Πολιτική|13.09.2023 07:16

Προσπάθεια για restart στη ΔΕΘ: Ποιες αλλαγές ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα νέα σενάρια για τον χρόνο του ανασχηματισμού

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης θέλει η κυβέρνηση μετά τις διαδοχικές κρίσεις πριν συμπληρωθούν 100 ημέρες από τις πρόσφατες εκλογές. Το μέγεθος της καταστροφής από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί, ενώ είχε προηγηθεί ο πύρινος εφιάλτης του καλοκαιριού στον Έβρο, στη Ρόδο και σε άλλες περιοχές. Παράλληλα μέσα σε αυτό το διάστημα δύο υπουργοί - οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Νότης Μηταράκης - άνοιξαν την πόρτα εξόδου από την κυβέρνηση για διαφορετικούς λόγους.

Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις πρωτίστως στο πεδίο της πολιτικής προστασίας, ενώ μπροστά μπαίνει και μία ατζέντα καθημερινότητας. Την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές προσπαθούν να «μαζέψουν» την συζήτηση για τον ανασχηματισμό, επισημαίνοντας πως αυτό που απασχολεί τον πρωθυπουργό είναι οι αλλαγές σε δομές που σχετίζονται με την λειτουργία του κράτους και παραπέμπουν στην ομιλία στη ΔΕΘ.

Αυτό δεν σημαίνει πως έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο φαίνεται πως σε αυτή την χρονική στιγμή προέχει η παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρωτίστως στο πεδίο της πολιτικής προστασίας. Επομένως η συζήτηση για τον ανασχηματισμό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο και δεν αποκλείεται να «μετατεθεί» για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ωστόσο σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχουν προτάσεις για μεγαλύτερης έκτασης αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και όχι για απλά για «χειρουργικού» τύπου κινήσεις. Στο τραπέζι μάλιστα των συζητήσεων είναι - σύμφωνα με πληροφορίες - ακόμα και σενάρια για αλλαγές στη διάταξη και τη δομή συγκεκριμένων υπουργείων.

Το μήνυμα βέβαια που εκπέμπεται εμφατικά από την κυβερνητική πλευρά είναι πως «όλοι αξιολογούνται» και «όλοι κρίνονται». Πάντως φαίνεται πως ο …κύκλος των παραιτήσεων κλείνει τουλάχιστον σε αυτή την χρονική συγκυρία. Να σημειωθεί εδώ πως χθες απαντώντας σε ερώτηση για το αν σκοπεύει να παραιτηθεί ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως «δεν έχω μάθει να φυγομαχώ».

Μια ανάσα πριν από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ένα μπαράζ συσκέψεων είναι σε εξέλιξη στο Μαξίμου για να κλειδώσουν οι βασικοί άξονες της ομιλίας του πρωθυπουργού. Μιας ομιλίας που αναπροσαρμόζεται, αφού οι πολίτες αναμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις για τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές αλλά και ρεαλιστικές προτάσεις για την επόμενη ημέρα.
Δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση θέλει να ανακτήσει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων, καθώς μετά τις εκλογές έχει βρεθεί αντιμέτωπη με διαδοχικές κρίσεις και έχει υποστεί «γρατζουνιές» στην εικόνα της. Το κρίσιμο τώρα είναι να επιχειρηθεί μια φυγή προς τα εμπρός, καθώς σε λιγότερο από ένα μήνα θα στηθούν οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ξαναγράφεται το οικονομικό πακέτο

Έμφαση σε συγκεκριμένα μέτρα για τις περιοχές που έχουν πληγεί είτε από τις πρόσφατες πλημμύρες είτε από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού δίνουν στην κυβέρνηση. Οι πρώτες ανακοινώσεις μέτρων στήριξης έχουν ήδη γίνει, ενώ στο θέμα θα αναφερθεί το Σάββατο ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα μέτρα ξαναγράφονται, καθώς πρέπει να υπολογιστεί το κόστος και να ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα. Συμπληρωματικός προϋπολογισμός αναμένεται να κατατεθεί, ενώ το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως οι όποιες κινήσεις θα γίνουν δεν πρόκειται να διαταράσσουν την δημοσιονομική σταθερότητα. Πάντως κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως μιας σειρά από δεσμεύσεις που έχουν δοθεί θα υλοποιηθούν κανονικά.

Αυτό που σημειώνεται από το Μαξίμου είναι πως η ελληνική οικονομία έχει πολύ καλές επιδόσεις και μπορεί να καλύψει άμεσες ανάγκες χωρίς να υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους. Την ίδια στιγμή έμφαση δίνεται και στο κοινοτικό «πακέτο» που συζητήθηκε χθες στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με την πρόεδρο της Κομισιόν (θα αξιοποιηθούν συνολικά 2.2 δισεκατομμύρια).
Το μεγάλο ζητούμενο βέβαια είναι να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες και να αντιμετωπιστούν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια.

Πάντως το ποσό που τελικά θα απαιτηθεί για να αντιμετωπιστούν οι δραματικές επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί και το τοπίο παραμένει ρευστό.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΔΕΘκακοκαιρία DanielΔΕΘ 2023ειδήσεις τώρα