Πολιτική|16.09.2023 07:27

ΣΥΡΙΖΑ: Οι τελευταίες κινήσεις των υποψηφίων πριν την κάλπη - Μήνυμα η εμφάνιση Σακελλαρίδη στο πλευρό της Αχτσιόγλου

Βούλα Κεχαγιά

Χθες το απόγευμα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έλαβαν στο κινητό τους το ακόλουθο sms: «Συμμετέχουμε στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου την Κυριακή 17/9. Το αύριο ξεκινά από εμάς». Το μήνυμα συνοδευόταν από link που παρέθετε τα εκλογικά τμήματα ανά περιφέρεια και ανά δήμο σ’ ολόκληρη τη χώρα. Η συμμετοχή των μελών στη διαδικασία αποτελεί άλλωστε το μεγάλο στοίχημα της κάλπης για την Κουμουνδούρου και συγχρόνως το «κλειδί» για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι συμπίπτουν σ’ έναν κοινό τόπο. Το ποσοστό της συμμετοχής, ο αριθμός των εγγραφών νέων μελών και το κατά πόσο θα ανοίξει η διαδικασία της εκλογής αποτελούν τους παράγοντες που θα καθορίσουν εν πολλοίς και το ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει την ηγεσία του κόμματος. Ο διευθύνων σύμβουλος της MRB κ. Δημήτρης Μαύρος αναφερόμενος στις εσωτερικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στις αυριανές εκλογές για την ηγεσία του κόμματος εκτίμησε  στο Attica πως η οροφή για το ύψος της συμμετοχής στις κάλπες είναι οι 80.000 ψηφοφόροι. Σημειωτέον πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είχε παραθέσει η Κουμουνδούρου τον Μάιο του 2022 όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η πρόβλεψη του Καταστατικού για εκλογή του προέδρου από τη βάση μελών είχαν ψηφίσει για την ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα περί τα 140.000 μέλη εκ των οποίων περίπου τα 120.000 ήταν νέα.

Συνεχίζονται οι προεκλογικές εμφανίσεις των πέντε

Αυτήν τη φορά τα πράγματα είναι όμως διαφορετικά. Οι υποψήφιοι πρόεδροι είναι μεν πέντε όμως μετά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα και την αποχώρηση Τσίπρα από την ηγεσία η απογοήτευση έχει κυριεύσει το μεγαλύτερο κομμάτι των μελών του κόμματος που ακολούθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ακριβώς εξαιτίας της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι του κόμματος.

Οι πέντε υποψήφιοι συνεχίζουν εντατικά τις προεκλογικές τους εμφανίσεις παρά το γεγονός πως η διαδικασία εκλογής ηγεσίας οδεύει προς το τέλος της. Η Έφη Αχτσιόγλου έκανε την κεντρική της προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα πλαισιωμένη από καθηγητές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Η συγκεκριμένη εκδήλωση σηματοδότησε την επανεμφάνιση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη σε πολιτική εκδήλωση και δεν αποκλείει μελλοντική αξιοποίησή του στην Κουμουνδούρου σε περίπτωση που η Έφη Αχτσιόγλου αναδειχθεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε εξαρχής είχε δηλώσει ότι ο κ. Σακελλαρίδης ήταν ένα από τα πρόσωπα που συμβουλευόταν σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητά της. Στην ομιλία της ανέφερε ότι πολλές φορές την έχουν ρωτήσει πώς φαντάζεται τον ΣΥΡΙΖΑ του μέλλοντος: «Αν έπρεπε να απαντήσω με μία φράση, θα έλεγα η εικόνα που είδαμε σήμερα εδώ. Οι άνθρωποι που μού έκαναν την τιμή να μιλήσουν πριν ανέβω στο βήμα, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που χρειαζόμαστε και πού θέλουμε. Ένα κόμμα κοινωνικό, ένα κόμμα σύγχρονο και παρεμβατικό, ένα κόμμα ανοιχτό, ένα κόμμα που θα νιώθει άνετα να ακούει και να συνομιλεί , ένα κόμμα που θα νιώθει πάνω απ’ όλα υποχρεωμένο να συγχρονίζεται με τις διεκδικήσεις του κόσμου της μισθωτής εργασίας, του νεανικού ριζοσπαστισμού, των νέων κοινωνικών κινημάτων, των πιο ελπιδοφόρων ρευμάτων σκέψης και επιστημονικής αναζήτησης».

Από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη ήρθε χθες η απάντηση στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που τον επέκρινε για την απάντησή του «γουστάρω» όταν πολίτης τον κάλεσε σε συγκέντρωση να ξεδοντιάσει δικαστικούς και δημοσιογράφους. Σε νέο του βίντεο με αντικείμενο τη Δικαιοσύνη και με φόντο τον Άρειο Πάγο ο υποψήφιος πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μόλις τόλμησα να συμφωνήσω με την άποψη πολίτη ότι η δικαιοσύνη είναι ο μεγάλος ασθενής που πρέπει να γιατρευτεί άμεσα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση εναντίον μου. Λυπάμαι γι’ αυτήν την πράξη». Ακολούθως αφού παραθέτει σειρά περιπτώσεων για τις οποίες η Δικαιοσύνη δεν επενέβη, πχ «όταν ανατινάζονται στρατιωτικές μονάδες ή όταν ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος δεχόταν προσωπικές επιθέσεις απλά και μόνο επειδή προσπαθούσε να κάνει τη δουλειά του», επισημαίνει: «Η λειτουργία της Δικαιοσύνης θα αλλάξει. Οι έντιμοι δικαστικοί θα ενισχυθούν από εμάς προκειμένου να ασκούν απερίσπαστα το λειτούργημά τους. Θα πάψει αυτή η κατάσταση όπου ο απλός πολίτης πολεμά χρόνια να βρει το δίκιο του, ενώ οι ισχυροί έχουν ασυλία».

Ο Νίκος Παππάς που ολοκλήρωσε το βράδυ της Τετάρτης την παρουσία του και τις εκδηλώσεις του στην Αττική και συνέχισε με εμφανίσεις σε τηλεοπτικά κανάλια και συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Μιλώντας στο Κόντρα Channel απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν άμεσα οι διαρροές περί διασπάσεων «και ενωτικά να πάμε στα επόμενα βήματα. Διατεταγμένες διαρροές για διασπάσεις είναι αποκαρδιωτικές. Δεν έπρεπε να απασχολούμε την κοινή γνώμη για το εάν θα έπρεπε να πάει ο Κασσελάκης στη Μακρόνησο», είπε. Όταν ρωτήθηκε για τις δημοσκοπήσεις σχολίασε δηκτικά: «Ας ρωτήσουμε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Λοβέρδο και την πρόεδρο της ΝΔ την κυρία Μπακογιάννη». Κάνοντας απολογισμό της προεκλογικής του εκστρατείας ο Νίκος Παππάς ανέδειξε τη συμμετοχή του σε μαζικές συγκεντρώσεις στην Ανατολική Αττική, στην Α’ Αθηνών, στο Νότιο και το Βόρειο Τομέα Αθηνών, στη Δυτική Αττική και στον Πειραιά. Είχαν προηγηθεί δύο εβδομάδες πυκνού προγράμματος και επισκέψεις σε 26 πόλεις (22 νομούς) όπου επικέντρωσε τις ομιλίες του στην αναγκαιότητα «να οικοδομήσουμε το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη, για τη δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής παράταξης της Αριστεράς, την παράταξη της Νίκη που θα αναμετρηθεί με τον Μητσοτάκη και θα τον νικήσει».

Ο Στέφανος Τζουμάκας, πάλι, χθες έκανε δήλωση μιλώντας για «απάτη με δημοσκοπήσεις ευτελισμού της Αριστεράς». Έκανε λόγο για στημένες, ανυπόληπτες και αναξιόπιστες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες μεταξύ άλλων και από «αριστερούς» της παρακμής και της κατάπτωσης στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Αναφέρθηκε μάλιστα «υποτιθέμενη» δημοσκόπηση με 164 άτομα δείγμα, που «δε λέγεται δημοσκόπηση».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε χθες ανάρτηση με τίτλο «Η προάσπιση των δικαιωμάτων είναι υπόθεση όλων μας» με έμμεση πλην σαφή αναφορά στην ομοφοβική επίθεση γνωστού ποινικολόγου εις βάρος του Στ. Κασσελάκη. «Να λοιπόν που όπως αποδεικνύεται καθημερινά, η ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων δεν είναι μια…ελιτίστικη υπόθεση που αφορά τους λίγους. Να που η τοξικότητα, η βαρβαρότητα, η χυδαιότητα που ευδοκιμεί-δυστυχώς- στον δημόσιο λόγο, ξαναχτύπησε. Και όχι μόνο σήμερα. Και να γιατί το μέτωπο απέναντι στον ρατσισμό, τον σεξισμό, την ομοφοβία, την τρανσφοβία, την ξενοφοβία, φανάζει περισσότερο παρά ποτέ μονόδρομος». 

Στέφανος ΤζουμάκαςΣΥΡΙΖΑΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΝίκος Παππάςειδήσεις τώραΈφη ΑχτσιόγλουΣτέφανος Κασσελάκης