Πολιτική|28.08.2023 06:45

Στην τελική ευθεία για εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ: Θα είναι τελικά υποψήφιος και ο Στέφανος Κασσελάκης; Στον «αέρα» το debate

Βούλα Κεχαγιά

Με δύο κομβικά ερωτήματα σε εκκρεμότητα εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην τελική ευθεία για την εκλογή νέας ηγεσίας: Ποιος θα είναι ο οριστικός αριθμός των υποψηφίων προέδρων και εάν τελικώς θα διεξαχθεί το τηλεοπτικό debate στο οποίο αρχικώς είχαν συμφωνήσει οι τέσσερις (μέχρι σήμερα) διεκδικητές της αρχηγίας.

Θεωρητικώς οι απαντήσεις θα πρέπει να έχουν δοθεί εντός της εβδομάδας και έως το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος το ερχόμενο Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου. Είναι άλλωστε και η καταληκτική ημερομηνία για να κατατεθούν επισήμως οι όποιες νέες υποψηφιότητες συνοδευόμενες από υπογραφές 30 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. To πλέον πιθανό είναι στους τέσσερις υπάρχοντες υποψηφίους να προστεθεί κι ένας πέμπτος, ο Στέφανος Κασσελάκης.

Το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές, έχει καθοριστεί στα μέσα Ιουλίου και προβλέπει εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου από τα μέλη του κόμματος. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αλλά και όλοι όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας. Σημειωτέον πως το Μάιο του 2022 η Κουμουνδούρου είχε ανακοινώσει πως στη διαδικασία εκλογής Προέδρου για πρώτη φορά από τη βάση είχαν ψηφίσει περί τα 140.000 μέλη. Σε περίπτωση που κανένας από τους υποψηφίους δεν θα συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% θα γίνει και δεύτερη εκλογική διαδικασία το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου μεταξύ των δύο πρώτων και την επόμενη ημέρα ο νέος αρχηγός θα μιλήσει από το βήμα της φετινής ΔΕΘ και με την ιδιότητα του/της αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της διεξαγωγής debate με βάση τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι έχει χάσει έδαφος η πιθανότητα διενέργειάς του μολονότι τον Ιούλιο οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι (Αχτσιόγλου, Παππάς, Τζουμάκας, Τσακαλώτος) είχαν συμφωνήσει για τουλάχιστον μία τηλεσυζήτηση με όρους διαφορετικούς από εκείνους των γνώριμων debates και με δομή που θα ενθαρρύνει το διάλογο.

Ωστόσο, ήδη εδώ και τρεις ημέρες το debate βρίσκεται στον «αέρα» καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέσω δήλωσής του εκτιμά ότι η συγκυρία με τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα δεν ευνοεί τη διεξαγωγή debate και προτείνει μία συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Πειραιά.

Στην προοπτική συζήτησης των υποψηφίων μέσω των οργανώσεων δεν διαφωνεί κανένας από τους σημερινούς υποψηφίους, ωστόσο ο Στέφανος Τζουμάκας αλλά και ο Νίκος Παππάς επιμένουν ότι ακριβώς λόγω της συγκυρίας πρέπει να γίνει debate το οποίο θα ενισχύσει και την προοπτική μεγαλύτερης συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου. Θετική παραμένει και η Έφη Αχτσιόγλου εφόσον βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος και υπάρχει συμφωνία όλων των υποψηφίων.

Ο Ν. Παππάς έχει προτείνει μάλιστα την 7η Σεπτεμβρίου ως καταλληλότερη ημερομηνία, κατά την οποία είναι διαθέσιμη και η δημόσια τηλεόραση για την πραγματοποίηση τηλεαναμέτρησης επιμένοντας ότι θα μπορούσε να γίνει ακόμη και δεύτερη ώστε η εκλογή αρχηγού να γίνει πολιτικό γεγονός.

«Πρέπει όλο το κόμμα και όλοι οι συνυποψήφιοι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που προσφέρει η οργάνωσή μας, οι συμβατικές τεχνολογίες και τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης, όπως και τα νέα μέσα ενημέρωσης για να γίνει συμμετοχική και πλατιά αυτή η διαδικασία» δήλωσε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Βόρεια Ελλάδα.

Επίσης, η Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στο Flash TV Κοζάνης κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, οι οποίες «θα γίνουν στις 10 Σεπτέμβρη και μπορεί να έρθει όποιος θέλει, δεν είναι ανάγκη να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ψηφίζει και εγγράφεται εκείνη την ημέρα. Είναι σημαντικό να έρθουν όλοι οι προοδευτικοί, οι δημοκράτες πολίτες, οι οποίοι αναζητούν μια άλλη διαδρομή πέρα από αυτή που μάς έχει εγκλωβίσει η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη».

Το θέμα της συμμετοχής στη διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου αναδεικνύεται όπως φαίνεται μείζον καθώς έπειτα από την καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εθνικές εκλογές θεωρείται ότι μία μαζική προσέλευση θα λειτουργούσε θετικά και για την ψυχολογία μελών και στελεχών.

Να σημειωθεί ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί και μία νέα υποψηφιότητα, αυτή του Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος ήδη έχει κατεβάσει “πλατφόρμα” για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και δραστηριοποιείται έντονα στα social media.

ΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Τζουμάκαςειδήσεις τώραεκλογέςdebateΈφη ΑχτσιόγλουΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΝίκος Παππάς