Πολιτική|30.08.2023 06:15

Σκληρό πρέσινγκ από ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση για τις φωτιές: Η στρατηγική του Ανδρουλάκη και η συζήτηση στη Βουλή

Αλέξανδρος Διαμάντης

Όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλούσε για την ανάγκη ενός εθνικού διαλόγου για τις φωτιές είχε ήδη διαμορφώσει τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ: χωρίς συνθήματα, χωρίς ευχολόγια, χωρίς «εύκολη» κριτική, αλλά με προτάσεις.

Δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών στην κυβέρνηση, που όπως λένε διακήρυττε πως είναι πλήρως προετοιμασμένη και τελικά ο Έβρος καίγεται για πάνω από δέκα ημέρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κοιτά την επόμενη ημέρα. Οι ευθύνες θα αποδοθούν από τον ελληνικό λαό, υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά από το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα ξεκινούν (από σήμερα!) τον διάλογο με τους αρμόδιους φορείς για την προσαρμογή των σχεδίων πολιτικής προστασίας στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, την ενίσχυση της πρόληψης και της δασοπροστασίας.

Στην εκδήλωση στη Βουλή θα συμμετέχουν πρόσωπα που είναι πλήρως εξειδικευμένα στον τομέα τους και που μπορούν να συνεισφέρουν. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τους Γιάννη Μανιάτη, πρώην Υπουργό και Καθηγητής ενεργειακής στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Κώστα Καρτάλη, πρώην βουλευτής και καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στο ΕΚΠΑ, Βασιλική Κοτρώνη , διευθύντρια ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο, διευθυντή ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δημήτρη Σταθόπουλο, πρόεδρο ΠΟΕΥΠ, Νίκο Ηλιόπουλο, πυρομετεωρολόγο, Nίκο Γεωργιάδη, WWF και άλλους. Βασικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να συζητηθεί η πρόληψη, η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού και φυσικά η διαδικασία αναγέννησης των δασών μετά τις πυρκαγιές.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι και η φετινή 49η επέτειος από την ιδρυτική διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, που θα εορταστεί την Κυριακή στο Ζάππειο θα είναι επικεντρωμένη στα ζητήματα κλιματικής αλλαγής και περιβάλλοντος.

Προφανώς, θα γίνει μια προσπάθεια συσπείρωσης του κόμματος εν όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών, όμως η ατζέντα θα περιστραφεί στα θέματα κλιματικής κρίσης. Ειρήσθω εν παρόδω και φέτος θα υπάρχουν διάφορα δρώμενα, όχι όμως αντίστοιχα με τα περσινά (μπάσκετ, πιγνκ πονγκ, κ.α.) 

Η μεγαλύτερη μάχη (μέχρι την… επόμενη) θα δοθεί για τον Ν. Ανδρουλάκη στη Βουλή, όπου την ερχόμενη Πέμπτη θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διάταξη συζήτηση για τις πυρκαγιές. Εκεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει -εκ νέου- τις προτάσεις του, ενώ παράλληλα θα αναλύσει τις ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προφανώς στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση θέλει να χρεώσεις τις αστοχίες στην τοπική αυτοδιοίκηση και ετοιμάζονται να αντικρούσουν οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια του πρωθυπουργού. Τα στοιχεία, άλλωστε, είναι αμείλικτα -όπως χαρακτηριστικά τονίζουν- αφού σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια η κατάσταση ήταν σαφώς χειρότερη. 

ειδήσεις τώραφωτιά τώραΠΑΣΟΚφωτιάΝίκος Ανδρουλάκης