Φάμελλος για ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Σοβαρά ερωτήματα και ανησυχία για τη στάση Μητσοτάκη»
NewsroomΣτα ελληνοτουρκικά, με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.
Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «έχει εργαλειοποιήσει πολλές φορές εθνικά ζητήματα για να αποκομίσει πολιτικά και εκλογικά οφέλη». «Έφτασε να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως ”εθνική εξαίρεση” με αφορμή το μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα της ΝΔ στη Θράκη και γενικότερα, όταν μάς κατηγορούσε για ελλείμματα στον πατριωτισμό μας ή όταν συμμετείχε σε συλλαλητήρια. Ενώ υποσχόταν επίσης προεκλογικά ότι θα έθετε θέμα Θράκης στη συνάντηση που θα είχε με τον κ. Ερντογάν, φαίνεται ότι άλλαξε γνώμη» ανέφερε ενώ ξεκαθάρισε ποια ήταν και είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα ελληνοτουρκικά.
Ειρηνική συνύπαρξη με βάση το Διεθνές Δίκαιο
«Πρέπει να υπάρχει διάλογος με την Τουρκία και πρέπει να υπάρχει λύση στη μόνη διαφορά που έχουμε, για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, συντεταγμένα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Δε θέλαμε να υπάρχει κυνήγι εξοπλισμών στο Αιγαίο που δημιουργεί και υπέρογκα κόστη στις κοινωνίες. Εμείς θέλουμε να υπάρχει ειρηνική συνύπαρξη, με βάση το διεθνές Δίκαιο» σημείωσε. Ο κ. Φάμελλος εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» «σχετικά με τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη για ενδεχόμενο υποχωρήσεων από τις θέσεις αφετηρίας» και έθεσε τέσσερα κεντρικά ζητήματα, στα οποία, όπως είπε, οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση:
- «Τι σημαίνει υποχωρήσεις σε θέματα κυριαρχίας; Δεν μπορεί να προαναγγέλλεται κάτι τέτοιο όταν διαπραγματεύεσαι. Δεν τα ακούει μόνο το εσωτερικό ακροατήριο.
- Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει πως η μοναδική και όχι βασική διαφορά, όπως γράφτηκε, με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ. Ρωτάμε τον κ. Μητσοτάκη: Είναι γεωπολιτικό ή νομικό θέμα για τον κ. Μητσοτάκη; Για εμάς είναι νομικό και αφορά το διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι μια γεωπολιτική διαφορά που λύνεται σε διμερές επίπεδο.
- Τι προϋποθέσεις θα θέσει η Ελλάδα στις ΗΠΑ για την προμήθεια των F-16 στην Τουρκία; Δεν μπορούμε να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας μόνο στις προσπάθειες, που είναι βέβαια πολύ σημαντικές, που κάνει το Κογκρέσο και η ελληνική ομογένεια. Είναι πολύ σημαντικές αλλά δεν αρκεί αυτό.
- Θα θέσουμε ως Ελλάδα θετική ατζέντα για τις προϋποθέσεις που βάζουμε στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, υπάρχει περίπτωση ο διμερής διάλογος με την Τουρκία να καταρρεύσει και οι ευρωτουρκικές σχέσεις να προχωρήσουν»
Πρόσθεσε ότι «η διπλωματική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη την προηγούμενη τετραετία μάς κάνει να είμαστε επιφυλακτικοί και να έχουμε ανησυχίες. Η γραμμή του ”πιστού και δεδομένου συμμάχου” και η απουσία της Ελλάδας από τις διεθνείς συναντήσεις οδήγησε στο παράνομο τουρκο-λυβικό σύμφωνο και στο Oruc Reis που έκανε βόλτες έξω από τη Ρόδο».
Υπογράμμισε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει μία σταθερή και ισχυρή εξωτερική πολιτική, με την Ελλάδα να θέτει θετική ατζέντα: «Πρόκειται για μια σταθερή αξία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θεωρώ ότι έτσι πρέπει να είναι η προοδευτική σκέψη. Αυτό σημαίνει ότι ασκείς πατριωτική πολιτική, έτσι θα είμαστε και αυτό οφείλουμε να είμαστε. Θέλουμε να προχωρήσουν και ο διερευνητικός διάλογος και τα μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης με την Τουρκία. Το κάναμε αυτό και σε πολλές περιπτώσεις, όπως στηρίξαμε και πρωτοβουλίες π.χ. τη συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία».
Μείζον ζήτημα η ακρίβεια
Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ακόμη στο «μείζον ζήτημα της ακρίβειας». Τόνισε πως είναι απαράδεκτο ότι το market pass χρηματοδοτείται από τη φορολογία και την υπερφορολόγηση των καταναλωτών: «Πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την φορολόγηση του ”πληθωρισμού της απληστίας”/greedflation αυτών που συλλέγουν άδικα υπερκέρδη. Τα επιδόματα βέβαια δεν είναι λύση, αλλά λύση είναι η μείωση των τιμών. Οι αυξήσεις που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ μικρές σε σχέση με τις απώλειες που έχουν υποστεί στο εισόδημά τους εδώ και 14 χρόνια».
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό