Δεύτερη έξοδος στην κυβέρνηση και υπουργοί με... κίτρινες κάρτες: «Φωτιά» παίρνουν τα σενάρια για ανασχηματισμό
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΑλλεπάλληλες είναι οι κρίσεις στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δεν έχει προλάβει να συμπληρώσει 100 ημέρες από τις εκλογές και ήδη δύο υπουργοί έχουν οδηγηθεί στην έξοδο. Το πολυσυζητημένο rotation που έγινε στο υπουργικό συμβούλιο μετά τις εκλογές δεν φαίνεται να αποδίδει και στο γαλάζιο στρατόπεδο στρέφουν πλέον το βλέμμα στον «πάγκο» για να διαπιστωθεί ποια πρόσωπα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης οδηγήθηκε σήμερα στην έξοδο από το υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς είχε δεχθεί σφοδρά πυρά για δήλωση που έκανε αμέσως μετά το πρωτοφανές περιστατικό στον Πειραιά με τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη. Είχε προηγηθεί το καλοκαίρι η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά τις αποκαλύψεις πως ο Νότης Μηταράκης ήταν διακοπές ενώ ήταν σε εξέλιξη η μάχη στα πύρινα μέτωπα.
«Όλοι κρίνονται και αξιολογούνται διαρκώς» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Ήδη οι κινήσεις που έχουν γίνει σε συγκεκριμένα υπουργεία έχουν βρεθεί στο «μικροσκόπιο» για να διαπιστωθεί αν θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα και υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που έχουν πάρει «κίτρινη κάρτα». Τώρα μένει να φανεί αν θα ακολουθήσει και η … κόκκινη, με αποτέλεσμα να βρεθούν εκτός γνωστά ονόματα της πολιτικής.
Παρά το ό,τι ο πρωθυπουργός δεν αρέσκεται σε συχνούς ανασχηματισμούς έχει τεθεί επί τάπητος το θέμα των αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς η κυβέρνηση είναι εμφανές πως δεν έχει βρει βηματισμό. Μάλιστα το γεγονός πως από το κυβερνών κόμμα ουσιαστικά δεν κλείνει η σχετική συζήτηση έχει ως αποτέλεσμα οι υπουργοί να κάθονται σε…. αναμμένα κάρβουνα. Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως χρειάζεται ένα restart και αυτό το μήνυμα θα επιχειρήσει να εκπέμψει το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το κλίμα πάντως στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα είναι βαρύ, ενώ ακόμα και τώρα δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια η έκταση της καταστροφής στη Θεσσαλία.
Ποιοι υπουργοί βρέθηκαν στο επίκεντρο κρίσεων
Οι εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Θεσσαλία έχουν ανοίξει μια ολόκληρη συζήτηση για το τι έγινε αλλά κυρίως το τι δεν έγινε και αναζητούνται λάθη και παραλείψεις. Μάλιστα η συζήτηση αυτή αναμένεται να γίνει εντονότερη τις επόμενες ημέρες, καθώς αρχικά - όπως είναι φυσικό - όλη η προσοχή ήταν στραμμένη στον απεγκλωβισμό των πολιτών από τις πλημμυρισμένες περιοχές.
Ένα από τα πρόσωπα που έχουν βρεθεί στο… επίκεντρο είναι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας, καθώς η χώρα το καλοκαίρι βρέθηκε αντιμέτωπη με την πύρινη λαίλαπα και στη συνέχεια ακολούθησε η ανείπωτη καταστροφή στη Θεσσαλία. Και μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί η κατάσταση το αμέσως προσεχές διάστημα.
Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι η προσοχή είχε στραφεί στους χειρισμούς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς οι Κροάτες χούλιγκανς διέσχισαν τη χώρα ανενόχλητοι με αποτέλεσμα τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τότε δεν είχαν υπάρξει αλλαγές στο συγκεκριμένο υπουργείο με το επιχείρημα πως ο Γιάννης Οικονόμου είχε αναλάβει καθήκοντα πριν από δέκα ημέρες. Ωστόσο, είναι ένα από τα υπουργεία που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο», καθώς από την κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαίτερα σε θέματα που έχουν σχέση με το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.
Από κόσκινο περνάνε και οι κινήσεις ορισμένων υφυπουργών, που φαίνεται πως δεν έχουν αναλάβει ζεστά τα καθήκοντα τους και η απόδοση δεν είναι η αναμενόμενη. Και όσο γίνεται εντονότερο το… άρωμα ανασχηματισμού τόσο εντείνεται και η αγωνία κάποιων μελών του υπουργικού συμβουλίου.
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή