Πολιτική|13.09.2023 07:24

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ με εσωτερικές αναταράξεις: Η Μακρόνησος του Κασσελάκη, η επίθεση σε Δραγασάκη και η έμμεση στήριξη Τσίπρα

Βούλα Κεχαγιά

Πέντε ημέρες χωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την εκλογή του νέου του προέδρου. Η διαδικασία θα λάβει χώρα υπό το βάρος των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία και υπό συνθήκες μίας υποβόσκουσας αναταραχής που έχει ως πηγή της τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς για την ηγεσία.

Στην Κουμουνδούρου κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει σε ασφαλείς εκτιμήσεις ως προς το ποσοστό της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία καθώς δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ούτε ως προς την διάθεση προσέλευσης των υφιστάμενων μελών ούτε ως προς την εγγραφή νέων μελών την Κυριακή κατά την εξέλιξη της ψηφοφορίας. Πολλοί εκτιμούν ότι τα δραματικά γεγονότα στο θεσσαλικό κάμποξεφούσκωσαν” το ενδιαφέρον για τις εσωτερικές εκλογές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -ενδιαφέρον που είχε “φουντώσει” λόγω της δημοσιότητας που πήρε η υποψηφιότητα Κασσελάκη- και συγχρόνως ενέτειναν μία πρωτίστως διαδικτυακή αντιπαράθεση που έθεσε στο επίκεντρό της τον Γιάννη Δραγασάκη με αιχμή τις αναφορές του και κυρίως τις μη αναφορές του στους υποψήφιους για την ηγεσία. Και στη συνέχεια την “επίθεση” που δέχτηκε το ιστορικό στέλεχος και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -και πάλι διαδικτυακά- κάτι που ερμηνεύτηκε ως ηλικιακός ρατσισμός εκ μέρους στελεχών του επιτελείου του Στ. Κασσελάκη. Η υπόθεση είχε και συνέχεια με κείμενο που υπέγραφαν 99 μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που στην πλειονότητά τους υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου. Το ενδιαφέρον όμως σε ό,τι αφορά τους υπογράφοντες βρισκόταν στα ονόματα δύο στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, του Μιχάλη Καλογήρου και της Ιωάννας Πεππέ, κάτι που ερμηνεύτηκε ως έμμεση στήριξη προς το πρόσωπο του κ. Δραγασάκη με ό,τι αυτό σημαίνει προς την πλευρά των επικριτών του.

Στο μεταξύ με δημόσια τοποθέτησή του παρενέβη σ’ αυτήν την αντιπαράθεση και ο Νίκος Παππάς σχολιάζοντας ότι αναδεικνύονται συμπεριφορές που απέχουν από αυτό που προσδοκούμε και λειτουργίες οπαδισμού που υπονομεύουν την προοπτική της συντεταγμένης μας πορείας. Πρόσθεσε ότι “τεχνητές εντάσεις, παραλυτικές ισορροπίες, σεξισμός, ομοφοβία, ηλικιακός ρατσισμός και φυσική βία δεν έχουν θέση στην παράταξή μας”.

ΣΥΡΙΖΑ: Χαμός με τον Κασσελάκη στην Μακρόνησο

Κάπως έτσι το επιτελείο Κασσελάκη ανέβασε χθες βίντεο με τον υποψήφιο για την αρχηγία να περπατά στη Μακρόνησο, τόπο εξορίας πολλών αγωνιστών της Αριστεράς, όπου σε μία στιγμή συναντάται με τον πρώην υπουργό Άμυνας και νυν βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευάγγελο Αποστολάκη να τον χαιρετά με θέρμη ενδεδυμένος μία σαλοπέτα σε κόκκινο χρώμα. Στο σπικάζ που συνοδεύει την εικόνα ακούγεται ο ίδιος ο υποψήφιος να επιθυμεί να στείλει μήνυμα εσωκομματικής ενότητας καθώς μνημονεύοντας τους Ρίτσο, Θεοδωράκη, Λειβαδίτη, Κατράκη, Κούνδουρο, Λουντέμη, Πατρίκιο και άλλους αγωνιστές που εξορίστηκαν στη Μακρόνησο αναφέρει: “Λέτε να συμφωνούσαν σε όλα; Λέτε να μην είχαν διαφωνίες, διαφορετικές προσεγγίσεις; Όμως στάθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον. Κουβάλησαν κυριολεκτικά ο ένας τον άλλον. Οραματίστηκαν έναν κόσμο στον οποίο όλοι θα έχουν μερίδιο στο φως. Αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς σήμερα. Οι εκλογές είναι μία ανταγωνιστική διαδικασία. Αυτό μάς κάνει πολλές φορές να δούμε ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και τί θέλουμε να πετύχουμε. Συλλογικά, όχι ατομικά ως υποψήφιοι. Γιατί το συλλογικό είναι πιο μεγάλο από τον καθένα μας”.
Η παρουσία του Στ. Κασσελάκη στη Μακρόνησο ερμηνεύεται ως μία προσπάθεια να “αγγίξει” το θυμικό των αμιγώς αριστερών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να ισορροπήσει την εικόνα μετά την ένταση που προκλήθηκε με επίκεντρο το πρόσωπο του κ. Δραγασάκη. Εξ αυτού του λόγου εικάζεται ότι συνόδευσε την παρουσία του από τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκη ώστε να αμβλυνθούν ενδεχόμενες εντυπώσεις που αγγίζουν ζητήματα…ηλικιακού ρατσισμού. Πάντως, το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φαίνεται πως ενόχλησε και μία πρόσφατη αναφορά του υποψηφίου σε σχέση με το ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κάνει αντιπολίτευση. Τον κ. Κασσελάκη επέκρινε η βουλευτής Έλενα Ακρίτα (Στο Κόκκινο) εκφράζοντας την ενόχλησή της και για την κριτική που ασκήθηκε προς τον Γ. Δραγασάκη και για τη συγκεκριμένη αναφορά στην ικανότητα αντιπολίτευσης την ώρα που όπως είπε γίνεται μία πολύ συντονισμένη δουλειά και προσπάθεια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Οι αιχμές Τσακαλώτου

Νέες αιχμές για συνυποψηφίους του άφησε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με αφορμή τις περιοδείες τους στη Θεσσαλία. “Ζήτησα κοινή παρουσία όλων των υποψηφίων στη Θεσσαλία. Δεν εισακούστηκα. Κρίμα, θα μπορούσε να φανεί η ενότητα του κόμματος”. Σε άλλο σημείο μίλησε για ένα κόμμα συγκροτημένο που θα παράγει πολιτική και θα μετατρέψει σε όραμα τον φόβο και την ανασφάλεια. Αποδόμησε σε απόλυτο βαθμό την αποτελεσματικότητα του πρωθυπουργού λέγοντας ότι “ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να οργανώσει ένα μεθύσι σε μία μπυραρία”.

Η Έφη Αχτσιόγλου που βρέθηκε χθες στον Έβρο σε δηλώσεις του καυτηρίασε την απουσία του κρατικού μηχανισμού κάνοντας λόγο για “ξεκάθαρες και πρωτοφανείς ευθύνες του επιτελικού κράτους”. Η διεκδικήτρια της προεδρίας πρόσθεσε εστιάζοντας την κριτική της στον πρωθυπουργό είπε πως αυτό που θα έπρεπε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι να επιχειρεί διαρκώς μία επικοινωνιακή διαχείριση “αλλά να έρθει εδώ να κοιτάξει τους πολίτες στα μάτια και να τούς πει τί δεν έγινε την προηγούμενη περίοδο. Να τούς δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς θα μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να βάλουν ξανά σε τάξη τη ζωή τους”.

Την ίδια ώρα ο Νίκος Παππάς μιλώντας στο Star fm Φθιώτιδας σχολίασε πως ο δημοκρατικός κόσμος έχει καταλάβει τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των υποψηφίων. “Αυτό που λέω είναι ότι χρειαζόμαστε μια συντεταγμένη αριστερή προοδευτική παράταξη. Ούτε ένα κόμμα-”χυλό”- το οποίο ο ηγέτης δεν λογοδοτεί πουθενά, ούτε ένα κόμμα-”στρείδι” , που λειτουργεί με κλειστές δομές και με κλειστές πόρτες”. Επί της ουσίας δηλαδή άφησε αιχμές για όσα λέει ο Στ. Κασσελάκης υποστηρίζοντας ότι θα λογοδοτεί μόνο στο λαό αλλά και για όσα αναφέρουν οι συνυποψήφιοι του Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος για τη λειτουργία του κόμματος.


Ο Στέφανος Τζουμάκας θα μιλήσει τις επόμενες ημέρες σε εκδηλώσεις στον Πειραιά, το Περιστέρι και το Γαλάτσι.

πρόεδροςειδήσεις τώραΘεσσαλίαεκλογέςΣΥΡΙΖΑ