Πολιτική|11.09.2023 22:07

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Από το «όλοι κρινόμαστε» του Μαρινάκη στην παραίτηση – Έρχονται ευρύτερες αλλαγές στην κυβέρνηση;

Newsroom

«Όλοι κρινόμαστε». Αυτό δήλωνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δύο ημέρες μετά τη βίαιη απώθηση του 36χρονου από μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon και τον τραγικό θάνατό του, με φόντο το σάλο που είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του απερχόμενου υπουργού Ναυτιλία Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Η φράση αυτή, σύμφωνα με τη Σοφία Φασουλάκη, έδειχνε τη σαφή δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου τόσο για τα όσα δεν έκανε το Λιμενικό τη μοιραία νύχτα (θυμίζουμε δεν υπήρχε μπροστά στο πλοίο που αναχωρούσε μέλος του Σώματος), όσο και για τη δήλωση Βαρβιτσιώτη στο OPEN περί «θρήνου της οικογένειας» του υπάρχου.

Παρότι ο υπουργός ζήτησε συγγνώμη φαίνεται πως το βαρύ κλίμα παρέμεινε, με τον υπουργό τελικά να καταθέτει την παραίτησή του.

«Αναπόφευκτη και ορθή» η απόφαση Βαρβιτσιώτη - Η ανακοίνωση Μαρινάκη

«Μετά την παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με απόφαση του πρωθυπουργού νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο βουλευτής Επικρατείας, Χρήστος Στυλιανίδης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ερωτηθείς να σχολιάσει την παραίτηση του κ. Βαρβιτσιώτη, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «όλοι κρίνονται και λόγω των γεγονότων στον Πειραιά με τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη, θεωρώ την απόφαση του κ. Βαρβιτσιώτη αναπόφευκτη και ορθή».

Νέες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα;

Κατά τα άλλα, όπως ανέφερε η Σοφία Φασουλάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι όποιες αλλαγές σχεδιάζονται στο κυβερνητικό σχήμα δεν θα γίνουν εν θερμώ, ωστόσο έχουν ανοίξει συζητήσεις για αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας, ενδεχομένως με μεγαλύτερες συνέργειες με τον στρατό. Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε τα σενάρια περί ευρύτερου ανασχηματισμού.

Ποιοι υπουργοί βρέθηκαν στο επίκεντρο κρίσεων

Πάντως, όπως έγραψε το ethnos.gr, οι εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Θεσσαλία έχουν ανοίξει μια ολόκληρη συζήτηση για το τι έγινε αλλά κυρίως το τι δεν έγινε και αναζητούνται λάθη και παραλείψεις. Μάλιστα η συζήτηση αυτή αναμένεται να γίνει εντονότερη τις επόμενες ημέρες, καθώς αρχικά - όπως είναι φυσικό - όλη η προσοχή ήταν στραμμένη στον απεγκλωβισμό των πολιτών από τις πλημμυρισμένες περιοχές. 

Ένα από τα πρόσωπα που έχουν βρεθεί στο… επίκεντρο είναι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας, καθώς η χώρα το καλοκαίρι βρέθηκε αντιμέτωπη με την πύρινη λαίλαπα και στη συνέχεια ακολούθησε η ανείπωτη καταστροφή στη Θεσσαλία. Και μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί η κατάσταση το αμέσως προσεχές διάστημα. 

Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι η προσοχή είχε στραφεί στους χειρισμούς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς οι Κροάτες χούλιγκανς διέσχισαν τη χώρα ανενόχλητοι με αποτέλεσμα τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τότε δεν είχαν υπάρξει αλλαγές στο συγκεκριμένο υπουργείο με το επιχείρημα πως ο Γιάννης Οικονόμου είχε αναλάβει καθήκοντα πριν από δέκα ημέρες. Ωστόσο, είναι ένα από τα υπουργεία που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο», καθώς από την κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαίτερα σε θέματα που έχουν σχέση με το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. 

Από κόσκινο περνάνε και οι κινήσεις ορισμένων υφυπουργών, που φαίνεται πως δεν έχουν αναλάβει ζεστά τα καθήκοντα τους και η απόδοση δεν είναι η αναμενόμενη. Και όσο γίνεται εντονότερο το… άρωμα ανασχηματισμού τόσο εντείνεται και η αγωνία κάποιων μελών του υπουργικού συμβουλίου.