Πολιτική|26.09.2023 07:14

Ποια ατζέντα βάζει μπροστά η κυβέρνηση: Το μεταναστευτικό, το μπαράζ νομοσχεδίων και το σήμα επανεκκίνησης στους «γαλάζιους» βουλευτές

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πυκνό είναι το πρόγραμμα των επόμενων ημερών με την κυβέρνηση να επιδιώκει «φυγή προς τα εμπρός» καθώς οι πρώτοι τρεις μήνες μετά τις εκλογές κάθε άλλο παρά εύκολοι ήταν. Στο Μαξίμου εστιάζουν σε θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών (με μια σειρά νομοσχεδίων να παίρνουν το δρόμο για την Βουλή) και έχουν προγραμματιστεί δύο συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου (αύριο αλλά και στις αρχές Οκτωβρίου). Παράλληλα την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα επανεκκίνησης μετά από μία περίοδο πολλαπλών προκλήσεων.

Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα είναι το μεταναστευτικό - καθώς τους τελευταίες μήνες υπάρχει αύξηση των ροών - θέμα που πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Το μεταναστευτικό τέθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συζητήσεις συνεχίζονται με στόχο να υπάρξει μια συμφωνία των δύο χωρών.

Πηγές από την πλευρά της κυβέρνησης υπογράμμιζαν πως στο προσφυγικό μπορούμε να αναπτύξουμε έναν διάλογο για το πως μπορεί να βοηθήσει η Τουρκία εξηγώντας ότι υπάρχει ευρωπαϊκό πλαίσιο, κάτι, όμως που δε σημαίνει, όπως ειπώθηκε, ότι δεν μπορούμε να μιλάμε διμερώς. «Πρέπει να μιλάνε όλοι οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί, αλλά και τα λιμενικά μας» τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το μεταναστευτικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επεσήμανε πως «θελουμε και μπορούμε να συνεργαστούμε στο ζήτημα αυτό. Είμαστε στην κατεύθυνση των συζητήσεων οι οποίες προχωρούν όλο και περισσότερο. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις, προφανώς, όταν θα μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι περισσότερο». Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο στο υπουργικό αναμένεται να συζητηθεί και νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Παράλληλα από το υπουργικό συμβούλιο θα περάσουν και κρίσιμα νομοσχέδια που εστιάζουν σε θέματα καθημερινότητας και στέλνουν σήμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα νομοσχέδια των υπουργείων Εσωτερικών (για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων), Υγείας (που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση), Δικαιοσύνης (με στόχο την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης) και Παιδείας (θα υπάρξει ρύθμιση για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων).

Το μήνυμα πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν θα στείλει την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα γίνουν πράξη.

Τι λένε στην κυβέρνηση για την εκλογή Κασσελάκη

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο πρωθυπουργός με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη για να τον συγχαρεί για τη νίκη του, ενώ τον κάλεσε να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες. Στο κυβερνών κόμμα αναμένουν να δουν πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτό που σημειώνεται είναι πως η αντιπαράθεση με τον κ. Κασσελάκη θα είναι πολιτική.

«Ελπίζουμε να φύγει από τη λογική της τοξικότητας και του διχαστικού λόγου, που δυστυχώς για πολλά χρόνια υπηρετεί το κόμμα στο οποίο εξελέγη πρόεδρος» σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ωστόσο επεσήμανε πως η προεκλογική, ως προς τις εσωκομματικές εκλογές, συμπόρευσή του κ. Κασσελάκη «με τους πιο γνήσιους εκφραστές της ρητορικής μίσους, αυτού του τοξικού λόγου, αλλά και ανθρώπους οι οποίοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα από την ελληνική Δικαιοσύνη, μας κάνει να έχουμε αμφιβολίες».

Παράλληλα από το κυβερνών κόμμα δεν περνά απαρατήρητο πως για σχεδόν τέσσερα χρόνια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είναι στη Βουλή (καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει εκλεγεί βουλευτής). Σημειώνουν μάλιστα πως η απουσία αυτή- για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα - συνιστά ένα σοβαρό θεσμικό μειονέκτημα. Με τους «γαλάζιους» να υπενθυμίζουν πως στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το 2016 είχε ψηφιστεί παμψηφεί, ως προϋπόθεση για να διεκδικήσει κάποιος την προεδρεία του κόμματος να είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

νομοσχέδιοειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαΒουλή