Πολιτική|02.09.2023 20:50

Αριστερή ταυτότητα ή άνοιγμα προς το κέντρο; Κοινός στόχος αλλά διαφορετικά μονοπάτια από τους «5» για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ - Η ουδετερότητα Τσίπρα και τα «βέλη»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Και τυπικά γεγονός οι πέντε υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έφη ΑχτσιόγλουΣτέφανος Κασσελάκης, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος «ξεδίπλωσαν» σήμερα (2/9) τις θέσεις τους, στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος. Και οι πέντε, κατά τις ομιλίες τους, επιχείρησαν να φανούν ως ηγέτες που αν πάρουν το κόμμα στα χέρια τους θα επιδιώξουν να κερδίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όλοι περιέγραψαν αυτόν τον στόχο, μόνο που ο καθένας προτείνει διαφορετικό μονοπάτι.

Τα δύο μονοπάτια των υποψηφίων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Τσιγουρή για το OPEN, αχνοφαίνονται δύο μονοπάτια: το ένα είναι καθαρό, το δείχνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που πιστεύει ότι μόνο μέσα από τις αξίες, το πρόγραμμα και τις αναλύσεις της Αριστεράς με ιδεολογική ταυτότητα μπορεί να συζητήσει και να πείσει -λέγοντας την αλήθεια και έτσι να βρεθεί πιο κοντά στην προοπτική της διακυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, στην απέναντι πλευρά φαίνεται πως βρίσκονται οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι, που προκρίνουν τις κοινωνικές συμμαχίες με τον κόσμο που εκφράζεται στο πολιτικό κέντρο -εκεί που τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιατί απουσίαζε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας, πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έδωσε το «παρών» στο συνέδριο. Όπως φαίνεται, ήταν μία ένδειξη απόλυτης ουδετερότητας, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Πλέον, έχει ξεκινήσει η κούρσα για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και αύριο (3/9) αναμένεται ανοιχτή συζήτηση στον Πειραιά, ενώ συνεχίζονται και οι περιοδείες των υποψηφίων.

Τα... καρφιά

Οι «5» στις ομιλίες τους εξαπέλυσαν εσωκομματικά... πυρά εναντίον των αντιπάλων τους.

Η Έφη Αχτσιόγλου απάντησε στις κατηγορίες του Στέφανου Τζουμάκα πως είναι υποστηριζόμενη από τη διαπλοκή, αλλά και για τον Παύλο Πολάκη για την τοξική αρρενωπότητα: «Δεν θα σας κρύψω ότι πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα απογοητεύτηκα από την ποιότητα του εσωτερικού μας διαλόγου. Αλλά καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας, καμία μα καμία συκοφαντία, καμία θλιβερή, εν τέλει, προσπάθεια να με εμφανίσουν συγκεκριμένα μιντιακά και σοσιαλμιντιακά κέντρα, δυστυχώς και με συνδέσεις στο κόμμα μας, ως φωνή του "συστήματος" μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν με έκανε να ξανασκεφτώ την αρχική μου απόφαση. Γιατί πίστεψα και πιστεύω σε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ότι έχει έρθει η ώρα για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Ο Στέφανος Κασσελάκης εξαπέλυσε πυρά  για το εσωτερικό του κόμματος και όσους τον θεωρούν δεξιά απόκλιση. Επίσης, δήλωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι το κόμμα του lobbying, το κόμμα των εσωκομματικών ανταγωνισμών, των προσωπικών εγωισμών».

Από την άλλημ ο Νίκος Παππάς απάντησε στην Έφη Αχτσιόγλου προτάσσοντας το κόμμα μελών έναντι του κόμματος των δομών που προτείνει η πρώην υπουργός.

Ο Στέφανος Τζουμάκας είπε πως «τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ γνωρίζουν ότι χρειαζόμαστε ηγεσία Νίκης και όχι ανεπάρκειας και ήττας. Πολιτική ηγεσία και όχι απλώς πολιτικό συνδικαλισμό συγκέντρωσης αντικυβερνητικής δυσαρέσκειας».

Αιχμές άφησε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την αρχή της ομιλίας του: «Είμαστε χαρούμενοι να συζητάμε μακριά από τη βαρβαρότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κανένας από τους τέσσερις υποψήφιους δεν είναι αντίπαλος. Η Αριστερά συζητά μέσα στους δικούς της χώρους».

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραΣτέφανος ΤζουμάκαςΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΣτέφανος ΚασσελάκηςΝίκος ΠαππάςΈφη Αχτσιόγλου