Πολιτική|04.09.2023 07:15

Ποια μέτρα στήριξης κλείδωσαν: Τι θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και το «στοίχημα» της επενδυτικής βαθμίδας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν στο οικονομικό πακέτο, που θα ανακοινώσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα μπαράζ συσκέψεων είναι σε εξέλιξη για να διασφαλιστεί πως οι νέες παροχές δεν θα απειλήσουν την δημοσιονομική ισορροπία, ενώ το πακέτο περιλαμβάνει τόσο μόνιμα μέτρα (π.χ. αύξηση μισθών και συντάξεων) όσο και και έκτακτες παρεμβάσεις για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών απέναντι στις ανατιμήσεις.

Ουσιαστικά το οικονομικό σκέλος της ομιλίας του πρωθυπουργού θα είναι χωρισμένο σε δύο ενότητες: πρώτον θα περιγράψει τα μέτρα στήριξης που θα τρέξουν και δεύτερον θα μιλήσει για την επόμενη ημέρα εκπέμποντας μια εικόνα αισιοδοξίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως σε χθεσινή ανάρτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά θετικών μηνυμάτων και μεταξύ άλλων μίλησε για νέο ρεκόρ στα έσοδα από τον τουρισμό, την υποχώρηση της ανεργίας στο 10.8% κ.α.

Από το κυβερνών κόμμα εστιάζουν στην υποχώρηση του πληθωρισμού τον Αύγουστο στο 3,4%, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως οι τιμές στα τρόφιμα δεν έχουν αποκλιμακωθεί. Με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται σε μια σειρά κινήσεων που έχουν γίνει και παράλληλα να σημειώνει πως «θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε εντός των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας για να στηρίξουμε την κοινωνία και ιδίως τους πιο ευάλωτους».

Να σημειωθεί πως έμφαση θα δοθεί το επόμενο διάστημα και στη μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή και στα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξουν εντατικοί έλεγχοι στην αγορά και κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως «αδικαιολόγητα κέρδη δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά».

Στην τελική ευθεία προς την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το μήνυμα που εκπέμπεται εμφατικά από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα είναι κοστολογημένα, καθώς στόχος είναι να μην σταλούν και λάθος μηνύματα στις αγορές. Να σημειωθεί εδώ πως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 8η Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται η αξιολόγηση από την DBRS. Με την κυβέρνηση να περιμένει ευχάριστες ειδήσεις όσον αφορά στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας και να εστιάζει στο γεγονός πως μια τέτοια εξέλιξη ουσιαστικά θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.

Τα μόνιμα μέτρα

Σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο έχει ήδη ψηφιστεί και θα μπει σε εφαρμογή το 2024, ενώ την επόμενη χρονιά έρχεται νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό 580.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Όσον αφορά στις συντάξεις- ανάλογα και με τις επιδόσεις της οικονομίας - θα αυξηθούν το 2024 από 3% έως 4%. Μόνιμα χαρακτηριστικά φαίνεται πως αποκτά και η ενίσχυση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, καθώς θα καταβληθεί εκ νέου. Μάλιστα από την κυβέρνηση λένε πως θα συνεχιστεί έως ότου εξαλειφθεί τελείως η προσωπική διαφορά.

Τέλος υπενθυμίζεται πως έχει ήδη ψηφιστεί η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά και το συγκεκριμένο μέτρο θα τρέξει τον Ιανουάριο του 2024.

Οι έκτακτες παρεμβάσεις

Μια σειρά στοχευμένων κινήσεων έχουν ως στόχο την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης απέναντι στις ανατιμήσεις στα τρόφιμα και στα καύσιμα. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα έχουν ημερομηνία λήξης, καθώς θα παραμείνουν σε ισχύ μόνο έως ότου υποχωρήσουν οι τιμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα έκτακτα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν θα είναι: η παράταση του Market Pass μέχρι το τέλος του έτους, το νέο πλαίσιο επιδοτήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης καθώς και η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ειδικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών. Επίσης μένει να φανεί αν θα «κλειδώσει» και η έκτακτη ενίσχυση στους πυροσβέστες.

Οι οικονομικοί στόχοι της τετραετίας

Το οικονομικό σχέδιο της νέας τετραετίας θα περιγράψει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικότερα αναμένεται να αναφερθεί σε μια σειρά οικονομικών στόχων, όπως είναι η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, η περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων και η μείωση του δημοσίου χρέους στο 140% του ΑΕΠ το 2027 (και στο 120% του ΑΕΠ το 2030) Στο μέτωπο της ανεργίας στόχος είναι να πέσει κάτω από 8% έως το 2027, ενώ βαρύτητα δίνεται στην αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027.

κυβέρνησηΘεσσαλονίκηειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΔΕΘ