Πολιτική | 02.10.2023 10:19

«Θεωρούμε πως με την ανάδειξη Κασσελάκη απαντήθηκαν τα ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ;» - Τι είπε ο Πάνος Σκουρλέτης για τον Αλέξη Τσίπρα και τα σενάρια διάσπασης

Newsroom

«Ολέθριο» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο στο ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης. Μάλιστα, σχολίασε και τη στάση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στις υποψηφιότητες για την προεδρία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως ήταν «λάθος» να μιλήσει μέσω διαρροών.

Ειδικότερα, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», αρχικά αναφερόμενος στο εάν και πότε θα γίνει συνέδριο στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Ειλικρινά δεν ξέρω πότε θα κάνουμε και αν έχετε εσείς κάτι από το ρεπορτάζ να μας το πείτε και εμάς που είμαστε στελέχη, να το μάθουμε».

Όπως εξήγησε, η τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που είχε διαμορφώσει τον οδικό χάρτη για την εκλογή νέου προέδρου πήγαινε πακέτο με την προκήρυξη εκτάκτου συνεδρίου αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές «και αυτό γιατί, αντιλαμβάνεστε, ότι τα ερωτήματα και τα προβλήματα γύρω από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να απαντηθούν μέσα από μία εκλογική διαδικασία ενός προέδρου».

«Υπάρχουν βαθύτερες πολιτικά αιτίες, όλοι τότε εκτιμήσαμε ότι θα έπρεπε να τα συζητήσουμε. Νομίζω ότι αυτό το συνέδριο θα διαμορφώσει, πέρα από τις απαντήσεις, την πυξίδα και τον προσανατολισμό», πρόσθεσε.

«Απορώ με κεντρικά στελέχη»

Στη συνέχεια, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε: «Εγώ απορώ με την ευκολία που κεντρικά πολιτικά στελέχη λένε "τι να κάνουμε, ας μην κάνουμε συνέδριο". Μπορεί κάποιος την επόμενη μέρα μιας διπλής εκλογικής συντριβής να έχει αυτή τη θέση; Δεν πρέπει να κουβεντιάσουμε; Θεωρούμε απλά και μόνο πως με την ανάδειξη Κασσελάκη στη θέση του προέδρου απαντήθηκαν τα ζητήματά μας; Δεν υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να εκτιμήσουμε; Δεν υπάρχουν τρέχοντα ζητήματα;».

«Η Πολιτική Γραμματεία, επειδή είναι το ανώτερο πολιτικό όργανο, πρέπει να συζητήσει και για την τρέχουσα συγκυρία», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν μοντέλα κόμματος τελικά. «Αν παραδοθούμε σε ένα απολύτως προεδροκεντρικό και προσωποπαγές κόμμα ίσως να μην χρειάζεται. Δεν είναι όμως αυτό που έχουμε συμφωνήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι άλλο που μας ξεπερνάει όλους. Είναι αυτή τελικά η πραγματικότητα; Ακούσαμε χρεώσεις, να ανατίθενται κρίσιμες θέσεις μέσω ανακοινώσεων του γραφείου Τύπου, χωρίς προηγουμένως να έχουμε συζητήσει».

«Αυτά δεν συνάδουν με μια δημοκρατική λειτουργία», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να λέμε στον κόσμο "πάρε το ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου και έλα να ψηφίσεις" έστω και για μια μέρα μέλος, να τον κοροϊδεύουμε τελικά ότι είναι αυτός που καθορίζει τη στοίχιση και τη γραμμή του κόμματος και να του αρνούμαστε στα συγκεκριμένα ζητήματα, στα καθημερινά ζητήματα της διαμόρφωσης πολιτικής να συμμετέχει έστω και δια των οργάνων».

Σε ερώτηση για το αν δηλαδή «ο Κασσελάκης ψέματα όταν λέει "εγώ θα κατεβαίνω στον κόσμο και θα κάνω πολιτικές αδιαμεσολάβητα», ο κ. Σκουρλέτης απάντησε: «Εγώ αυτό το αδιαμεσολάβητα δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει στην πράξη (...). Έχει άλλου είδους στοιχεία, μεταπολιτικής, μεταδημοκρατίας. Τι θα πει αδιαμεσολάβητα;».

«Και το '19 όταν μία πλευρά του κόμματος ζητούσε να γίνει ένα σε βάθος απολογισμός, τότε αρχίσαμε να μιλάμε για άλλα πράγματα που δεν αγγίζανε τις βαθύτερες αιτίες της τότε ήττας. Αν το επαναλάβουμε αυτό ξανά, φοβάμαι πως μετά τις Ευρωεκλογές θα είμαστε σε ακόμη πιο δύσκολη θέση», είπε επίσης.

Σύσκεψη 1.300 ατόμων που βρίσκονται στο κλίμα της «Ομπρέλας»

Για τα σενάρια διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ και τα δημοσιεύματα για συνεδρίαση της «Ομπρέλας», είπε πως έγινε διαδικτυακή σύσκεψη ανθρώπων που βρίσκονται στο κλίμα αυτό αλλά και στελέχη ευρύτερα, πρώην βουλευτές, «που κατατέθηκε η αγωνία για την προοπτική και το μέλλον του χώρου μας. Ήταν στελέχη από όλη την Ελλάδα, τις δύο μέρες ξεπέρασαν τους 1.300».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην γίνει συνέδριο, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως «θα είναι ολέθριο, για την ουσία και για την εξέλιξη του κόμματος».

Σε άλλη ερώτηση για το εάν ο Αλέξης Τσίπρας είναι πίσω από την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, είπε πως «είναι ο άνθρωπος που σφράγισε την πορεία του χώρου μας (...). Ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι τώρα επέλεξε, σωστά κατά τη γνώμη μου, σε σχέση με τις υποψηφιότητες να μην δηλώσει την προτίμησή του. Επέλεξε να μιλήσει για τα γεγονότα μέσω διαρροών. Δεν το θεωρώ σωστό αυτό. Όφειλε να μην αφήσει την εργαλειοποίηση του ονόματός του. Δεν μπορούνε για τη βασική αντίπαλο του κ. Κασσελάκη να βγαίνουν εκατοντάδες στελέχη στο διαδίκτυο και να λένε πράγματα τα οποία, επιεικώς λέμε, ότι κινούνται στη σφαίρα της τοξικότητας».

Πυρά κατά Μπέου

Ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Αχιλλέα Μπέου, λέγοντας: «Την επόμενη Κυριακή ψηφίζουμε. Ας ψηφίσει ο καθένας όποιον θέλει. Υπάρχει όμως μια περίπτωση που την παρακολουθούμε σε πανελλαδική εμβέλεια, ενός ανθρώπου που χαστουκίζει, απειλεί και συμπεριφέρεται -το λιγότερο- σαν άνθρωπος της νύχτας. Λόγω του ότι έχουν συμβεί όσα έχουν συμβεί στον Βόλο έχει προφανώς μια παραπάνω δημοσιότητα, είναι μέχρι τώρα ο δήμαρχος. Θα σας παρακαλούσα, να τον ρωτάτε αν έχει δικαίωμα να συμπεριφέρεται έτσι στους πολίτες και να κρίνουν οι πολίτες τελικά αν αυτό μπορεί να είναι το πρότυπο ενός ανθρώπου που κατέχει δημόσια θέση».

«Η αστυνομία χθες συνέλαβε νέα παιδιά στη Νέα Ιωνία που πηγαίνανε να παίξουνε ξύλο. Και βγαίνει ο δήμαρχος και μπορεί ανενόχλητος να χαστουκίζει και να τραμπουκίζει κόσμο. Άρα, γιατί διαμαρτυρόμαστε για τη βία στα σχολεία όταν βλέπουμε ότι μπορεί κανείς ανενόχλητος να πουλάει νταηλίκι;», συμπλήρωσε.

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΣτέφανος ΚασσελάκηςΠάνος ΣκουρλέτηςΑλέξης Τσίπρας