Πολιτική|02.09.2023 16:30

Τσακαλώτος: Δεν δέχομαι αυτό που λένε «δίνω λόγο στον λαό κι αν θέλετε μη με ψηφίσετε» - Εγώ είμαι υπέρ της συλλογικής ηγεσίας

Βούλα Κεχαγιά

Εξηγώντας τη θέση του για το ζήτημα του debate ξεκίνησε την ομιλία του ενώπιον του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο υποψήφιος πρόεδρος Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Είναι χαρά που είμαστε όλοι εδώ μακριά από τη βαρβαρότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, γι’ αυτό να εξηγήσω τη θέση μου για το debate» είπε και πρόσθεσε: «H δική μου άποψη είναι ότι κανένας από τους 4 υποψηφίους δεν είναι αντίπαλος. Η αριστερά συζητάει πάντα μέσα στους δικούς μας χώρους».

Ο Ευκλείδης είπε με έμφαση ότι κατεβαίνει ως διεκδικητής της ηγεσίας για να είναι πρόεδρος ως πρώτος ανάμεσα σε ίσους. «Δεν μπορεί να θέλεις μία κοινωνία με συμμετοχή και να είναι το κόμμα σου πιο ιεραρχικό», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν επιδιώκω να έχω αδιαμεσολάβητη σχέση με τον λαό, εγώ θα λογοδοτώ στο Συνέδριο, στην Κεντρική Επιτροπή και στο κόμμα. Δεν δέχομαι αυτό που λένε "δίνω λόγο στο λαό κι αν θέλετε μη με ψηφίσετε". Εγώ είμαι υπέρ της συλλογικής ηγεσίας».

Η συγκεκριμένη αναφορά δεν αποτελεί βεβαίως μόνο τη θέση του για το πώς σκέφτεται ο ίδιος την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κατά πολλούς αποτελεί και μία ευθεία απάντηση στα όσα έχει αναφέρει ο συνυποψήφιός του Στέφανος Κασσελάκης λέγοντας ότι «λογοδοτώ μόνο στον λαό».

Ο υποψήφιος πρόεδρος πρόσθεσε πως «θέλω να φέρω αυτοπεποίθηση για την Αριστερά και όποιος λέει αυτό οδηγεί στο 8% αυτό είναι αμυντική στάση. Αυτοί είμαστε».

Σε αντίθεση με όσα ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου θέτοντας ως πρώτο μεγάλο σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ τις ευρωεκλογές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε: «Πρέπει να βγούμε από το Συνέδριο (του Νοεμβρίου) με σχέδιο για το 2026. Δεν πιστεύω ότι θα ανακάμψουμε με μία- δύο εντυπωσιακές κινήσεις. Στις εκλογές θα πούμε ότι έχουμε σχέδιο για Ελλάδα και εργασιακές σχέσεις για πολιτισμό για όλα. Πρέπει να κερδίσουμε την αξιοπιστία μας και αξιοπιστία είναι να εννοούμε αυτά που λέμε και λέμε αυτά που εννοούμε».

Ακολούθως ανέπτυξε το σκεπτικό του για την Αριστερά και την προοπτική διακυβέρνησης αμφισβητώντας εμμέσως ότι είναι η κυβερνώσα αριστερά αυτοσκοπός.

«Έχει δίκιο ο προηγούμενος ομιλητής που είπε ότι το σχέδιο Πισσαρίδη έχει στόχο να εξαφανίσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μπορούμε να κάνουμε συμμαχίες Μπορούμε όμως εμείς να λέμε ότι θα μειώσουμε περισσότερο τους φόρους από τη ΝΔ; Θα γίνει αυτό πιστευτό; διερωτήθηκε και πρόσθεσε: “Θα την κάνουμε αυτήν την συζήτηση ή θα κάνουμε πίσω γιατί είμαστε κυβερνώσα αριστερά και δεν μάς ενδιαφέρει να είμαστε πιστευτοί; Η ηγεμονία χτίζεται και όταν λες πράγματα που δεν είναι ηγεμονικά. Αν δεν σπρώχνουμε τα όρια του εφικτού, πρέπει να γίνουμε μία διαχειριστική δύναμη. Άρα να το συζητήσουμε στο συνέδριο σε ποιους τομείς πρέπει να σπρώξουμε στα όρια του εφικτού;».

Αφήνοντας μάλιστα αιχμές για όσους μιλούν αποκλειστικά για το κυβερνητικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε: «Το ένστικτο ξέρει να ξεχωρίζει αυτούς και αυτές που λένε κάτι γιατί το αγαπούν κι αυτούς και αυτές που το λένε μόνο για την εξουσία».

Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχίαειδήσεις τώρα