Πολιτική | 09.09.2023 07:22

Ανυπολόγιστη καταστροφή στη Θεσσαλία: Δύσκολη η επόμενη μέρα - Οι κινήσεις της κυβέρνησης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Τις πληγές της μετρά η Θεσσαλία και δεδομένο είναι πως θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα και γενναία οικονομική στήριξη για να ορθοποδήσουν οι κάτοικοι των περιοχών που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία. Σπίτια και επιχειρήσεις  έχουν καλυφθεί από τα νερά και την λάσπη και οι πληγέντες δεν ξέρουν τι θα ξημερώσει την επόμενη ημέρα.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως πρέπει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για την αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας, αφού μετά την πύρινη λαίλαπα του καλοκαιριού ήρθαν οι φονικές πλημμύρες. Η μάχη της καθημερινότητας μοιάζει το τελευταίο διάστημα να έχει χαθεί, ενώ είναι εμφανές πως στις πληγείσες περιοχές ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι μακρύς

Μια σειρά από κρίσιμα «γιατί» ζητούν απάντηση, καθώς ολόκληρα χωριά πλημμύρισαν και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν ακόμα και σε ταράτσες για να σωθούν (περιμένοντας να φτάσει βοήθεια και ενώ είχε κοπεί το νερό και το ρεύμα). «Θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Καταλαβαίνω και τον θυμό και την οργή. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ, είμαι πάντα εδώ στα δύσκολα. Θα βάλουμε πλάτη, θα στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και συμμετείχε σε συσκέψεις.

Από το κυβερνών κόμμα αναφέρονται ιδιαιτέρως στην κλιματική κρίση, ωστόσο αναγνωρίζουν πως οι πολίτες αναμένουν συγκεκριμένες προτάσεις. Το πρόβλημα άλλωστε μπορεί να γίνει εντονότερο τα επόμενα χρόνια και χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίζονται τα όποια έκτακτα περιστατικά.

Το επόμενο διάστημα στην κυβέρνηση θα επιχειρηθεί ένα «restart» καθώς πριν καν συμπληρωθούν 100 ημέρες από τις εκλογές υπήρξαν διαδοχικές κρίσεις. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα από το .. rotation στο υπουργικό έχουν φουντώσει ακόμα και σενάρια για έναν «χειρουργικό» ανασχηματισμό. Προς το παρόν πάντως στο  Μαξίμου εστιάζουν στην υλοποίηση μιας σειράς έργων στις πληγείσες περιοχές και στην εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης.

«Άγνωστος Χ» το ύψος των μέτρων στήριξης

Σε αυτή την συγκυρία αυτό που προέχει είναι η άμεση στήριξη των πολιτών και η εκκίνηση μιας σειράς κρίσιμων έργων υποδομών. Στο κυβερνών κόμμα έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ συσκέψεων για να βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια και σχεδιάζεται από την αρχή το οικονομικό πλάνο των επόμενων μηνών. 

Όπως υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός «τα χρήματα θα τα βρούμε, είτε είναι εθνικοί πόροι, είτε είναι ευρωπαϊκοί πόροι». Μάλιστα όπως επεσήμανε έχει αποσταλεί σχετική επιστολή στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν προκειμένου «να διερευνήσουμε όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε η χώρα μας να έχει μια πρόσθετη στήριξη και η ευρωπαϊκή αρωγή να μη μένει στα λόγια, αλλά να εκδηλώνεται στην πράξη».  

Τις τελευταίες ημέρες όλο το βάρος είχε δοθεί στον απεγκλωβισμό των πολιτών από τις περιοχές που πλημμύρισαν. Έμφαση δίνεται και στην άμεση αποκατάσταση των δικτύων, δηλαδή ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και πρόσβαση (καθώς το πρόβλημα είναι εντονότερο στα ορεινά χωριά). 

Το μεγάλο ζητούμενο είναι να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών από τις πλημμύρες για να υπάρξουν όσο το δυνατόν ταχύτερα αποζημιώσεις των σπιτιών και της οικοσκευής. Παράλληλα έχει ήδη κινητοποιηθεί ο ΕΛΓΑ προκειμένου να βρεθούν τα σχετικά χρήματα για να καλυφθούν οι ζημιές των παραγωγών  Τέλος έμφαση δίνεται και στην αποκατάσταση των υποδομών (π.χ.δρόμοι, φράγματα) αλλά και στην υλοποίηση μιας σειράς μεγάλων έργων στις περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.

Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρακακοκαιρία Daniel