Φωτιά τώρα: Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα στη Ρόδο – Οι πρωτοβουλίες και η απόδοση ευθυνών
Αλέξανδρος ΔιαμάντηςΜπορεί ακόμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με την πύρινη λαίλαπα και οι δύσκολες ημέρες να είναι ακόμα μπροστά μας, όμως στην κυβέρνηση σχεδιάζουν -με καθυστέρηση, όπως ομολογούν ορισμένοι- την επόμενη ημέρα. Στόχος φυσικά είναι να μην υπάρξει μια «νέα Ρόδος», με δεδομένο ότι η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.
Τι γίνεται με τα εναέρια μέσα
Βασικός στόχος ήταν και παραμένει η αναβάθμιση του πτητικού στόλου. Όταν η γραμμή παραγωγής Canadair ξεκινήσει με ένα καινούριο μοντέλο Canadair, που είναι το 515, η χώρα μας θα είναι η πρώτη που θα παραλάβει το συγκεκριμένο αεροσκάφος. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία για μία συμφωνία με χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, πχ με την Αυστραλία ενδεχομένως για αμοιβαία μετακίνηση ελικοπτέρων. Δηλαδή η χώρα μας να μετακινεί τα ελικόπτερα το χειμώνα και αντίστοιχα να στέλνει η Αυστραλία τα δικά της, όταν έρχεται το καλοκαίρι στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τα δάση, η κυβέρνηση αναμένεται να ρίξει μεγάλο βάρος στην πρόληψη: Πρόκειται για κάτι με το οποίο συμφωνούν και συστήνουν, άλλωστε, οι επιστήμονες. Βασικός στόχος είναι να γίνουν τα δάση πιο παραγωγικά, έτσι ώστε αυτό το οποίο αποκαλείται «καθαρισμός του δάσους» να γίνεται μέσα από οικονομικά βιώσιμες δραστηριότητες. Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση θα προτεραιοποιήσει τα δάση που έχουν μεγάλη σημασία, καθώς όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή όλα δεν γίνεται να καθαριστούν. Να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχει έτοιμο από τις δασικές υπηρεσίες του Υπουργείο Περιβάλλοντος σχέδιο, με έμφαση να δίνεται στα περιαστικά δάση της Αττικής και σε εκείνα τα οποία έχουν μία ιδιαίτερη οικολογική σημασία.
Την ίδια ώρα πρωτοβουλίες αναμένεται να ληφθούν για την άμεση αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της πολιτικής προστασίας. Σήμερα, μάλιστα, ο Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση, το δόγμα για την κυβέρνηση δεν θα αλλάξει και συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο: ζωή πρώτα, περιουσία μετά, κρίσιμες υποδομές και φυσικό περιβάλλον. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μπορεί η κατάσταση να ξέφυγε, παρ’ όλα αυτά ο κρατικός μηχανισμός σε δεύτερο επίπεδο λειτούργησε πλήρως αποτελεσματικά. Οι εκκενώσεις έγιναν γρήγορα και με ασφάλεια ενώ το 112 διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο.
Οι… δήμαρχοι
Χθες από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ναι μεν υποστήριξε ότι δεν θέλει να μεταθέσει καμία ευθύνη, έβαλε όμως στο κάδρο και την τοπική αυτοδιοίκηση και δη τους δημάρχους. «Θα το κάνουμε το ταμείο όμως και θα γνωρίζουν οι Δήμαρχοι εκείνοι ότι εάν υπάρχει πόρος ο οποίος έπρεπε να είχε απορροφηθεί και δεν απορροφήθηκε, αυτή η πληροφορία θα είναι δημόσια. Να το γνωρίζουν όλοι και εν όψει των δημοτικών εκλογών. Δεν θα δίνουμε εμείς λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό σε κάποιους οι οποίοι δεν θα κάνουν τη δουλειά για την οποία πήραν τα χρήματα αυτά», είπε με νόημα. Με άλλα λόγια, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι όλοι θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί…
- Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
- Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
- Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
- Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες