Συνάντηση Μητσοτάκη με Μόντι: «Η Ελλάδα είναι πύλη για την Ινδία στην Ευρώπη - Να διπλασιάσουμε το διμερές εμπόριο»
NewsroomΠιο ισχυροί γίνονται οι δεσμοί της Ελλάδας με την Ινδία, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντάται με τον Ινδό ομόλογό του, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζήτησαν για τους τομείς της συνεργασίας των δύο χωρών.
Μετά την συνάντηση οι δύο πρωθυπουργοί έκαναν κοινές δηλώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «έχουμε τη μεγάλη χαρά να εμβαθύνουμε στη στρατηγική μας σχέση, η Ελλάδα είναι πιο κοντά στην Ινδία. Διαπιστώνω ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, είναι πολλά περισσότερα αυτά που μπορούμε να κάνουμε, από την οικονομία και την άμυνα, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την άμυνα στην κλιματική αλλαγή.
Ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας στην Ελλάδα που πλήττεται από τις πυρκαγιές. Να προχωρήσουμε και να διπλασιάσουμε το διμερές μας εμπόριο, στις επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε εμείς - οι κυβερνήσεις μας στην κοινή τους δήλωση μετατρέπουν τη σχέση μας σε στρατηγική. Εντατικοποιώντας τις διακρατικές οικονομικές επαφές, συζητήσαμε να υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση, τις μεγάλες ευκαιρίες σε πεδίο όπως ο τουρισμός, η τεχνολογία, την ανάγκη οι λαοί μας να συναντιόνται πιο εύκολα, υπάρχει δυναμική ινδική κοινότητα στην Ελλάδα που ζει φιλήσυχα».
«Το κράτος μας αποτελεί την πύλη για την Ινδία στην Ευρώπη, αυτό θα ανοίξει και ευκαιρίες για προσέγγιση. Η Ινδία έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου, συγχαρητήρια για την κατάκτηση του νοτίου πόλου της σελήνης από το διαστημικό σας σκάφος. Και η Ελλάδα σύντομα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, αποτελεί γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα σε τρεις ηπείρους. Η μεγαλύτερη δημοκρατία επισκέπτεται την πρώτη δημοκρατία», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Μόντι: «Αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας»
Με τη σειρά του ο κ. Ναρέντα Μόντι ανέφερε πως: «Αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας σε στρατηγική σχέση. Αυτό θα γίνει με ενίσχυση των σχέσεων στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, των νέων τεχνολογιών. Στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε και τις στρατιωτικές σχέσεις και την αμυντική μας συνεργασία, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την κυβερνοασφάλεια.
Συμφωνήσαμε ότι το διμερές εμπόριο αυξάνεται ταχύτατα και υπάρχουν δυνατότητες για διπλασιασμό του έως το 2030. Να συνεργαστούμε και στην έρευνα στην κτηνοτροφία και τα προϊόντα. Να διευκολύνουμε τη μετανάστευση των δεξιοτήτων από τη μία χώρα στην άλλη. Επίσης, θα προωθήσουμε πολιτισμό ανάμεσα στα εκπαιδευτικά μας συστήματα», επισήμανε μεταξύ άλλων.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ