Πολιτική|18.09.2023 10:40

Αποστολάκης στο OPEN: Με την εμφάνιση Κασσελάκη υπάρχει νέο ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom

«Με την εμφάνιση του Κασσελάκη εμφανίστηκε ένα καινούριο ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος, ναύαρχος εν αποστρατεία και πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης σε συνέντευξή του στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» τονίζοντας πως «είναι ένας άνθρωπος που έχει δυνατότητες και έχει πρόθεση να κάνει καλό στη χώρα». Παράλληλα, σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν συμφέρει κανέναν η διάσπαση».

Αρχικά, για το δυστύχημα στη Λιβύη εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και σημείωσε πως: «Έχουν χαθεί άνθρωποι στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν μια χώρα η οποία περνάει μια τραγωδία. Απομένει να μας πει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με μια καθαρή ανακοίνωση τι έγινε».

«Δυστυχώς αυτά έχει η ζωή των στρατιωτικών. Ακόμα και οι αποστολές στην περίοδο της ειρήνης έχουν κίνδυνο», σχολίασε.

Έπειτα, η συζήτηση εστίασε στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, το αποτέλεσμα του α’ γύρου και τον Στέφανο Κασσελάκη.

Για την γνωριμία τους, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε: «Τον κ. Κασσελάκη στην περίοδο την προεκλογική κάναμε μια περιοδεία μαζί η οποία ήταν στις πιο δύσκολες περιοχές της Ελλάδας. Ξεκινήσαμε από τους Κήπους του Έβρου και φτάσαμε μέχρι την Κάσο. Ταξιδεύοντας το βράδυ και μιλώντας με τον κόσμο την ημέρα. Αυτό το ταξίδι μου έδωσε να καταλάβω πως ο κ. Κασσελάκης είναι ένα παιδί, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει δυνατότητες, έχει κέφι να ασχοληθεί με τα κοινά, έχει πρόθεση να κάνει καλό στη χώρα». 

Σε σχετική ερώτηση απάντησε πως ο κ. Κασσελάκης «είναι αριστερών προθέσεων, θέσεων αλλά τα προβλήματα και οι λύσεις που ψάχνουμε δεν έχουν ούτε δεξιές ούτε αριστερές στροφές. Με μια αριστερή  φιλοσοφία, μέσα από την οπτική της κεντροαριστεράς δίνει αυτή την πρόθεση και τις προτάσεις για λύσεις στα προβλήματα».

Για την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ

Για το ποια κατεύθυνση θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν γίνει πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης, ο ναύαρχος εν αποστρατεία και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε «ας μη το χαρακτηρίσουμε και ας μη του δώσουμε τίτλο σε ποιο μοντέλο πάμε. Εκείνο που μπορούμε να κρατήσουμε είναι ότι ο τρόπος προσέγγισης των θεμάτων και οι λύσεις που θέλουμε να δοθούνε και θέλει και ο κ. Κασσελάκης είναι μέσα στο πλαίσιο του να συνεργαστεί με τις δημοκρατικές δυνάμεις, να αξιοποιηθεί όλος ο προοδευτικός χώρος έτσι ώστε να υπάρχει το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Συνέχισε λέγοντας πως: «Είναι έκπληξη για όλους γιατί μέχρι την εμφάνιση του είδαμε όλοι πως το ενδιαφέρον για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποτονικό. Με τις καλύτερες εκτιμήσεις η προσέλευση στις κάλπες θα ήταν μερικές χιλιάδες ψηφοφόροι, οι οποίοι θεωρούν χρέος τους έτσι και αλλιώς να συμμετέχουν σε μια τέτοια διαδικασία. Με την εμφάνιση του Κασσελάκη εμφανίστηκε ένα καινούριο ενδιαφέρον και πάρα πολύς κόσμος που δεν είχε πρόθεση να εμπλακεί είδε ότι υπάρχει κάτι καινούριο, μια ελπίδα, κάτι νέο, παραγωγικό που ταιριάζει στις λύσεις των προβλημάτων και αποφάσισαν να τον στηρίξουν. Επίσης φάνηκε πως ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ελπίδες». 

Για την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας και το σποτ στην Μακρόνησο 

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ σχολίασε και το ζήτημα της κατάργησης της στρατιωτικής θητείας που είναι μια από τις θέσεις του υποψηφίου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε ερωτώμενος σχετικά: «Έχω πάρει θέση για αυτό από τις πρώτες ημέρες. Ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκε μια λάθος έκφραση. Εκείνο που πρέπει να κρατάμε είναι πως έτσι είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, η θητεία είναι πολύ σημαντική προσφορά και στην ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκείνο που πρέπει να δούμε είναι πώς θα γίνει η θητεία να είναι περισσότερο αποδοτική και για τη χώρα και για τους ίδιους τους στρατεύσιμους», εκφράζοντας την αντίθεσή του στην κατάργησή της.

Για το προεκλογικό σποτ του Κασσελάκη στην Μακρόνησο, στο οποίο συμμετείχε και ο ίδιος: «Δεν νομίζω πως προσβάλλει την ιστορία του χώρου το γεγονός πως κάποιος επισκέπτεται έναν χώρο και επικαλείται την ιστορική σημασία του χώρου. Στην Κρήτη νομίζω πως πήγε στον τάφο των Βενιζέλων, επειδή είναι ένας πολύ συμβολικός χώρος για τους Κρητικούς και είναι για να φανεί πιο πολύ πόση αξία και πόση σημασία δίνει στις ενέργειες και την ιστορία. Ο λόγος που επικαλείται τους δύο αυτούς χώρους και τους επισκέπτεται είναι γιατί πρέπει να σταματήσει αυτή η διχόνοια επομένως ο συμβολισμός είναι ενωτικός».

Κίνδυνος για διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ;

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κίνδυνος για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα είπε: «η πρόθεση είναι να λειτουργήσουν όλοι ενωτικά και κανείς δεν περισσεύει στην προκειμένη περίπτωση και όσο μεγαλύτερη είναι η ομάδα που θα συνεργαστεί τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το αποτέλεσμα. Ωστόσο, όταν οι θέσεις είναι τέτοιες που δεν μπορεί να υπάρξει προσέγγιση και δεν μπορούν να συνεννοηθούν ενδεχομένως να υπάρχει και κάποια κίνηση που μπορεί να μεταφραστεί σαν διάσπαση. Νομίζω πως αυτή τη στιγμή δεν συμφέρει κανέναν η διάσπαση».

Για το ποιος θα εκπροσωπήσει στη Βουλή τον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον εκλεγεί πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης που δεν είναι βουλευτής, ο κ. Αποστολάκης σχολίασε πως «αυτό θα το αποφασίσει ο ίδιος. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση αλλά λύσεις υπάρχουν, θα βρεθεί κάποια».

Για το εάν ενδεχομένως ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη Βουλή, σχολίασε: «ο κ. Τσίπρας έχει τηρήσει ουδετερότητα για το θέμα των εκλογών και το τι θα κάνει στη συνέχεια είναι δικιά του υπόθεση. Δεν φαίνεται να έχει τέτοια πρόθεση πάντως ωστόσο, έχει δηλώσει πως όποιος και αν εκλεγεί θα τον στηρίξει».

ΣΥΡΙΖΑΣτέφανος ΚασσελάκηςΈφη Αχτσιόγλουεκλογέςειδήσεις τώραΕυάγγελος Αποστολάκης