Πολιτική | 12.07.2023 07:00

ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα ανακοινώσεων για την υποψηφιότητα από την Έφη Αχτσιόγλου – Ποιοι την στηρίζουν

Βούλα Κεχαγιά

Η πρώτη εικόνα στο παζλ των υποψηφιοτήτων για την αρχηγία στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αποκαλύπτεται επισήμως σήμερα με την ανακοίνωση της διεκδίκησης της ηγεσίας του κόμματος από την Έφη Αχτσιόγλου.

Το δεύτερο μεγάλο κομμάτι στο παζλ αναμένεται να ανοίξει την Παρασκευή το μεσημέρι, ημέρα που κατά τις πληροφορίες θα καταθέσει τη δική του υποψηφιότητα που φέρεται ως “κλειδωμένη” ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Την επόμενη ημέρα και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα ανακοινώσει την απόφασή του να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο Νίκος Παππάς.

Οι ανακοινώσεις της Έφης Αχτσιόγλου θα γίνουν στις 12.30 μμ στο περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών με την ίδια να πλαισιώνεται κατά τις πληροφορίες από τους στενούς της συνεργάτες. Η κατάθεση υποψηφιότητας θα συνοδευτεί προφανέστατα από θέσεις/διακήρυξη για το πώς βλέπει η ίδια τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετείται στο πολιτικό σκηνικό και με ποιον τρόπο θα πρέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να οδηγηθεί στην ανασυγκρότησή του για να παραμείνει κόμμα εξουσίας.

Κατά τις πληροφορίες η πρώην υπουργός έχει ήδη κάνει πολλές επαφές και συζητήσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε όλη τη χώρα έχοντας εξασφαλίσει και πολλές διαβεβαιώσεις στήριξής της στην κούρσα της διαδοχής. Είναι ενδεικτικό ότι η Έφη Αχτσιόγλου έχει προκαλέσει επικοινωνίες και συναντήσεις και με στελέχη που ανήκαν μέχρι πρότινος στον χώρο της πλειοψηφίας (προεδρικών) προσπαθώντας να συσπειρώσει περισσότερες δυνάμεις γύρω από την υποψηφιότητά της.

Είναι προφανές πως στελέχη όπως οι Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα περιμένουν να ακούσουν τις θέσεις και προτάσεις όλων των υποψηφίων, κοινώς το πολιτικό πλαίσιο, προτού ανοίξουν τα χαρτιά τους απέναντι στα πρόσωπα, ενώ άλλα στελέχη όπως για παράδειγμα ο κ. Μπίστης θεωρούν ότι στο πρόσωπο της Έφης Αχτσιόγλου μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να βρει το βηματισμό του.

Θεωρείται βέβαιο ότι η υποψήφια πρόεδρος τυγχάνει της στήριξης της ομάδας των 6+6 στην οποία συγκαταλέγονται οι Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος και ασφαλώς ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κατά τις πληροφορίες υπέρ της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου θα τεθεί και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης την ώρα που ορισμένοι εκτιμούν ότι μπορεί να βρεθεί σήμερα την ώρα των ανακοινώσεων και στο Ωδείο Αθηνών.

«Κλείδωσε» η υποψηφιότητα Τσακαλώτου

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο έγινε γνωστό πως έπειτα από σύσκεψη που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες με στελέχη της “Ομπρέλας” αποφάσισε την κάθοδό του στη μάχη για την ηγεσία. ΟΙ σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 2μμ της Παρασκευής στο Impact hub, στου Ψυρρή.

Η εβδομάδα αναμένεται να κλείσει και με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Νίκου Παππά ο οποίος δηλώνει στους συνομιλητές του ότι η απόφαση για την κάθοδό του είναι ειλημμένη. Ο πρώην υπουργός που προέρχεται από το μπλοκ των προεδρικών βρίσκεται κατά τις πληροφορίες σε τροχιά επαφών με στελέχη της πλειοψηφίας και τους λεγόμενους πασοκογενείς και θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στην Κεντρική Επιτροπή, πιθανότατα το Σάββατο. Θα τη συνοδεύσει προφανέστατα από πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα για το πώς πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη νέα εποχή.

Πιθανή εξακολουθεί να θεωρείται και η υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη, ενώ τις τελευταίες ώρες άρχισε να ακούγεται πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την διεκδίκηση της ηγεσίας και από τον καθηγητή του πανεπιστημίου Πειραιά και υποψηφίου με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Κεφαλλονιά, Νίκου Φαραντούρη.

Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΣΥΡΙΖΑΈφη Αχτσιόγλουειδήσεις τώραΝίκος Παππάς