Πολιτική|30.08.2023 07:08

ΔΕΘ 2023: Τα νέα μέτρα στήριξης και η μάχη της καθημερινότητας - Τα μηνύματα που θα στείλει ο Μητσοτάκης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στο τρίπτυχο «οικονομία - μεταρρυθμίσεις - καθημερινότητα» θα είναι εστιασμένη η ομιλία, που θα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ένα μπαράζ συσκέψεων είναι σε εξέλιξη στο Μαξίμου για να κλειδώσουν τα βασικά σημεία της ομιλίας, με την κυβέρνηση να επιδιώκει φυγή προς τα εμπρός μετά από ένα δύσκολο δίμηνο πολλαπλών προκλήσεων.

Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για μια ομιλία που θα έχει έντονο «άρωμα» μεταρρυθμίσεων και επισημαίνουν πως στο πεδίο της οικονομίας δεν πρόκειται να υπάρξει παροχολογία. Δεδομένο πάντως είναι πως στη ΔΕΘ θα υπάρχει και ένα  «καλάθι» με νέα μέτρα, με έμφαση να δίνεται στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων και της μεσαίας τάξης.

To τελικό πακέτο έχει σχεδόν κλειδώσει και το μήνυμα που εκπέμπεται εμφατικά είναι πως οι παροχές θα είναι εντός των αντοχών του προϋπολογισμού. Και μπορεί η υπεραπόδοση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού  να αφήνει περιθώρια για νέα μέτρα, ωστόσο όπως επισημαίνεται από το κυβερνών κόμμα δεν πρόκειται να γίνουν κινήσεις που θα θέσουν εν κινδύνω την δημοσιονομική σταθερότητα.

Πάντως δεδομένο είναι πως θα υπάρξει ένα νέο πακέτο μέτρων για την στήριξη των νοικοκυριών -πρωτίστως των ευάλωτων- απέναντι στις ανατιμήσεις. Ειδικότερα αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση του Market Pass μέχρι το τέλος του έτους, η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, καθώς και η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ειδικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

Ειδικά για τους συνταξιούχους οι παρεμβάσεις θα κινηθούν σε τρεις άξονες :

  • νέα αύξηση των συντάξεων το 2024 (το ποσοστό θα κλειδώσει ανάλογα με τις επιδόσεις της οικονομίας και υπολογίζεται πως θα είναι κοντά στο 4%),
  • καταβολή έκτακτης ενίσχυσης σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους με προσωπική διαφορά (πιθανότατα της τάξης των 200 με 300 ευρώ) 
  • κατάργηση του πέναλτι του 30% στους συνταξιούχους που εργάζονται (θα αντικατασταθεί με μια ειδική εισφορά στο μισθό της τάξης του 10%).

Παράλληλα στην ομιλία του ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στο οικονομικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι (και το οποίο περιλαμβάνει τα μέτρα του 2024), σημειώνοντας πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις παίρνουν σάρκα και οστά. Στις ρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα τρέξουν την επόμενη  χρονιά είναι το  νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η  μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ από το 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους τα ακίνητα τους κ.α.

Να σημειωθεί εδώ πως σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει συναντήσεις με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας και με αρμόδιους για μεγάλα έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στη Μακεδονία.

Ποια μηνύματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης

Η αντιμετώπιση μακροχρόνιων παθογενειών αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση την νέα τετραετία και στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα. Υπενθυμίζεται πως κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για έναν «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» και τώρα στόχος είναι να παρουσιάσει βήμα - βήμα  το σχέδιο της νέας τετραετίας. Στην πρώτη γραμμή των παρεμβάσεων θα βρεθούν οι τομείς της υγείας, της παιδείας και της δικαιοσύνης.

Παράλληλα βέβαια ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο θέμα της πολιτικής προστασίας, καθώς είναι εμφανές πως  χρειάζεται να γίνουν στοχευμένες κινήσεις. Αύριο θα γίνει  στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για το ζήτημα των πυρκαγιών, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο σχέδιο της επόμενης ημέρας.

Στις κινήσεις της κυβέρνησης θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός και στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου  την Παρασκευή, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας  θα μεταβεί στη Ρόδο για να διαπιστώσει την πορεία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές.

ΔΕΘΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρακυβέρνηση