγή σελίδας στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνομιλούμε με τη γείτονα χώρα» σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Από κει και πέρα είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ή πιθανότητα υποχώρησης» τόνισε και προσέθεσε «πιστεύουμε στην επίλυση της μοναδικής διαφοράς μας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝΑΤΟΤουρκίαΣουηδίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν