Πολιτική|21.03.2019 08:28

Στήριξη ΗΠΑ σε Ελλάδα - Κύπρο - Ισραήλ

Γιώργος Σκαφιδάς

Η έκτη κατά σειρά (µέσα σε διάστηµα τριών ετών) τριµερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ πραγµατοποιήθηκε χθες στην Ιερουσαλήµ, µε τη συµµετοχή για πρώτη φορά και των Ηνωµένων Πολιτειών σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, Μάικ Ποµπέο, βρέθηκε στο Ισραήλ, δίπλα στους Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Αναστασιάδη και Μπενιαµίν Νετανιάχου, προσδίδοντας µε την παρουσία του επιπρόσθετη δυναµική αλλά και αµερικανική κάλυψη σε ένα σχήµα συνεργασίας τύπου 3+1, το οποίο πια αποκτά ολοένα µεγαλύτερο στρατηγικό βάθος.

Η χθεσινή τριµερής επιστεγάστηκε από µια κοινή δήλωση-διακήρυξη, στο πλαίσιο της οποίας οι κυβερνήσεις των Ηνωµένων Πολιτειών, του κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας και της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας επιβεβαιώνουν την κοινή τους δέσµευση για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευηµερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Αµερικανός υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του υπογράµµισε «την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον τριµερή µηχανισµό που έχει θεσπιστεί από το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο, επισηµαίνοντας τη σηµασία της αυξηµένης συνεργασίας».

Οι κύριοι Τσίπρας, Αναστασιάδης και Νετανιάχου «συµφώνησαν να επαυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία», «να υποστηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια» και να πάρουν θέση «ενάντια σε εξωτερικές κακοήθεις επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή», ενώ παράλληλα εξέφρασαν και «την ικανοποίησή τους για το πρόσφατο εύρηµα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο» (σ.σ.: στον στόχο Γλαύκος του Οικοπέδου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ από την αµερικανική ExxonMobil) που «έχει τη δυνατότητα να συµβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση».

Η κοινή δήλωση θα µπορούσε να χαρακτηριστεί µεν ιστορική και «ηχηρή», αλλά ταυτόχρονα σύντοµη και αρκετά… διπλωµατική. Υπογραµµίζει µεν κατά τρόπο εµφατικό τη στήριξη των ΗΠΑ Στήριξη ΗΠΑ σε Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ Η χθεσινή τριµερής επιστεγάστηκε από µια κοινή διακήρυξη, όπου οι τέσσερις χώρες επιβεβαιώνουν τη δέσµευσή τους για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή στον τριµερή µηχανισµό Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, πράγµα που συνιστά από µόνο του ιστορική εξέλιξη, και καλωσορίζει τις ενεργειακές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς όµως να υπεισέρχεται σε… διαφιλονικούµενες ζώνες.

Ρωσία και Ιράν

Οσο για την αναφορά σε «εξωτερικές κακοήθεις επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή», ενάντια στις οποίες οι υγιείς δυνάµεις πρέπει να υπερασπιστούν την περιοχή, εκείνη φαίνεται να «φωτογραφίζει» περισσότερο το Ιράν και τη Ρωσία, παρά την Τουρκία του Ερντογάν, η οποία όµως τα τελευταία 24ωρα ανεβάζει τον πήχη των προκλήσεων στο Αιγαίο. Μένει να φανεί πώς θα εξελιχθούν τα πράγµατα σήµερα στην Αττάλεια, κατά τη συνάντηση που είναι προγραµµατισµένο να έχουν εκεί οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, και της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο κ. Κατρούγκαλος, πάντως, από την πλευρά του, έχει προσπαθήσει πολύ τα τελευταία 24ωρα να ρίξει τους τόνους µε δηλώσεις του, αλλά µέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Anadolu», υπογραµµίζοντας φυσικά την απαρέγκλιτη ανάγκη σεβασµού του διεθνούς δικαίου.

φυσικό αέριοΚύπροςΙσραήλ