Πολιτική|08.08.2023 07:55

«Παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης: Η μάχη των νοικοκυριών με τις ανατιμήσεις και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στο πεδίο της οικονομίας -και κυρίως στις τιμές στα τρόφιμα και στην βενζίνη- εστιάζει η κυβέρνηση, με ένα νέο πακέτο μέτρων να είναι στο τραπέζι. Έμφαση θα δοθεί στη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών που δίνουν μάχη διαρκείας με την ακρίβεια, ενώ συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα υπάρξουν και για την μεσαία τάξη.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ τα προτεινόμενα μέτρα περνάνε από… κόσκινο για να διασφαλιστεί πως θα είναι κοστολογημένα. Άλλωστε από την κυβέρνηση δεν θέλουν να στείλουν λάθος μηνύματα στις αγορές, καθώς στόχος είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το φθινόπωρο. Στο πλαίσιο αυτό βαρύτητα δίνεται σε στοχευμένα μέτρα και όχι σε οριζόντιες παρεμβάσεις, οι οποίες άλλωστε έχουν μεγαλύτερη δημοσιονομική επίπτωση.

Να σημειωθεί πως χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας συναντήθηκε με το ΔΣ της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας και συζητήθηκε σειρά μέτρων. Ειδικότερα ζητήθηκε από τις αλυσίδες: Να περιληφθεί στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» τουλάχιστον ένα επώνυμο προϊόν ανά κατηγορία (εφ' όσον διαθέτει προϊόν στην εν λόγω κατηγορία). Να καθιερωθεί δεύτερο σημείο πώλησης ιδιαίτερης προβολής για τα προϊόντα του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» (όπου είναι χωροταξικά εφικτό). Να διασφαλιστούν προσιτές τιμές σχολικών ειδών εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου.

Το μήνυμα ουσιαστικά που εκπέμπεται από την κυβέρνηση είναι πως πρέπει να βάλουν όλοι πλάτη προκειμένου να ορθωθεί ένα δίχτυ προστασίας απέναντι στις διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις. Παράλληλα βέβαια στόχος είναι να εντατικοποιηθούν και οι έλεγχοι στην αγορά για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Στο μεταξύ «ψήνονται» και συγκεκριμένα μέτρα, όπως μία νέα επέκταση του Market Pass μέχρι το τέλος του έτους αλλά και επιμέρους αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης για να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Επίσης, θα υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την στήριξη μεγάλων ομάδων του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα οι συνταξιούχοι. Το πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει νέα αύξηση των συντάξεων το 2024 (ανάλογα και με τις επιδόσεις της οικονομία), «μονιμοποίηση» της εφάπαξ ενίσχυσης για όσους έχουν προσωπική διαφορά αλλά και ένα νέο πιο ευνοϊκό μοντέλο για τους συνταξιούχους που εργάζονται.

Στοχευμένες κινήσεις θα υπάρξουν και στο πεδίο των μισθών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Στο πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο προβλέπεται η εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο δημόσιο το 2024. Παράλληλα έρχεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την επόμενη χρονιά, ενώ στόχος είναι να φτάσει τα 950 ευρώ μέχρι το 2027.

Μια ακόμα ομάδα στην οποία εστιάζει ιδιαίτερα η κυβέρνηση είναι οι νέοι. Στο πλαίσιο αυτό βαρύτητα δίνεται τόσο σε εξειδικευμένα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης για τη μείωση της ανεργίας όσο και στην επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου» που δίνει την δυνατότητα σε νέους έως 39 ετών να αποκτήσουν φθηνή στέγη.

Το κίνημα της πετσέτας και η ατζέντα της καθημερινότητας

Να στείλει μήνυμα πως δεν υπάρχει εφησυχασμός -μετά την καθαρή νίκη της Ν.Δ. στις πρόσφατες εκλογές - θέλει η κυβέρνηση , που εστιάζει σε μια ατζέντα καθημερινότητας. Για παράδειγμα, το κίνημα της πετσέτας άνοιξε την συζήτηση για τις παράνομες «καταλήψεις» μεγάλου τμήματος των παραλιών από επιχειρηματίες και στο κυβερνών κόμμα κινούνται σε δύο επίπεδα.

Πρώτον έχουν ξεκινήσει έλεγχοι -κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς- σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Δεύτερον έχει ανοίξει η συζήτηση για μια συνολική επανεξέταση του πλαισίου, προκειμένου να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε στους ελέγχους να μην εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες.

Το θέμα θα συζητηθεί πιο αναλυτικά το φθινόπωρο, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Άλλωστε το Μαξίμου θέλει να δώσει έμφαση σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα και να στείλει μήνυμα πως μπορεί να αντιμετωπιστούν παθογένειες.

ακρίβειαειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςεπιδόματαMarket PassΝέα Δημοκρατία