Τι αλλάζει στον σχεδιασμό της κυβέρνησης μετά την δύσκολη μάχη στα πύρινα μέτωπα: Ποιες κινήσεις δρομολογούνται
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΣτα πύρινα μέτωπα είναι στραμμένη η προσοχή σε αυτή την χρονική συγκυρία, καθώς συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων και σταδιακά θα προχωρά η καταγραφή των ζημιών. Παράλληλα όμως στην κυβέρνηση έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα, καθώς είναι εμφανές πως χρειάζεται να γίνουν στοχευμένες κινήσεις και να αντιμετωπιστούν παραλείψεις.
Δεδομένο είναι πως λόγω της κλιματικής αλλαγής το φαινόμενο των πυρκαγιών θα είναι συχνότερο τα επόμενα χρόνια. Αυτό κατ/ επέκταση σημαίνει πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης θα εστιάζει τόσο στην πρόληψη των πυρκαγιών όσο και στην έγκαιρη αντιμετώπιση τους, πριν δηλαδή πάρουν μεγάλες διαστάσεις.
Στο Μαξίμου έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν και στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Παράλληλα θα υπάρξει συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή - μέσα στο επόμενο δεκαήμερο εκτός απροόπτου - με την αντιπολίτευση να εξαπολύει ήδη σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση και να βάζει στο στόχαστρο το «επιτελικό κράτος».
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρονται σε μια σειρά κινήσεων που έχουν γίνει αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουν πως ο δρόμος είναι μακρύς. «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις» σημειώνουν, επισημαίνοντας πως και άλλες χώρες κλήθηκαν να δώσουν φέτος πρωτόγνωρες μάχες με τις πυρκαγιές (οι ΗΠΑ, ο Καναδάς κ.α.).
Το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου είναι πως η συζήτηση αυτή θα γίνει με ψυχραιμία, αφού σβήσουν τα πύρινα μέτωπα. Στην αρχή του καλοκαιριού επικρατούσε αισιοδοξία πως είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί ένας πύρινος εφιάλτης. Ωστόσο, στην πορεία υπήρξαν πολλαπλά μέτωπα (για παράδειγμα τον Ιούλιο ήταν η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο) και δύσκολες μάχες δίνονται τις τελευταίες ημέρες στην Πάρνηθα αλλά και σε πολλές ακόμα περιοχές (για παράδειγμα στους νομούς Έβρου, Ροδόπης , Βοιωτίας κ.α.).
Στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζεται πως χρειάζεται να χαραχθεί εκ νέου η στρατηγική και να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο. «Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού» σημείωναν χθες κυβερνητικά στελέχη και προσέθεταν πως θα έρθει σύντομα η ώρα για την όποια αναθεώρηση και για διορθωτικές κινήσεις.
Αυτό που αναζητείται τώρα είναι το σωστό μείγμα ανάμεσα στην αύξηση των κονδυλίων για μέτρα πρόληψης και στην αύξηση των μέσων αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Στο τραπέζι είναι η ταχύτερη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου αλλά και ο στενότερος συντονισμός με την τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα αναμένεται και η ρύθμιση για την αυστηροποίηση των ποινών για τους εξ αμέλεια εμπρηστές, ώστε να εκτίεται τουλάχιστον ένα μέρος της ποινής και να είναι υψηλότερα τα πρόστιμα.
Στο Μαξίμου γνωρίζουν πως οι πολίτες αναμένουν ένα ρεαλιστικό και αποτελεσματικό σχέδιο. Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν χθες πως προφανώς και πρέπει να γίνει απολογισμός και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν. Αλλά τόνιζαν πως δεν πρέπει να μηδενίζεται η προσπάθεια που έχει γίνει
Η κυβέρνηση «χρόνο με το χρόνο κοιτάζει να εξοπλίζεται περισσότερο» σημείωσε χθες ο Παύλος Μαρινάκης. Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχουν γίνει για την αύξηση των πυροσβεστών (έφτασαν τους 16.500) αλλά και των πτητικών μέσων (όπως είπε είναι αυξημένα κατά 50% σε μία τετραετία).
Πώς απαντά η κυβέρνηση στην κριτική της αντιπολίτευση
Για μία πρωτοφανή κατάσταση μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας και τόνισε ότι το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται ο Χάρτης Επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς στη χώρα. «Επτά φορές φέτος το καλοκαίρι μεγάλες περιοχές , πολλές περιοχές της χώρας τέθηκαν για πρώτη φορά σε κατάσταση συναγερμού 5. Διπλάσιες από το 2021, τετραπλάσιες από το 2019 και επταπλάσιες από το 2012» υπογράμμισε.
Από το κυβερνών κόμμα σημειώνουν πως μέσα σε πέντε ημέρες - και συγκεκριμένα από την Παρασκευή μέχρι και προχθές - η πυροσβεστική κλήθηκε να διαχειριστεί 355 δασικές πυρκαγιές. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως μέσα σε ένα 48ωρο ξέσπασαν 209 νέες εστίες.
Ειδικά για τον Έβρο αυτό που τονίζεται είναι πως υπήρχαν πολλές εστίες ταυτόχρονα και εξειδικευμένη ομάδα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του ΠΣ με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ και τη συμμετοχή της ΕΥΠ, διερευνούν τα αίτια. Να σημειωθεί πως σχετική έρευνα έχει διατάξει και η εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μια φυγή προς τα εμπρός με μια σειρά πρωτοβουλιών και στο μέτωπο της Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα το μήνυμα που εκπέμπεται προς την αντιπολίτευση είναι πως δεν είναι η ώρα για στείρα κριτική αλλά απαιτούνται συγκεκριμένες προτάσεις.
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
- Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
- Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Επιχειρεί να αποτινάξει την ταμπέλα του τζιχαντιστή, τείνει χείρα φιλίας προς τη Δύση
- Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών