Πολιτική|22.09.2023 14:37

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση Αχτσιόγλου - Κασσελάκη με εκατέρωθεν «πυρά»

Newsroom

Ο όρος «κρατίδιο» που χρησιμοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης, για να αναφερθεί στα Κατεχόμενα στην Κύπρο προκάλεσε αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη της νέας ή του νέου προέδρου, ενώ ήταν οδήγησε στην ανταλλαγή πυρών με την Έφη Αχτσιόγλου.

Άμεση ήταν η αντίδραση της υποψήφιας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δήλωσε πως «πρόκειται για ένα σοβαρότατο σφάλμα. Σφάλμα που αποκαλύπτει άγνοια για ένα από τα πιο κρίσιμα  θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Φαντάζομαι ο κ. Κασσελάκης θα ανακαλέσει τη δήλωσή του. Για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για το καλό όλων  μας».

Λίγο αργότερα κι αφού συγκεκριμένη αναφορά είχε φτάσει από την Αθήνα έως τη Λευκωσία, ο κ. Κασσελάκης με νέα δήλωση μίλησε για «λεκτικό» λάθος επικαλούμενος τα ελληνικά του -λόγω πολύχρονης απουσίας στο εξωτερικό- αλλά και την κούραση.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Επέστρεψα στην Ελλάδα μόλις μερικές μήνες. Πολλές φορές ψάχνω να βρω μια λέξη στα ελληνικά Μέσα στην κούραση της αϋπνίας αυτό έπαθα. Βεβαίως είναι ψευδοκράτος… Ας μην ανησυχεί κανείς… μαθαίνω τις λέξεις πολύ γρήγορα».

Στο ζήτημα επανήλθε η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας το ερώτημα εάν έχει άγνοια από πλευρά του. «Σίγουρα η χτεσινή του τοποθέτηση δείχνει ότι υπάρχει μια έλλειψη. Μάλλον κρίσιμη», σχολίασε χαρακτηριστικά στο ΣΚΑΪ.

«Είναι τόσο εύκολο να δει κανείς τι εννοούσα. Είναι ξεκάθαρο το περιεχόμενο. Όταν οι άλλοι έχουν το “TURKAEGEAN” και δεν ασχολείται κανείς…», απάντησε ο κ. Κασσελάκης και σημείωσε: «Ο λαός είναι σοφός και την απάντησή του θα τη δώσει ξεκάθαρα την Κυριακή το βράδυ και δεν έχω καμιά αμφιβολία γι’ αυτό».

Οι δύο πλευρές εξαπολύουν βέλη 

Λίγες ώρες πριν την ανάδειξη προέδρου του κόμματος και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι δύο διεκδικητές συγκρούονται για όλα τα θέματα εξαπολύοντας ο ένας βέλη στον άλλο.

Με την ακραία πόλωση να κυριαρχεί στο εσωκομματικό, τίθεται εκ των πραγμάτων το ζήτημα της ενότητας την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε σχετικά σε δηλώσεις του πως: «Πριν την πρώτη Κυριακή είχα δεσμευτεί πρώτος δημόσια ότι θα ήμουν με το ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως αποτελέσματος και αυτό ισχύει και σήμερα.

Αντίστοιχα, η Έφη Αχτσιόγλου διαβεβαίωσε πως: «Η ενότητα είναι εγγυημένη, είναι ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής. Άρα ναι, όλοι μαζί, αλλά υπό δύο προϋποθέσεις:

  • Να υπάρχει πολιτικό σχέδιο
  • Να σταματήσουν οι ανθρωποφαγικές επιθέσεις», αναφερόμενη στον κύκλο του συνυποψηφίου της και συγκεκριμένα στον Παύλο Πολάκη.

Κασσελάκης: Απευθύνθηκα από τον Ιούλιο στην Αχτσιόγλου γιατί ήθελα το «μαζί» αλλά δεν βρήκα ανταπόκριση

Μέσα από ένα βίντεο στα social media ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «ήθελα το μαζί και δεν το βρήκα», ενώ υποστηρίζει πως η συνυποψήφιά του διακινεί σενάρια πως ήταν συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Αναλυτικά, αναφέρει: «Λυπάμαι που θα μιλήσω στενάχωρα. Όμως η αλήθεια είναι ότι όταν έβαζα υποψηφιότητα, δεν φανταζόμουν ότι, δύο μέρες πριν από τις εκλογές, η κατάσταση θα είχε ξεφύγει τόσο. Κρατιέμαι πίσω όλη αυτή την εβδομάδα επίτηδες, γιατί δεν θέλω να δίνω τροφή σε όλη αυτή την ένταση. Στηρίζω τη συναγωνίστριά μου δημόσια, ακούω ''δε με στήριξες''. Βλέπω κάθε βίντεό της να στρέφει τα βέλη της σ’ εμένα, λες και εγώ είμαι ο Μητσοτάκης. Την αποκαλώ Έφη, όπως τον Αλέξη τον αποκαλώ πάντα Αλέξη, κι αντί για χέρι φιλίας το θεωρεί υποτίμηση. Βλέπω να διακινεί σενάρια, ότι ήμουν συνεργάτης του Μητσοτάκη, και ποιος την διαψεύδει; Ο Γιάννης Πρετεντέρης!

Είμαι αναγκασμένος να πω ότι στην Έφη Αχτσιόγλου απευθύνθηκα τον Ιούλιο, λίγο μετά την υποψηφιότητά της, στέλνοντας προτάσεις για να βάλει, αν ήθελε, στο πρόγραμμά της. Να συνδράμω. Να συζητήσουμε. Να είμαι παρών. Είναι σε αυτό εδώ το χαρτί, το οποίο δημοσιοποιώ. Δε μου απάντησε ποτέ - είναι δικαίωμά της-, όμως εγώ θεώρησα ηθική μου υποχρέωση να συνεισφέρω στον αγώνα της. Δεν είχα κανέναν αυτοσκοπό για αυτοπροβολή. Ήθελα το ''μαζί'' και δεν το βρήκα. Αυτό το ''μαζί'' το ζητάω από εσάς». 

Οι προτάσεις Κασσελάκη στην Αχτσιόγλου

  • Ελαφρύνσεις αναφορικά με τον φόρο εισοδήματος για τους εργαζομένους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
  • Σημαντικά φορολογικά κίνητρα για εταιρείες που δίνουν τη δυνατότητα αγοράς μετοχών στους εργαζομένους και για εταιρείες που μετεγκαθίστανται εκτός της περιοχής της Αθήνας.
  • Δραστικές μεταρρυθμίσεις του συστήματος της Δικαιοσύνης: επιβολή προθεσμίας 3 ετών για την έκδοση αποφάσεων σε εμπορικές διαφορές, δυνατότητα εξ αποστάσεως εκπροσώπησης από δικηγόρους, απαίτηση όλες οι υποθέσεις υπεξαίρεσης δημόσιων πόρων να εκδικάζονται στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο εντός 3 ετών, και όλα αυτά με πλήρη στελέχωση.
  • Διαχωρισμός της ηγεσίας του Ανώτατου Δικαστηρίου από τον κοινοβουλευτικό διορισμό, με την καθιέρωση μιας πολύ μεγαλύτερης υπερ-πλειοψηφίας.
  • Υποχρέωση πλήρους αποκάλυψης όλων των δανείων των βουλευτών και υπουργών: όχι μόνο του ονομαστικού ποσού, αλλά και όλων των όρων, αναχρηματοδοτήσεων κ.λπ.
  • Τερματισμός του συστήματος των πολιτικών διορισμών στη διοίκηση των νοσοκομείων και αντικατάστασή του με ένα διπλό σύστημα διοίκησης μεταξύ της εκλεγμένης από το προσωπικό ηγεσίας και των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων της διοίκησης των νοσοκομείων.
εκλογέςειδήσεις τώραΣτέφανος ΚασσελάκηςΣΥΡΙΖΑΈφη Αχτσιόγλου