Πολιτική|31.08.2023 10:45

Live streaming η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις φωτιές

Newsroom

Στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τις φωτιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα μεταφέρεται η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών. Η διαδικασία ξεκίνησε με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα ολοκληρωθεί μετά από περίπου εφτά ώρες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των αρμοδίων.

Μητσοτάκης: Η κλιματική κρίση είναι εδώ ολοένα πιο επικίνδυνη για όλους

«Οι φωτιές δεν έχουν πολιτικό χρώμα και οι απαντήσεις μας θα πρέπει να είναι δοκιμασμένες στη ζυγαριά του ρεαλιστικού, του υπεύθυνου και του εφαρμόσιμου», συνέχισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας μάλιστα τη συμπαράσταση του προς όλους όσοι δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές. Διαβεβαίωσε πως το Κράτος θα ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες αποζημιώσεων αλλά και αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, ακόμη: «Δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι εδώ ολοένα πιο επικίνδυνη για όλους. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους. Οι πολίτες δεν περιμένουν κοινοβουλευτική κοκορομαχία, αλλά ωριμότητα, σοβαρότητα. Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα.

«Οι κλιματικές απειλές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου, αυτό βεβαίως δε σημαίνει πως δεν πρέπει εμείς να προσαρμοζόμαστε σε πρωτόγνωρα φαινόμενα», σημείωσε ο πρωθυπουργός και επικαλέστηκε τη φριχτή εμπειρία της Χαβάης, όπου κάηκε μία ολόκληρη πόλη χωρίς να προλάβουν οι Αρχές να την εκκενώσουν με εκατοντάδες θύματα και αγνοουμένους.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η φετινή προετοιμασία ήταν καλύτερη, ωστόσο, ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κοκτέιλ πρωτόγνωρων φαινομένων. «Υπήρξαν εβδομάδες με 500 πυρκαγιές, επίπεδα ακραία συναγερμού βαθμίδας 5 είχαμε 7 φόρες, το 2021 οι ανάλογες περιπτώσεις ήταν 4, πέρσι δεν είχαμε καμία, για να αντιληφθούμε το ακραίο, με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη φωτιά της Πάρνηθας, τόνισε ότι εντοπίστηκε αμέσως από μία αστυνομική δύναμη και η πρώτη ρίψη από ελικόπτερο έγινε 5 - 6 λεπτά αφότου η φωτιά εντοπίστηκε, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να τη σβήσει.

«(…) Πρέπει να μας προβληματίσει τι είναι αυτό που κάνει μια χρονιά καλή και τι κακή, μιας και φέτος είχαμε περισσότερα μέσα από πέρυσι (…) Συχνά ακούμε αναλύσεις για την προετοιμασία που μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχουν όρια στο πώς μπορεί κανείς να διαχειριστεί μια φωτιά στο πεδίο. Στη φωτιά του Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας. Φαινόμενο που είχε να εμφανιστεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια (…) Σήμερα το κράτος είναι παρόν, αλλά η φωτιά επιμένει. Τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές».

«Υπάρχουν όρια στη διαχείριση της φωτιάς στο πεδίο. Υπάρχουν φωτιές που καμία αντιπυρική ζώνη δεν μπορεί να σταματήσει. Στην Αλεξανδρούπολη παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας. Θα μελετάται για πολλά χρόνια», πρόσθεσε.

Στη φωτιά του Έβρου παρατηρήθηκε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας, αυτή η πυρκαγιά θα μελετάται για χρόνια από τους επιστήμονες, τόνισε ο πρωθυπουργός και έδειξε φωτογραφίες με την αρχική εκδοχή της πυρκαγιάς και τη μετέπειτα για να καταδείξει την ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς. «Δεν επικαλούμαι τα παραπάνω για να δικαιολογήσω τους χειρισμούς, που έγιναν, εκ του αποτελέσματος αυτοί δεν βρέθηκαν στο ύψος των περιστάσεων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για τη φωτιά στον Έβρο, είπε ότι «έκαψε σε πέντε ώρες όσο έκαψε το 2021 σε πέντε ημέρες. Η μάχη ήταν άνιση λόγω των συνθήκων. Αλλά τη μάχη δεν τη θεωρούμε χαμένη. Παλιά αναρωτιόμασταν που είναι το κράτος. Σήμερα το κράτος είναι παντού αλλά η φωτιά επιμένει».

«Σήμερα το κράτος είναι παρόν αλλά η φωτιά επιμένει. Τίποτε πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές. Να μη μηδενίσουμε όμως τα βήματα που έγιναν για τη θεμελίωση της Πολιτικής Προστασίας και να μην ισοπεδώνεται ο αγώνας όλων όσοι αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Τις φωτιές τις σβήνουν αυτοί που βρίσκονται στο πεδίο και όταν αναρωτιέστε γιατί η φωτιά καίει για 12η μέρα, κάποιοι σας ακούν και θέλουν από εσάς αναγνώριση των προσπαθειών τους. Υπάρχουν ωστόσο εύλογα ερωτήματα και απορίες, που πρέπει να απαντηθούν», επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε πως η φωτιά στη Δαδιά στον Έβρο χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη της Ευρώπης για φέτος.

Επιπλέον, επανέλαβε πως τα ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα υποχρεώνουν τον κρατικό μηχανισμό να αποσπάσει δυνάμεις από τη Δαδιά, όπως έγινε και χθες με μία πυρκαγιά, που ξέσπασε στα Φάρσαλα. Ο πρωθυπουργός τόνισε, δε, πως όλες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία.

Αναφερόμενος στη φωτιά της Ρόδου, ο Κοπέρνικος έδωσε εκ των υστέρων την τελική εκτίμηση του για το μέγεθος της οικολογικής επίπτωσης, που είναι το 10% της αρχικής εκτίμησης των 160.000 καμένων στρεμμάτων.

«Στην Πάρνηθα ευτυχώς η φωτιά δεν έφτασε στα έλατα του Δρυμού και αυτό δεν έγινε από μόνο του, κάποιοι έφτασαν στα όρια των δυνατοτήτων τους και πιθανώς ορισμένες φορές να τα ξεπέρασαν» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισήμανε δε, πως κράτη με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια από την Ελλάδα, όπως ο Καναδάς και η Ιταλία, δεν μπορούν να χειριστούν το φαινόμενο των megafires.

Υπάρχουν καλές χρονιές και κάποιες κακές στις πυρκαγιές, το ανησυχητικό είναι πως οι κακές χρονιές εμφανίζονται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα, η κλιματική κρίση δεν είναι το άλλοθι για όλα, τόνισε και αναφερόμενος στους εμπρησμούς είπε ότι είναι μία από τις πλέον αντικοινωνικές πράξεις. Όπως στον Έβρο, που είναι περίπου βέβαιο πως η αιτία εκδήλωσης της είναι ανθρωπογενής, και περίπου βέβαιο πως εκδηλώθηκε στα μονοπάτια των παράνομων μεταναστών. Ωστόσο, φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από αυτή την κυβέρνηση, αυτή η δουλειά είναι αποκλειστικά και μόνο των Αρχών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί διατάξεις για αύξηση των προστίμων και για ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό είτε από αμέλεια, είτε από δόλο, σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να επαναλάβει ότι τα μέσα δασοπυρόσβεσης είναι περισσότερα από ποτέ.

Φάμελλος: Δεν είναι επιτυχία ότι ανατινάχθηκαν πυρομαχικά στη Νέα Αγχίαλο

«Συγχαίρουμε όλους και όλες ήταν στα μέτωπα αυτό το τραγικό καλοκαίρι. Εκφράζουμε τους θαυμασμό μας, ιδιαίτερα για τους εθελοντές», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος από το βήμα της Βουλής, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο πιλότων και τα δεκάδες ανθρώπινα θύματα των πυρκαγιών.

«Σήμερα για 13η μέρα καίγεται ο Έβρος. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης. Κινδυνεύει ο τελευταίος πυρήνας της Δαδιάς. Η φωτιά απειλεί το βόρειο τμήμα της Δαδιάς. Πρόκεται περί πραγματικότητας», πρόσθεσε.

«Η ευθύνη σας κ. Μητσοτάκη είναι ότι παρά τα όσα είπε στις προγραμματικές δηλώσεις είπατε τις ίδιες δικαιολογίες. Τα ίδια ακούσαμε και πέρυσι στη φωτιά της Δαδιάς. Και στις 7 Ιουλίου. Παρά τα λεγόμενά σας, αφήσατε τη χώρα ανέτοιμη και αθωράκιστη», είπε.

Στη συνέχεια ο κ. Φάμελλος εξαπέλυσε πυρά κατά του πρωθυπουργού: «Δεν περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό 40λεπτο ρεπορτάζ. Είναι επιτυχία ότι εκκενώθηκαν νοσοκομεία; Είναι μειονέκτημά σας. Δεν είναι επιτυχία σας ότι ανατινάχθηκε μονάδα πυρομαχικών. Πρέπει να ντρεπόμαστε και εσείς λίγο παραπάνω».

«Δεν υπάρχει ασφάλεια. Πώς να εμπεδωθεί τέτοιο αίσθημα με ανατίναξη πυρομαχικών; Πως όταν διασχίζουν τη χώρα δεκάδες ακροδεξιοί για να σκοτώσουν; Κλιματική κρίση υπάρχει φυσικά. Ο Τσίπρας είπε το 2021 ότι δεν πρέπει να δικαιολογείτε συνέχεια την ανεπάρκειά σας με την κλιματική κρίση», είπε.

«Που είναι οι παραιτήσεις; Περιμένουμε και τη λογοδοσία και την ευθύνη. Δεν είστε νέα κυβέρνηση, δεν έχετε χρόνο για συγγνώμη και εξαγγελίες», τόνισε.

Ανδρουλάκης: Κάτι πάει στραβά στο «βασίλειο» του πολυδιάστατο αποσυντονισμού

Σε ευθεία κι αιχμηρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό , προχώρησε, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης καταλογίζοντας την πλήρη ευθύνη για ανεπάρκεια κι ανευθυνότητα στη πρόληψη και κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών και των έντονων προβλημάτων που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως οι κυβερνητικοί χειρισμοί «είναι τα αποκαλυπτήρια μιας κυβέρνησης

αυξημένης αυταρέσκειας, αυξημένης αλαζονείας και μηδενικής αποτελεσματικότητας. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας «οργανωμένης ανευθυνότητας» στη διαχείριση κρίσιμων προβλημάτων του ελληνικού λαού».

Επισημαίνοντας την έξαρση της ακρίβειας , το στεγαστικό πρόβλημα διογκώνεται ραγδαία,

τα ενοίκια καλπάζουν, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να μην μπορούν να βρουν φτηνή και ποιοτική κατοικία, τις εξελίξεις στο δυστύχημα των Τεμπών ,την επέλαση, όπως είπε, 200 νεοναζί χούλιγκαν

που παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών των γειτονικών κρατών, διέσχισαν ανενόχλητοι όλη τη χώρα

και δολοφόνησαν έναν άνθρωπο στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε το επιτελικό κράτος ως μηχανισμός συγκέντρωσης εξουσίας, αλλά διάχυσης της ευθύνης για να καλύπτονται οι πραγματικά υπεύθυνοι.

Με τη ενδεικτική φράση «σε λίγο θα μας πείτε ότι παραλάβατε «καμένη γη», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκανε εκτενή αναφορά ασκώντας οξεία κριτική στις πυρκαγιές που απείλησαν νευραλγικές υποδομές του κράτους, όπως στην Αγχίαλο και την εκκένωση του νοσοκομείου στην Αλεξανδρούπολη κι υποστήριξε πώς η κυβέρνηση« θεωρεί πως οι ευθύνες παραγράφονται με μια «βόλτα» του κ.Χαρδαλιά σε στρατιωτικές μονάδες κατόπιν εορτής για να ελέγξει αυτά που όφειλε να έχει επιθεωρήσει από πριν. Μάλιστα πάνω στη αγωνία του, να δείξει ότι κάτι κάνει, δημοσίευσε μέχρι και απόρρητους στρατιωτικούς χάρτες».

«Λυπάμαι που ο Πρωθυπουργός προσήλθε στην Βουλή, με διάθεση δημιουργικής λογιστικής μιμούμενος τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Δημοκρατίας,τον κ. Καραμανλή.Ο κ. Μητσοτάκης δεν αναγνώρισε κανένα λάθος στην προετοιμασία της κρατικής μηχανής,και θέλησε με αριθμητικές αλχημείες και σοφιστείες να μας πείσει ότι δεν έγινε και κάτι στον Έβρο και τη Ρόδο», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Παφίλης: Για άλλη μια φορά στο ίδιο έγκλημα θεατές

«Για άλλη μια φορά είμαστε όχι στο ίδιο έργο θεατές αλλά στο ίδιο έγκλημα θεατές», τόνισε μεταξύ άλλων στη παρέμβασή του ο Θανάσης Παφίλης, ο οποίος μίλησε στη συζήτηση στη Βουλή εκ μέρους του ΚΚΕ, λόγω της έκτακτης ασθενείας του γγ του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε πως αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο ούτε πρόληψης ούτε αντιμετώπισης των πυρκαγιών. «Δεν σας κατηγορούμε για ανικανότητα αλλά ότι είστε συνειδητοί ικανοί εφαρμοστές αυτής της εγκληματικής πολιτικής που επιτρέπει σε ιδιώτες να εκμεταλλεύονται τα δάση», είπε ο κ. Παφίλης. Μίλησε για δικαιολογίες της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας διαχρονικές ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις με αποκορύφωμα τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στη Πυροσβεστική, το 1998 επί κυβέρνησης Σημίτη.

Ο Θανάσης Παφίλης στην αυστηρή κριτική του μίλησε για αντιεπιστημονική πολιτική που ακολουθείται εδώ και πολλά χρόνια που δίνει τη δυνατότητα στη κυβέρνηση να αναθέτει τις μελέτες ανασυγκρότησης του δάσους σε ιδιώτες κι όχι σε δασολόγους. «ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ διατηρούν αυτή τη προσέγγιση για τα δάση. Υπάρχει άλλος δρόμος, τής επιστημονικής προσέγγισης, που προτείνει το ΚΚΕ» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.

Ζήτησε μάλιστα από τον κ. Μητσοτάκη κι απ’ τα υπόλοιπα κόμματα να συμφωνήσουν στην ακύρωση αυτής της απόφασης και οι αρμοδιότητες να επανέλθουν στα δασαρχεία με την πρόσληψη 2.000 δασολόγων και πυροσβεστών, όσα και τα κενά που υπάρχουν.

Επισήμανε, διατυπώνοντας ερωτηματικά, τη γεωστρατηγική σημασία του Έβρου στον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ ενώ εκθείασε τη συνεισφορά μελών και στελεχών του ΚΚΕ οι οποίοι οργανωμένα μαζί με πολίτες και εργαζόμενους συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς σε αρκετά σημεία.

Στίγκας: Οι βουλευτές των «Σπαρτιατών» που απουσιάζουν είναι καθοδηγούμενοι από ξένα κέντρα που παραπέμπουν σε Greek Mafia

Βαριές κατηγορίες κατά των βουλευτών των «Σπαρτιατών» που απουσιάζουν από τα έδρανα της Βουλής κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Στίγκας.

"Μπήκα στα "ρεκόρ Γκίνες", με το να κάθομαι μόνος μου από το κόμμα στα έδρανα. Οι κύριοι που λείπουν σήμερα είναι καθοδηγούμενοι και ποδηγετούμενοι από ξένα κέντρα εξωκοινοβουλευτικά. Το λέω με το θάρρος της γνώμης μου. Τα κέντρα αυτά παραπέμπουν σε Greek Mafia και Δον Κορλεόνε», υποστήριξε ο κ.Στίγκας, ενώ σημείωσε: «Τους λένε τι θα κάνουν, πότε και πως θα το κάνουν. Εδώ η χώρα μας καίγεται από άκρη σε άκρη ακόμη και σήμερα που μιλάμε, έχουμε εθνικά θέματα και είναι μπροστά μας χίλια δύο προβλήματα. Κάποιοι επιλέγουν αυτή την κατάσταση για να κάνουν το δικό τους. Εγώ, όμως, δεν φοβάμαι. Στέκομαι όρθιος. Σε όλη μου την ζωή έχω πέσει πολλές φορές και έχω ξανασηκωθεί. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα και κανέναν».

Νατσιός: «Δυστυχώς το “εκκενώστε” είναι το νέο σύνθημα αντιμετώπισης των πυρκαγιών»

«Ένα σοβαρό κράτος, και όχι παρωδία επιτελικού, θα είχε εξετάσει τι δεν πάει καλά από το 1998 που η ευθύνη δασοπυρόσβεσης πέρασε από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ”Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος Νίκη”, Δημήτρης Νατσιός.

«Τα θέματα που κληθήκαμε να συζητήσουμε σήμερα έπρεπε να είχαν λυθεί πριν από το καλοκαίρι από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κι αυτό δείχνει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά», είπε και προσέθεσε ότι το μέγεθος της καταστροφής ιδιαίτερα στον Έβρο είναι μεγάλο, όπως διαπίστωσε κλιμάκιο του κόμματός του που επισκέφθηκε την περιοχή.

«Η πυρκαγιά που κατέκαψε την ευαίσθητη περιοχή του Έβρου μετράει 810.000 στρέμματα, δηλαδή μεγαλύτερη έκταση ακόμη και από τη Νέα Υόρκη. Πλήρης ανυπαρξία αντιπυρικών ζωνών, άθλια κατάσταση δασικών δρόμων, απουσία συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων και βέβαια παντού η παρουσία λαθρομεταναστών. Άσχετα αν υπήρξε δόλος από την πλευρά των τελευταίων ή προξένησαν ατυχήματα, είναι δεδομένο ότι στις εστίες που εκδηλωνόταν η φωτιά, τόσο μαρτυρίες κατοίκων, όσο και οι εκθέσεις των υπηρεσιών μιλάνε για εμπλοκή παράνομων μεταναστών. Αν το κράτος φύλαττε σωστά τα σύνορα, όλα αυτά ίσως να είχαν αποφευχθεί», ανέφερε ο κ. Νατσιός.

Επίσης, έκανε αναφορά στη συγχαρητήρια ανάρτηση της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία, με αφορμή τον καθιερωμένο εορτασμό της λεγόμενης «Ημέρας Νίκης», στο Μικρασιατικό Μέτωπο. «Με αυτούς θα κάνετε διάλογο για το Αιγαίο; Επαναλαμβάνουμε την ερώτηση που σας κάναμε κατά τις προγραμματικές σας δηλώσεις: Ακόμα να κλείσετε το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή;» διερωτήθηκε.

Συνεχίζοντας επανήλθε στο θέμα της δασοπυρόσβεσης λέγοντας ότι εκτός από το πέρασμα της ευθύνης της δασοπυρόσβεσης από την Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική, «ένα σοβαρό κράτος και όχι και όχι παρωδία επιτελικού, θα έβλεπε πώς διαχειρίζονται τα δάση τους άλλα μεσογειακά κράτη, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, τα οποία αν και έχουν πολλαπλάσια έκταση σε σχέση με την Ελλάδα, έχουν μικρότερο μέσο όρο καμένων στρεμμάτων» και προσέθεσε:

«Θα φρόντιζε να αναπτύξει εγχώρια "μη επανδρωμένα εναέρια αεροχήματα", τα γνωστά UAV προκειμένου να μπορεί να επιτηρεί συνεχώς τα δάση μας με οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο. Δεν θα χρησιμοποιούσε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για υποκλοπές πολιτικών αντιπάλων, ακόμη και κορυφαίων υπουργών και αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα προσπαθούσε εν μέσω θέρους να συλλέγει κάθε πιθανή πληροφορία για την δράση επίδοξων εμπρηστών. Θα γνώριζε ποιος κυκλοφορεί και διανυκτερεύει μέσα σε δάσος και θα έπαιρνε αμέσως μέτρα για την απομάκρυνσή του. Εάν το έκανε αυτό, δε θα είχαμε τους 18 άτυχους απανθρακωμένους στην Δαδιά.

Τέλος ένα σοβαρό κράτος θα διέθετε τα όποια κονδύλια αναδάσωσης στους αρμόδιους φορείς και την δασική Υπηρεσία και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ που και την γνώση δεν έχει, αλλά και δημιουργεί εύλογες υποψίες κακοδιαχείρισης».

Ο κ. Νατσιός κατηγόρησε την κυβέρνηση για φυγομαχία και χαρακτήρισε εγκληματική την καθολική εκκένωση των απειλούμενων οικισμών. «Δυστυχώς το “εκκενώστε” είναι το νέο σύνθημα αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Είδαμε πρωτόγνωρα πράγματα: να εκκενώνεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το Γηροκομείο, ακόμη και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αλήθεια, πού ξανακούστηκε εκκένωση νοσοκομείου, ούτε σε πόλεμο δεν γίνονται αυτά τα πράγματα!», ανέφερε.

«Οι πυρκαγιές οφείλονται στην κλιματική αλλαγή ή όπως άλλοτε λέτε, κλιματική απειλή», ανέφερε και σχολίασε: «Σαν να έχει το περιβάλλον πρόθεση εχθρική. Δε θα αναφέρω απόψεις ειδικών επιστημόνων και στοιχεία αναλύσεων, αλλά θα θέσω ένα μόνο ερώτημα στην κρίση σας. Η κλιματική απειλή έχει κάτι μόνο με εμάς τους Έλληνες; Γιατί δεν ισχύει και για άλλες χώρες της γειτονιάς μας;».

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την αξιοποίηση του δασικού πλούτου, είπε πως «ο δασικός μας πλούτος που είναι κληρονόμημα του ελληνικού λαού, κάποιοι έφτασαν να τον ζυγίζουν σύμφωνα με τη "βιωσιμότητα" του, και να τον αντιμετωπίζουν ως πηγή ανήθικου κέρδους».

«Η μεγάλη ειρωνεία είναι ότι αυτό το έγκλημα διαπράττεται υπό το πρόσχημα της "πράσινης ανάπτυξης". Κάποιοι μιλούν για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες της "πράσινης ενέργειας", την ώρα που έγιναν στάχτη σχεδόν 1,5 εκατομμύρια στρέμματα πραγματικής πράσινης ενέργειας. Αν αυτή είναι η ανάπτυξη που ονειρεύεστε, τότε προτιμούμε χίλιες φορές να μείνουμε "υποανάπτυκτοι"» σημείωσε και προσέθεσε: «Εξαίρεση λαμπρή εν μέσω καταστροφής και θλίψης οι πυροσβέστες, το προσωπικό της αεροπυρόσβεσης, του στρατού, της αστυνομίας και όσοι εθελοντές έσπευσαν με αυταπάρνηση να βοηθήσουν, έδωσαν και ακόμη δίνουν έναν πραγματικά τιτάνιο αγώνα».

Τέλος, ο κ. Νατσιός αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματός του για την ανακούφιση των πληγέντων και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, ζήτησε από την κυβέρνηση «να φροντίσει αμέσως για την ανακούφιση όλων των πυρόπληκτων, να προβεί στην αποζημίωση των περιουσιών τους και να υλοποιήσει ένα σχέδιο άμεσης αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων» και προσέθεσε:

«Πρέπει επιτέλους να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη. Να συσταθεί και πάλι ο θεσμός του Δασοφύλακα. Να σταματήσει το χάος αρμοδιοτήτων και να υπάρχει ένας στρατηγικός φορέας για τα δάση μας που θα αναλάβει την συνολική τους διαχείριση, σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων γύρω από τα δάση. Όχι μόνο με τη δασοπυρόσβεση, αλλά και τη δασοφυλακή, και επάνδρωση με ειδικούς επιστήμονες, δασολόγους, δασοπόνους και τα κατάλληλα εργαλεία. Σχετικά πρότυπα μπορούμε να βρούμε στη Γαλλία όπου και μόνο η σύγκριση των αποτελεσμάτων κάθε χρόνο είναι αρκετή να μας πείσει ότι κάτι δεν κάνουμε καθόλου καλά στην Ελλάδα».

Κωνσταντοπούλου: «Κάηκε ξανά η χωρά γιατί κανείς ποτέ δεν τιμωρήθηκε για όλες τις προηγούμενες φορές»

«Ξεκινάμε με πένθος, με θλίψη, με φοβερές απώλειες και τρομερά ερωτηματικά», τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την πρωτολογία της στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τις πυρκαγιές.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, αναφερόμενη και στις προηγούμενες καταστροφές που έπληξαν της χώρα από το 2007, έκανε λόγο για «χρόνια αδιαφορία, αβελτηρία, απρονοησία» και για «χρόνια αναξιοκρατία και διαφθορά» που «δεν υπονομεύουν απλά το μέλλον της πατρίδας» αλλά «σκοτώνουν». «Έχουν θύματα ανθρώπους, δάση, ζώα, ανθρώπινες κοινότητες, ανθρώπινες προσδοκίες και το μέλλον μας ολόκληρο», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να ειπωθεί αυτό που είναι η πραγματικότητά: ότι κάηκε ξανά η χωρά μας γιατί κάνεις ποτέ δεν τιμωρήθηκε για όλες τις προηγούμενες φορές που κάηκε».

Επίσης, έκανε λόγο για «ευθύνες αυτοδιοικητικές, πολιτικές και κυβερνητικές», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι και πάλι επέλεξε να διαχειριστεί την τραγωδία με «επικοινωνιακά μέσα» και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι απέφυγε να ζητήσει μια «συγγνώμη» και δεν προχώρησε «σε μια σοβαρή ανάληψη ευθύνης και μια εξίσου σοβαρή απόδοση ευθυνών».

Επιπλέον, αναφέρθηκε λεπτομερώς σε συγκεκριμένα πρόσωπα που κατείχαν θέσεις ευθύνης όταν έγινε η πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι, εγκαλώντας την κυβέρνηση της ΝΔ που όχι μόνο δεν τους «απέταξε» αλλά τους αναβάθμισε.

Κλείνοντας , η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατέθεσε επιπρόσθετα, δέκα προτάσεις, μεταξύ των οποίων η μονιμοποίηση του προσωπικού τής Πυροσβεστικής και των εποχικών, η αύξηση του προϋπολογισμού της πολιτικής προστασίας για τον εξοπλισμό της Πυροσβεστικής, η ενεργοποίηση των εγκαταλελειμμένων πυροφυλακίων, η διενέργεια εξεταστικής στη Βουλή για τα διαχρονικά εγκλήματα των πυρκαγιών.

Η διαδικασία

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση ή δήλωση της Κυβέρνησης (με βάση το άρθρο 142Α) γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.

Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Κυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ’ ανώτατο όριο για τον καθένα. H απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας. H δευτερολογία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας. Προφανώς, ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας δεν πρόκειται να τηρήσει επακριβώς το… ωράριο, όπως άλλωστε έχει πράξει σ’ όλες τις αντίστοιχες διαδικασίες.

Τον λόγο, μάλιστα, μπορεί να λάβει και ο αρμόδιος Υπουργός καθώς όπως αναφέρεται σχετικά «η Κυβέρνηση, επίσης, ενημερώνει τη Βουλή δια των Υπουργών για σοβαρά θέματα της αρμοδιότητάς τους. Ο χρόνος αγόρευσης των Υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών–εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα πέντε (5) λεπτά της ώρας. Η δευτερολογία των Υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών – εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα τρία (3) λεπτά της ώρας».

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερα μέχρι τις 7 το απόγευμα καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματισμένη συνάντηση με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζώρτζια Μελόνι.

φωτιάΣωκράτης ΦάμελλοςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΔημήτρης Κουτσούμπαςειδήσεις τώραΝίκος Ανδρουλάκης