Πολιτική|24.08.2023 06:00

ΠΑΣΟΚ: Ζητά εθνικό διάλογο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και πετά το μπαλάκι στον Μητσοτάκη

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει ότι η μικροπολιτική αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμη στρατηγική. Ναι μεν όπως τονίζουν στελέχη του κόμματος οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαρύτατες και προφανής, όμως απαιτείται πλέον μια εθνική στρατηγική, προκειμένου φαινόμενα όπως αυτά που ζήσουμε να εκλείψουν. Η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά ότι ήδη η κυβέρνηση με τις διαρροές αλλά και με δημόσιες δηλώσεις επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες στην αυτοδιοίκηση, αλλά εδώ και δύο χρόνια τώρα δεν έχει γίνει ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείου και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το βασικό, παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ είναι να ξεκινήσει ένας διάλογος που θα έχει εθνικά χαρακτηριστικά και θα αφορά στην πρόληψη. «Το θέμα έχει εθνικές διαστάσεις και πρέπει να είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι, κάνοντας όλα όσα χρειάζεται σε μία επικίνδυνη για πυρκαγιές περιοχή, αυτή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου θα έχουμε περισσότερα συμβάντα σαν αυτά, που αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες της Μεσογείου μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία», είπε χαρακτηριστικά χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θανάσης Γλαβίνας ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης εξειδίκευσε την θέση του ΠΑΣΟΚ: «Πρέπει να μιλήσουμε επί της ουσίας για το πως θα θωρακίσουμε τη χώρα βάσει βέλτιστων πρακτικών πρόληψης και σχεδίων πολιτικής προστασίας. Δεν γίνεται να αφήνουμε να καίγονται τα δάση μας, να υπονομεύεται η ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών και να γίνονται ελάχιστα πράγματα». Μάλιστα, από το ΠΑΣΟΚ θυμίζουν την πρότασή του κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή στα τέλη Ιουλίου: «Ήρθε η ώρα για ένα σύγχρονο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών, ένα άλλο μοντέλο δασοπροστασίας, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουμε στα πέντε δασολογικά τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης».

Άμεσα οι αποζημιώσεις

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η απόδοση των αποζημιώσεων, αφού χάθηκαν αρκετές περιουσίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη στήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας, την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών που επλήγησαν καθώς και την πλήρη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος», λένε χαρακτηριστικά και είναι έτοιμοι να στηρίξουν οποιαδήποτε ρύθμιση αλλά και να καταθέσουν τις σχετικές τους προτάσεις προς την κυβέρνηση.

Εν κατακλείδι, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η κυβέρνηση απέτυχε. «Η ασφάλεια και η πολιτική προστασία είναι το Βατερλώ της σημερινής Κυβέρνησης», τόνισε εξάλλου χθες ο Ν. Ανδρουλάκης.

ειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΠΑΣΟΚφωτιάφωτιέςπυρκαγιές