Πολιτική|31.08.2023 07:07

ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τον Κασσελάκη… επιστροφή στην προεκλογική κανονικότητα

Βούλα Κεχαγιά

Σε μία σχετική «κανονικότητα» επέστρεψε χθες η διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με την Κουμουνδούρου μάλιστα να επιβεβαιώνει το χρονοδιάγραμμα που είχε αποφασίσει στα μέσα Ιουλίου αναφορικά με το Διαρκές Συνέδριο, την εκλογή ηγεσίας και την διεξαγωγή του έκτακτου Συνεδρίου του κόμματος, πιθανότατα το Νοέμβριο.

Μοναδική εξαίρεση ενδεχομένως η… έκρηξη του Στέφανου Κασσελάκη αναφορικά με κριτική που δέχτηκε όταν σε δημοσιογραφική ερώτηση απάντησε «δεν ξέρω, θα επανέλθω». Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέδωσε μάλιστα τα αρνητικά σχόλια για την απάντησή του αυτή στο γεγονός ότι κάποιοι τον «χτυπάνε».

«Κάποιοι αντέδρασαν λες και είναι τραγικό για έναν πολιτικό να απαντάει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Καταρχάς, θα δηλώσω ξανά ότι ΔΕΝ είμαι επαγγελματίας πολιτικός και ότι προέρχομαι από την εργασία και την κοινωνική ζωή» σχολίασε ο διεκδικητής της ηγεσίας σε νέο video που ανήρτησε στα social media και πρόσθεσε: «Έχω καθαρά χέρια. Όσο και να μάς χτυπάνε οι άλλοι, όσο και να θέλουν να αμαυρώσουν το όνομα ενός ανθρώπου ο οποίος δεν έχει καμιά  εξάρτηση, ο κόσμος είναι αυτό που μού δίνει δύναμη».

Σημειωτέον βεβαίως πως ο κ. Κασσελάκης δέχτηκε κριτική και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τον Νίκο Φίλη να σχολιάζει το Action 24:  «Έχουμε ανάγκη από πολιτικούς που δεν θαφυτεύονται” από το Instagram και τα διάφορα συμφέροντα. Δεν έχουμε ανάγκη από Μεσσίες».

Ο Νίκος Βούτσης μιλώντας στο Κόκκινο ανέφερε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η σοβαρότητα του κόμματος και η πολιτική πυξίδα στο πλαίσιο της ευρύτερης, της σύγχρονης, της νέας  Αριστεράς. Η Αριστερά δεν προκύπτει από τα συμφραζόμενα». Αναφερόμενος στον  Στ. Κασσελάκη σχολίασε επίσης ότι θα ήταν καλός ώστε να ενισχύσει τον τομέα επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Να σημειωθεί πάντως ότι οι υποψήφιοι για την αρχηγία στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνεχίζουν κανονικά το πρόγραμμά τους αποφεύγοντας τις αναφορές στην κάθοδο του νέου υποψηφίου. Η Έφη Αχτσιόγλου που ρωτήθηκε στον Alpha για την υποψηφιότητα Κασσελάκη σχολίασε πως όταν το Καταστατικό του κόμματος αναφέρεται σε ανοιχτή διαδικασία «το εννοούμε», ενώ ο Νίκος Παππάς επανέλαβε πως πρόκειται για καλοδεχούμενη υποψηφιότητα.

Επιπλέον, η κυρία Αχτσιόγλου δήλωσε για τη δική της υποψηφιότητα: «Δεν ετεροπροσδιορίζομαι, καταθέτω τη δική μου πολιτική θέση, έχω τη δική μου πολιτική διαδρομή, τα δικά μου χαρακτηριστικά, τη δική μου πρόταση για την αναδιοργάνωση του χώρου και αυτό θα κριθεί απολύτως από τους ψηφοφόρους που θα έρθουν να ψηφίσουν στη διαδικασία εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ».

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς που περιοδεύει στην Κρήτη ανέφερε πως: «Κάθε υποψήφιος έχει την ατζέντα του. Το μείζον ζήτημα είναι να επικαιροποιήσουμε και να ενισχύσουμε την ταυτότητα, την οποία προσδιορίσαμε το 2019, που λέει ότι είμαστε η παράταξη που συσπειρώνει πολίτες από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Η παράταξη που είναι το σπίτι του κάθε προοδευτικού πολίτη». Πρόσθεσε πως έχουν ακουστεί διαφορετικές απόψεις σε σχέση με αυτό. Είναι θεμιτό, είναι καλοδεχούμενο και πρέπει να γίνει ενώπιον του λαού αυτή η συζήτηση».

Μιλώντας στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι «πρέπει να φτιάξουμε ένα στιβαρό κόμμα, ένα κόμμα που ξέρει ποια ταυτότητα έχει, ξέρει πού απευθύνεται, ξέρει τις αξίες του, τη συλλογικότητα, τη συνεργασία. Ένα κόμμα που ξέρει να μετατρέπει τις αξίες σε πρακτικές πολιτικές». Συμπλήρωσε επίσης πως «δεν είχαμε το κόμμα που ήταν τόσο στιβαρό, που είχε την αυτοπεποίθηση και την περηφάνια για τις αναλύσεις του, για τις ιδέες του, τις αξίες του και βεβαίως και για το πρόγραμμά του».

Ο Στέφανος Τζουμάκας σε συνέντευξή του στην “Ελευθερία” της Λάρισας  είπε  ότι η χώρα χρειάζεται πολιτικές ηγεσίες όρθιες και επεσήμανε ότι διεκδικεί τη νίκη για να αναλάβει την ευθύνη με γνώση, εντιμότητα και αξιοπιστία.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ  το μοναδικό θέμα του Διαρκούς Συνεδρίου που συγκαλείται το Σάββατο στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού αφορά την έγκριση των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος. Οι υποψηφιότητες θα εγκριθούν ως ενιαία πρόταση. Για την κατάθεση υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο για τις τέσσερις υποψηφιότητες που ήδη εγκρίθηκαν από την τελευταία Κεντρική Επιτροπή (Αχτσιόγλου, Παππά, Τζουμάκα, Τσακαλώτου) δεν απαιτούνται υπογραφές. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορεί να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους, αν και όπως φαίνεται κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί καθώς δεν έχει εκδηλωθεί κάποια νέα υποψηφιότητα πέραν αυτής του Στ. Κασσελάκη. Το Διαρκές Συνέδριο θα διεξαχθεί δια ζώσης, όμως θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής με διαδικτυακό τρόπο. Θα μιλήσουν μόνο οι υποψήφιοι πρόεδροι.

Για την εκλογή Προέδρου δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με όσα είχαν αποφασιστεί τον Ιούλιο και η διαδικασία θα εξελιχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη του κόμματος και όσοι γίνουν μέλη την ημέρα της ψηφοφορίας, δηλαδή θα ισχύσει ό,τι έγινε και το Μάιο του 2022 στη διαδικασία εκλογής του Αλέξη Τσίπρα από τη βάση. Εφόσον χρειαστεί και δεύτερος γύρος αυτός θα διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα έχει ως πρόεδρο σύμφωνα με πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιάννη Δρόσο. Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα συνεδριάσει και πάλι μετά την ανάδειξη ηγεσίας για να καθορίσει τα βήματα προς το έκτακτο Συνέδριο του Νοεμβρίου.

Με χθεσινή του συνέντευξη (Σκάι) ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο Διαρκές Συνέδριο, ενώ δεν θα ψηφίσει και στη διαδικασία εκλογής προέδρου. Είπε ότι θα είναι παρών στο έκτακτο Συνέδριο του Νοεμβρίου.

Νίκος Παππάςεκλογέςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΈφη ΑχτσιόγλουΣτέφανος ΚασσελάκηςΣτέφανος Τζουμάκας