Πολιτική|12.07.2023 16:00

Live streaming οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Βίλνιους

Newsroom

Δηλώσεις πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις επαφές που είχε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους και μετά την συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα και  επιθυμεί να χτιστεί θετικό κλίμα μετά τους σεισμούς και σκοπεύει σε επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», τόνισε και πρόσθεσε: «Υπάρχει πρόθεση να ξανασυναντηθούμε πριν το τέλος του έτους, στη Θεσσαλονίκη σε ανώτατο επίπεδο με θετική ατζέντα στο μενού».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν βρέθηκε λύση σε όλα τα προβλήματα των δύο χωρών. «Αυτό δεν σημαίνει προς Θεού ότι λύθηκαν ως δια μαγείας τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία, αλλά πιστεύω ότι υποδηλώνει τη διάθεση και των δύο ηγεσιών να προσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας μέσα από μία πιο θετική σκοπιά και αυτό κρατώ ως το πιο σημαντικό συμπέρασμα της σημερινής συνάντησης», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Σε τρεις άξονες η συνεργασία με την Τουρκία

Για τις διερευνητικές επαφές  και τη συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι προσανατολιζόμαστε σε τρεις άξονες:

  1. τον πολιτικό διάλογο, υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών
  2. στα μέτρα οικοδόμησης και εμπιστοσύνης
  3. στη δυτική ατζέντα

«Αυτά μπορούν να οικοδομηθούν στη Θεσσαλονίκη πριν το τέλος του έτους», ξεκαθάρισε.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας να υπάρχουν καλές σχέσεις με την Άγκυρα και μίλησε για «στροφή» στην πολιτική της Τουρκίας.

ΝΑΤΟΚυριάκος ΜητσοτάκηςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΤουρκίαελληνοτουρκικά