Πολιτική|20.09.2023 06:00

Oι προσδοκίες της Άγκυρας από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Στο τραπέζι ο οδικός χάρτης για την εξομάλυνση των σχέσεων και όσα θα επιδιώξει η τουρκική πλευρά

Μαρία Ζαχαράκη

Για σήμερα Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δύο μήνες μετά την επαφή που είχαν στο Βίλνιους. Αυτό που αναμένεται από τουρκικής πλευράς είναι να επιβεβαιωθεί το καλό κλίμα των τελευταίων μηνών και να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα για την περαιτέρω εξομάλυνση, που όρισαν οι υπουργοί Εξωτερικών εδώ στην Άγκυρα πριν από 15 ημέρες.

Και αν όλα εξελιχθούν ομαλά στη συνάντηση, όπως όλα δείχνουν, είναι πιθανό να οριστεί και η ημερομηνία συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που είναι να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη πριν από το τέλος του έτους.

Θετικό το κλίμα στην Τουρκία

Το κλίμα είναι στην Τουρκία θετικό και θεωρείται πως θα κυριαρχήσει η καλή διάθεση. Κανείς δεν περιμένει βέβαια να συζητηθούν τα θέματα εις βάθος, απλά αναμένεται να επιβεβαιωθεί ο οδικός χάρτης της εξομάλυνσης, κάτι που χρειάζεται κυρίως ο πρόεδρος Ερντογάν, για να δείξει στην Ουάσιγκτον ότι πλέον συζητά με τους γείτονες και δεν υπάρχει ένταση.

Ο Τούρκος πρόεδρος ουσιαστικά χαϊδεύει το Κογκρέσο, πλην του Μενέντεζ και αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του μέχρι στιγμής, όπου λέει ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι φίλες εδώ και δεκαετίες. Στον Μενέντεζ όμως δεν χαρίστηκε. Για την ακρίβεια, είπε ότι παίζει κάποιο παιχνίδι εις βάρος της Τουρκίας και ότι επιδιώκει να σαμποτάρει τη «φιλία» της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Και ο ενδεχόμενος κίνδυνος

Πάντως, η πολιτική ανάλυση λέει ότι ο μόνος κίνδυνος να «παραστρατήσει» η ελληνοτουρκική εξομάλυνση που έχει ξεκινήσει, είναι οι εξελίξεις γύρω από την προμήθεια των τουρκικών F-16 και η σχέση Ερντογάν - Μπάιντεν, όπως θα διαμορφωθεί πλέον μετά από αυτή τη γενική συνέλευση και μετά από τη νέα άρνηση του Αμερικανού προέδρου να τον δει στη Νέα Υόρκη.

Ο Τούρκος πρόεδρος ήδη έφυγε «αγριεμένος» από την Τουρκία όσον αφορά τις ΗΠΑ και την ΕΕ, γιατί θεωρεί ότι υπάρχουν εσκεμμένες καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες και υπάρχει πια έντονη δυσπιστία στην Άγκυρα για τον Μπάιντεν και ίσως αυτό να επηρεάσει και τις σχέσεις του με ηγέτες - χωρών, που θεωρούνται στενοί σύμμαχοι της Αμερικής. Πάντως, το μόνο σίγουρο που διαφαίνεται είναι ότι μετά από αυτή τη διεθνή συνάντηση το θέμα Σουηδία – NATO – F-16 κολλάει και πάλι.

ειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΆγκυραΝέα ΥόρκηΤουρκία