Πολιτική|09.10.2023 00:45

Εκλογές: «Γαλάζια» κυριαρχία στις περιφέρειες - Aνοιχτή μάχη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Ποιοι εξασφαλίζουν εκλογή από την πρώτη Κυριακή

Newsroom

Την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτή καταγράφηκε στις βουλευτικές εκλογές του καλοκαιρίου, επιβεβαιώνει ο χάρτης των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς 7 εκ των υποψηφίων που στήριξε για τις περιφέρειες εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή, ενώ 6 ακόμη πέρασαν στον δεύτερο γύρο είτε ως πρώτοι, είτε ως δεύτεροι.

Ο δεύτερος γύρος στην Αθήνα και το θρίλερ στη Θεσσαλονίκη

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Αθηναίων, θα υπάρξει δεύτερος γύρος μεταξύ του Κώστα Μπακογιάννη και του Χάρη Δούκα. Ο νυν δήμαρχος συγκέντρωσε μεγάλο ποσοστό κοντά το 41,3% με τον αντίπαλό του να συγκεντρώνει το ποσοστό του 14,2%. Ο κ. Μπακογιάννης προσερχόμενος στο εκλογικό κέντρο της δημοτικής παράταξης Αθήνα Ψηλά δήλωσε «χαρούμενος και ενθουσιασμένος» και ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν.  «Έχω πάρα πολύ μεγάλη χαρά και πάρα πολύ μεγάλο ενθουσιασμό και θέλω απόψε να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλη μας την ομάδα, σε όλους τους υποψηφίους του κεντρικού ψηφοδελτίου και των διαμερισμάτων. Όλοι δώσαμε την ψυχή μας. Τους είμαι ευγνώμων και θέλω να ξέρουν ένα πράγμα. Ότι αυτό το ταξίδι το ξεκινήσαμε μαζί και θα το τελειώσουμε μαζί και ένα ταξίδι πενταετίας.

«Μπροστά μας έχουμε μια εβδομάδα αγώνα και ένα ξεκάθαρο και σαφές δίλημμα. Η με τη δημοτική Αρχή του κ. Μπακογιάννη που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα, είτε όλοι μαζί με την ψήφο μας θα αλλάξουμε την πόλη και τη ζωή μας», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Δούκας.

Στη Θεσσαλονίκη τον Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον Στέλιο Αγγελούδη χωρίζει πολύ μικρή απόσταση. Ο κ. Ζέρβας προηγείται, ωστόσο οι δύο υποψήφιοι θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών τη δεύτερη Κυριακή. 

«Οι πολίτες μίλησαν και όλοι οφείλουμε να τους ακούσουμε. Απαιτούν περισσότερα. Τους ακούω και τους καταλαβαίνω. Τέσσερα χρόνια προσπαθήσαμε πολύ, παρά τις δυσκολίες που όλοι γνωρίζουν. Τους καλώ την επόμενη Κυριακή να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να ψηφίσουν». δήλωσε αρχικά και περιέγραψε το δίλημμα της επόμενης Κυριακής», είπε ο κ. Ζέρβας, ενώ ο κ. Αγγελούδης τόνισε: «Είμαι πολύ χαρούμενος με το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες. Η ανεξάρτητη, υπερκομματική μας παράταξη «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της πόλης. Σήμερα κλείνει οριστικά το κεφάλαιο της εγκατάλειψης και της αδράνειας. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας αποδοκίμασε τον απερχόμενο δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα. Καλώ, με σεβασμό και εκτίμηση, όλους τους Θεσσαλονικείς να μας στηρίξουν την ερχόμενη Κυριακή για να αλλάξει οριστικά σελίδα η πόλη. Γιατί η Θεσσαλονίκη μας χρειάζεται όλους. Σας ευχαριστώ από καρδιάς».

Ποιες περιφέρειες θα κριθούν στο δεύτερο γύρο

Ειδικότερα πρόκειται για τις εξής περιφέρειες:

  • Πελοποννήσου, όπου ο Δημήτρης Πτωχός που συγκεντρώνει 42,4% και θα δώσει μάχη για εκλογή με τον Πέτρο Τατούλη που συγκέντρωσε 32,24%. Στο 62,15% η ενσωμάτωση.
  • Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπου ο Χρήστος Μέτιος συγκεντρώνει 41,6% ,έναντι 35,43% που συγκεντρώνει ο Χριστόδουλος Τοψίδης. Η ενσωμάτωση ανέρχεται σε 58,53%.
  • Θεσσαλίας, όπου ο Κώστας Αγοραστός συγκέντρωσε 41,54%, έναντι 34,16% που συγκέντρωσε ο Δημήτριος Κουρέτας. Η ενσωμάτωση ανέρχεται σε 56,38%.
  • Βορείου Αιγαίου, όπου ο Αλκιβιάδης Στεφανής συγκέντρωσε 40,36%, έναντι 33,7% που συγκέντρωσε ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης. Στο 63,02% η ενσωμάτωση.
  • Δυτικής Μακεδονίας, όπου ο Γιώργος Αμανατίδης, συγκέντρωσε 36,17%, έναντι 34,57% που συγκέντρωσε ο Γιώργος Κασαπίδης. Στο 64,16% η ενσωμάτωση.
  • Ιονίων Νήσων, όπου ο Ιωάννης Τρεπεκλής, συγκεντρώνει 31,65%, έναντι 27,88% που συγκεντρώνει η Ρόδη Κράτσα. Στο 57,94% η ενσωμάτωση.

Ποιοι εκλέγονται περιφερειάρχες από τον πρώτο γύρο

  • Στην Αττική, με ενσωμάτωση 64,42% ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Νίκος Χαρδαλιάς, φαίνεται να κυριαρχεί των υποψηφίων του από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 46,50%. Έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Ιωακειμίδης, με ποσοστό 15,74%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, Ιωάννης Πρωτούλης, με ποσοστό 13,99%, ενώ την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Γιάννης Σγουρός, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 13,19%.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Νεκτάριος Φαρμάκης, φαίνεται να διατηρεί τη θέση του από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 54,46%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 59,16%. Στη δεύτερη θέση ο Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει 13%.
  • Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καρχιμάνης, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και νυν περιφερειάρχης, επίσης φαίνεται να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 62,01%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 54,93%. Δεύτερος στην κούρσα των εκλογών είναι ο Ιωάννης Στέφος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 12,44%.
  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 57,38%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται να πετυχαίνει μία καθαρή νίκη από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας έως τώρα 60,15%, ενώ ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 10,54%. Ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, Σωτήριος Αβραμόπουλος, συγκεντρώνει το 8,06% των ψήφων, ενώ ο Γιάννης Μυλόπουλος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνει ποσοστό 7,23%.
  • Στην Περιφέρεια Κρήτης, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 54,67% προηγείται και φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α' γύρο ο υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Αρναουτάκης, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συγκεντρώνοντας το 78,23%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σπυρίδων Δανέλλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 11,08%.
  • Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γεώργιος Χατζημάρκος, νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος προερχόμενος από τη ΝΔ, συγκεντρώνει ήδη το 66,52% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 58,13%, γεγονός που σηματοδοτεί ότι ενδέχεται να μην υπάρξει β' γύρος την επόμενη Κυριακή. Στη δεύτερη θέση, ο Νικηφόρος Παπανικόλας, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει το 14,63%.
  • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Φάνης Σπανός, νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, με ποσοστό ενσωμάτωσης 57,88% φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α' γύρο με ποσοστό 48,52%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος που έλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, με ποσοστό 24,74%.

Μητσοτάκης: «Οι πολίτες επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ - Μόνο σε μία Περιφέρεια έχει παρουσία η αντιπολίτευση στον β’ γύρο»

Στην πρώτη του δήλωση για τα αποτελέσματα των εκλογών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε αρχικά τα συγχαρητήριά του σε όσους εξελέγησαν και υπογράμμισε ότι οι πολίτες έδειξαν ξανά το στήριγμά τους στη Νέα Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στη μεγάλη νίκη του Νίκου Χαρδαλιά στην Περιφέρεια Αττικής και του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Επισημαίνω επίσης τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν περιφερειάρχες στην Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Φαίνεται ότι μόνο σε μία περιφέρεια η αντιπολίτευση θα έχει παρουσία στον δεύτερο γύρο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι αυτό δείχνει ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα.  «Το γαλάζιο του χάρτη πρέπει να είναι γαλάζιο της δημιουργίας, γαλάζιο της συνεχόμενης μάχης με την καθημερινότητα. Από αύριο η κυβέρνηση προφανώς συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της και την υλοποίηση μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ανεξαρτήτως της πολιτικής διάστασης που δίνει η ΝΔ σε αυτές τις εκλογές είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με κάθε περιφερειάρχη και κάθε δήμαρχο γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Οι πολίτες ζητούν λογοδοσία και διαφάνεια και γι' αυτό δίνω σημασία στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ που βάζει δείκτες αξιολόγησης στην καθημερινότητα των πολιτών», ήταν το μήνυμά του για την επόμενη ημέρα.

Κασσελάκης: «Ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ… χθες - Από αύριο χτίζουμε τη νέα προοδευτική παράταξη»

«Ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ χθες», ζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης μετά τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και τόνισε ότι «από αύριο πρέπει να αρχίζουμε να χτίζουμε τη νέα προοδευτική παράταξη». Παράλληλα κάλεσε όλους τους προοδευτικούς Αθηναίους να στηρίξουν τον αντίπαλο του Κώστα Μπακογιάννη στον β’ γύρο, δηλαδή τον Χάρη Δούκα που φαίνεται προκρίνεται στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Όσον αφορά στο χυδαίο ομοφοβικό σχόλιο του Αχιλλέα Μπέου προς το πρόσωπό του, κάλεσε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την ανοδική του πορεία»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Εμείς κάναμε επιλογές ανανέωσης με ήθος και με επάρκεια».

«Το αποτέλεσμα των εκλογών απόψε είναι καθαρό. Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τη σταθερά την ανοδική του πορεία, είναι ξεκάθαρα η δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση. Έχουμε όμως πολλές προκλήσεις μπροστά μας. Η μεγάλη πρόκληση και ο μεγάλος στόχος είναι ένας. Η παράταξή μας, η δημοκρατική παράταξη να είναι στις επόμενες εκλογές η προοδευτική δύναμη, η αξιόπιστη δύναμη αυτή που θα αντιμετωπίσει τη ΝΔ. Η αγωνία μας είναι η ΝΔ να έχει έναν αξιόπιστο αντίπαλο στις επόμενες εκλογές. Αυτό δεν θα επιτευχθεί με σόου, αλλά με αγώνα καθημερινά θέσεις και συγκροτημένο πρόγραμμα. Αυτή είναι η αγωνία μας. Είμαι σίγουρος ότι με την ανανέωση και τον καθαρό λόγο θα τον καταφέρουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κουτσούμπας: Σταθεροποιείται και ενισχύεται το ρεύμα αμφισβήτησης

«Τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαιώνουν θετικές διεργασίες που κυοφορούνται τρεις μόλις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, παρότι ο συσχετισμός εξακολουθεί να είναι πολύ αρνητικός», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας.

«Μπορούμε να πούμε ότι σταθεροποιείται και ενισχύεται, αργά αλλά σταθερά, ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής», πρόσθεσε.

Οι έξι δήμαρχοι που βγήκαν με ποσοστό 100%

Σημειώνεται ότι Έξι δήμαρχοι επανεξελέγησαν με ποσοστό… 100%.

Πρόκειται για τους δημάρχους:

  • Αντιπάρου, Αναστάσιο Φαρούτο,
  • Ηρωικής Νήσου Ψαρών, Κωνσταντίνο Βρατσάνο,
  • Ιητών, Γκίκα Γκίκα,
  • Λειψών, Φώτη Μάγγο,
  • Σικίνου, Βασίλειο Μαράκη
  • και Τοπείρου, Θωμά Μίχογλου.
ΠΑΣΟΚΝέα Δημοκρατίααυτοδιοικητικές εκλογέςπεριφερειακές εκλογέςΣΥΡΙΖΑΔημοτικές εκλογέςειδήσεις τώραεκλογέςΚΚΕ