Πολιτική|26.09.2023 21:00

ΣΥΡΙΖΑ: Τα τρία ζητήματα που καλείται να λύσει άμεσα ο Κασσελάκης και η νέα θέση του Πολάκη

Newsroom

Τρία βασικά ζητήματα απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον νέο του πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, καθώς το τοπίο που διαμορφώνεται εντός του κόμματος μετά τις εκλογές της Κυριακής θυμίζει... ναρκοπέδιο.

Αυτή τη στιγμή η Κουμουνδούρου φαίνεται να έχει χωριστεί στα δύο, καθώς όλο και περισσότερα στελέχη του κόμματος εκφράζουν φανερά τις διαφωνίες τους για τον νέο πρόεδρο και την αλλαγή σελίδας.

Ο στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, Ευάγγελος Αποστολάκης διαμήνυσε το βράδυ της Δευτέρας ότι όποιος διαφωνεί με τη νέα κατάσταση είναι...ελεύθερος να φύγει, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις, ενώ λίγες ώρες αργότερα, η Έφη Αχτσιόγλου αρνήθηκε ευγενικά να λάβει οποιονδήποτε ρόλο στην επόμενη ημέρα.

Αντιδράσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Στέργιος Καλπάκης, που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και όχι από την αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση, δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για την απόφαση του προέδρου να μην τους ενημερώσει προσωπικά για τους αντικαταστάτες τους αλλά και να μην περάσει τις προτάσεις του από κάποιο όργανο του κόμματος.

Ακόμα πιο ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Νίκου Φίλη, ο οποίος σημείωσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «είναι φαινόμενο της μεταπολιτικής, σαν τον Μπέπε Γκρίλο ή τον Ντόναλντ Τραμπ», ενώ παράλληλα προανήγγειλε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ αν τον Νοέμβριο στο συνέδριο του κόμματος «υπάρξει επικύρωση της θανατικής ποινής για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τα τρία ζητήματα που πρέπει να λύσει άμεσα ο Κασσελάκης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρίστου Τσιγουρή, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης από τον πρόεδρο του κόμματος.

  • Αν η ετερόκλιτη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που δεν στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές δρα συντονισμένα εντός του κόμματος. Αν δηλαδή υπάρχει κάποιου είδους συνεργασία ανάμεσα στους στενούς συνεργάτες της Έφης Αχτσιόγλου (Ηλιόπουλος, Χαρίτσης κ.α) και της «Ομπρέλας» (Φίλης, Τσακαλώτος, Βούτησς κ.α). Κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει.
  • Πώς θα χειριστεί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τις αιχμηρές δηλώσεις Φίλη προς το πρόσωπό του. Αν δηλαδή ο κ. Κασσελάκης θα επιλέξει να επιλύσει μόνος του το ζήτημα, αν θα ενεργοποιήσει την επιτροπή δεοντολογίας του Κόμματος ή αν θα επιλέξει μία ήπια στάση για να πέσουν οι τόνοι.
  • Το Συνέδριο του κόμματος και πότε αυτό θα πραγματοποιηθεί. Ακύρωση ή ματαίωση του Συνεδρίου σε μεγάλο βάθος χρόνου, πιθανόν να αποτελέσει αιτία αποχώρησης για αρκετά στελέχη.

Η νέα θέση του Πολάκη

Ένα ακόμα ερωτηματικό αποτελεί και ο νέος ρόλος του Παύλου Πολάκη, ο οποίος υπήρξε ένας από τους στενούς συνεργάτες του κ. Κασσελάκη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του κόμματος.

Οι έως τώρα πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα έχει ενεργό ρόλο στη Βουλή, με τη θέση του συντονιστή των Επιτροπών ελέγχου του κυβερνητικού έργου, να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να του δοθεί.

ΣΥΡΙΖΑεκλογέςΠαύλος ΠολάκηςΈφη Αχτσιόγλουειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης