Πολιτική|13.07.2023 07:25

ΣΥΡΙΖΑ: Τα πέντε μηνύματα της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου και τα επόμενα βήματα Τσακαλώτου και Παππά

Βούλα Κεχαγιά
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Σε αποκωδικοποίηση των πολιτικών μηνυμάτων που εμπεριείχε η δήλωση υποψηφιότητας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την Έφη Αχτσιόγλου προχωρούν πολιτικοί της φίλοι και αντίπαλοι επιχειρώντας να αναγνώσουν τις προθέσεις της.

Κύκλοι που κινούνται κοντά στην υποψήφια πρόεδρο -πρόκειται για την πρώτη υποψηφιότητα που κατατέθηκε επισήμως- εντοπίζουν πέντε κεντρικά μηνύματα στην χθεσινή παρέμβαση της Έφης Αχτσιόγλου κάνοντας λόγο για ενωτική υποψηφιότητα. Για την ακρίβεια ομιλούν για εξωστρέφεια, συνέχεια, ενότητα, δίκιο υπέρ των πολλών και δημιουργική αντιπολίτευση με προοπτική αποτελεσματικής κυβέρνησης αύριο. Οι περισσότεροι ωστόσο από όλους εκείνους που αναλύουν τις δηλώσεις της υποψήφιας για την αρχηγία στέκονται στην αναφορά της πως δεν υπάρχει δίλημμα “προς το κέντρο ή προς την αριστερά” διότι όπως η ίδια εξήγησε “είμαστε με τους πολλούς είμαστε με το δίκιο”.

Συνομιλητές της Έφης Αχτσιόγλου επιμένουν πως ένας σύγχρονος λαϊκός ΣΥΡΙΖΑ “οφείλει να απορρίψει το ψευτοδίλημμα αν θα πάει προς το κέντρο ή προς τα αριστερά, για να δώσει συγκεκριμένες πολιτικές λύσεις που θα υπηρετούν το δίκιο των πολλών”. Για να μπορεί όπως προσθέτουν να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Επίσης, σημειώνουν πως ο τρόπος με τον οποίο ένα κόμμα εξουσίας κάνει αντιπολίτευση με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα αλλά και συλλογική δουλειά προοιωνίζεται τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει, καθώς ανοίγει το δρόμο για μία αποτελεσματική και φιλολαϊκή κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα της ενότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οι συνομιλητές της, λένε ότι η Έφη Αχτσιόγλου εκπροσωπεί τη νέα “ταυτότητα ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ” και ότι χωρίς να υποτιμάται ο πλούτος των επιμέρους καταβολών πρέπει να ξεκινήσει μία νέα παράδοση στο κόμμα η “παράδοση ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ”.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν δε και στην εμφάνιση της υποψηφίας προέδρου ως φυσική συνέχεια της παρακαταθήκης του Αλέξη Τσίπρα. Η παρακαταθήκη αυτή όπως εξήγησε και στη δήλωσή της αφορά την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης από την Αριστερά καθώς και τη διαδικασία της διεύρυνσης με στόχο τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε μαζικό κόμμα που απευθύνεται και εκφράζει τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες. Για τους ίδιους κύκλους που βρίσκονται κοντά στην διεκδικήτρια της ηγεσίας η υποψηφιότητα Αχτσιόγλου αφορά όλη την κοινωνία και δείχνει πως δεν σχετίζεται με ένα κλειστό εσωκομματικό παιχνίδι μηχανισμών και τάσεων αλλά με μία ευρύτερη διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι χθες εξέφρασαν δημοσίως την στήριξή τους στην Έφη Αχτσιόγλου δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, οι Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης. Επίσης, δημόσια τοποθετήθηκε υπέρ της υποψηφιότητάς της ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠθ Άρης Καζάκος. Ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε πως “η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελεί μία επιλογή ανανέωσης και ενότητας. Μία επιλογή από το “νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ” όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Αλέξης Χαρίτσης επίσης σε ανάρτησή του διασαφηνίζει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία και επισημαίνει: “Θεωρώ ότι η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου επιχειρεί ακριβώς να εκφράσει τη βούληση για μία ουσιαστική επανίδρυση του χώρου μας, την ανάγκη να ανανεώσουμε την στρατηγική και το περιεχόμενο της πολιτικής πρότασής μας, να αφουγκραστούμε τις ζωτικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, να συντονιστούμε με τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας μας. Θα την υποστηρίξω ολόθερμα”.

Να σημειωθεί ότι την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου προτίθενται να υποστηρίξουν και αρκετά στελέχη της Ομπρέλας όπως οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Δημήτρης Παπαδημούλης και ενδεχομένως και ο Πάνος Σκουρλέτης. Στον αντίποδα ο πυρήνας των “53” φαίνεται πως θα υποστηρίξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος θα ανακοινώσει την κάθοδό του στη μάχη για την ηγεσία αύριο Παρασκευή στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης. Ο πρώην υπουργός σε δελτίο Τύπου διευκρινίζει ότι θα ανακοινώσει τις προθέσεις του για την αρχηγία όμως οι πληροφορίες επιμένουν ότι η υποψηφιότητά του έχει “κλειδώσει”.

Λίγη ώρα πριν από τις ανακοινώσεις Αχτσιόγλου, το δικό του στίγμα για τον αυριανό ΣΥΡΙΖΑ έδινε μέσω συνέντευξης (Open) o Νίκος Παππάς ο οποίος σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος το Σάββατο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

“Η στρατηγική της διεύρυνσης μπορεί να ψηφίστηκε ομόφωνα αλλά δεν εφαρμόστηκε ομόθυμα” ανέφερε ο πρώην υπουργός τονίζοντας: “Δεν πρέπει να μπούμε στον πειρασμό, στις δύσκολες στιγμές, να επιλέξουμε τη ζεστή και ασφαλή φωλιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία πανευρωπαϊκά οδηγεί τα κόμματα στο όριο της εκλογικής επιβίωσης”.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΈφη ΑχτσιόγλουΣΥΡΙΖΑΝίκος ΠαππάςΑλέξης Χαρίτσης