Πολιτική|12.07.2023 12:00

Ελληνοτουρκικά: Σε εξέλιξη το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν – Τι περιμένει η Αθήνα από τη συνάντηση

Newsroom

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που πραγματοποιείται στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Μαζί τους είναι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, ενώ για τα αποτελέσματα της συνάντησης θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει κατά πληροφορίες περίπου στις 15:00 ώρα Ελλάδος.

Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του. Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Καλίν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του. 

Τι αναμένει η Αθήνα από τη συνάντηση

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, το momentum της συνάντησης είναι θετικό, ωστόσο μένει να φανεί αν η Άγκυρα είναι πραγματικά αποφασισμένη να γυρίσει σελίδα. Τους τελευταίες μήνες - μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην γείτονα - επικρατούν ήρεμα νερά στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ ένας κρίσιμος παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη είναι πως η Τουρκία επαναπροσεγγίζει την Δύση.

Βέβαια δεν παραγνωρίζεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας απρόβλεπτος και ριψοκίνδυνος παίχτης στην διεθνή σκηνή, που επιδίδεται σε σκληρά παζάρια για να αποκομίσει οφέλη. Επομένως μένει να φανεί αν θα παραμείνει στο δρόμο του ρεαλισμού και θα συνεχίσει να κλείνει μέτωπα.

Σε αυτή την συγκυρία η ελληνική πλευρά εκτιμά πως θα μπορούσε να μπει μπροστά μια θετική ατζέντα, καθώς οι δύο χώρες έχουν θέματα στα οποία μπορούν να βρουν κοινό βηματισμό (π.χ. οικονομία, τουρισμός). Εντυπωσιακές κινήσεις δεν αναμένονται  από τη μία μέρα στην άλλη, ωστόσο υπάρχουν σημαντικά βήματα που μπορούν να γίνουν. Για παράδειγμα ο οδικός χάρτης θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (θέμα που συζητήθηκε και σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών) και τον 65ο γύρο των διερευνητικών επαφών (που είχαν διακοπεί το 2022) .

Ανάλογες κινήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία βελτίωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων  προκειμένου σε δεύτερο χρόνο να συζητηθεί η μια και μοναδική διαφορά - όπως υπογραμμίζει η Αθήνα - που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Με την ελληνική πλευρά να έχει θέσει πάντως και ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαελληνοτουρκικάειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκης