Πολιτική | 09.10.2023 07:12

Εκλογές: Πώς διαβάζουν στην κυβέρνηση το αποτέλεσμα - Ο γαλάζιος… αέρας, τα σηκωμένα μανίκια και η ανανέωση της εντολής για μεταρρυθμίσεις

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Έκδηλη είναι η ικανοποίηση στο κυβερνών κόμμα για το γεγονός πως ο χάρτης των περιφερειών σε μεγάλο βαθμό βάφτηκε χθες μπλε και τώρα ετοιμάζονται για τον δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως παρά τις πρώτες 100 δύσκολες ημέρες οι πολίτες έδειξαν εκ νέου πως θέλουν να συνεχιστεί η ίδια πορεία, επιβεβαιώνοντας τον γαλάζιο «αέρα» στο πολιτικό σκηνικό. Δεν μένει ασχολίαστο από την Πειραιώς πως μόνο σε μία περιφέρεια- τη Θεσσαλία- θα δοθεί μάχη στο δεύτερο γύρο μεταξύ του υποψηφίου που στηρίζει η Ν.Δ. και του υποψηφίου που έχει τη στήριξη δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης (του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ).

Ειδικότερα ήδη από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών εξελέγησαν οι υποψήφιοι που είχαν το γαλάζιο χρίσμα στο Νότιο Αιγαίο (ο Γιώργος Χατζημάρκος), στην Κεντρική Μακεδονία (ο Απόστολος Τζιτζικώστας), στη Δυτική Ελλάδα (ο Νεκτάριος Φαρμάκης), στην Ήπειρο (ο Αλέξανδρος Καχριμάνης) , στην Αττική (ο Νίκος Χαρδαλιάς) και στη Στερεά Ελλάδα (ο Φάνης Σπανός). Σε μία ακόμα περιφέρεια- στην Κρήτη - σάρωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ αλλά είχε και την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα έκδηλη είναι η ικανοποίηση στην Πειραιώς για το γεγονός πως υπήρξαν περιφέρειες (όπως το Νότιο Αιγαίο και η Κεντρική Μακεδονία) που οι υποψήφιοι που είχαν την στήριξη του κυβερνώντος κόμματος πήραν ποσοστό πάνω από 60%. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο γεγονός πως στην Αττική ο Νίκος Χαρδαλιάς εξελέγη από τον πρώτο γύρο, ανεβάζοντας μάλιστα τα ποσοστά που είχε πάρει η Ν.Δ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Την ίδια στιγμή δεν περνά απαρατήρητο από τα ραντάρ της Πειραιώς πως σε τέσσερις περιφέρειες που θα υπάρξει δεύτερος γύρος η μάχη θα δοθεί μεταξύ του γαλάζιου υποψηφίου και του «αντάρτη». Ειδικότερα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο Χρήστος Μέτιος που στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία θα αναμετρηθεί στο δεύτερο γύρο με τον Χριστόδουλο Τοψίδη, στα Ιόνια νησιά η Ρόδη Κράτσα καλείται να αντιμετωπίσει τον Ιωάννη Τρεπεκλή (που χθες το βράδυ ήταν πρώτος σε σταυρούς), στο Βόρειο Αιγαίο ο Αλκιβιάδης Στεφανής θα δώσει την μάχη με τον Κώστα Μουτζούρη (που είχε κερδίσει τις περιφερειακές εκλογές το 2019) και στη Δυτική Μακεδονία ο Γιώργος Κασαπίδης θα αντιμετωπίσει τον Γιώργο Αμανατίδη (ο οποίος στο παρελθόν ήταν βουλευτής της Ν.Δ)

Στην Πελοπόννησο ο Δημήτρης Πτωχός που έχει την στήριξη της Ν.Δ. θα αναμετρηθεί στο δεύτερο γύρο με τον Πέτρο Τατούλη, που κατέβηκε ως επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού. Τέλος μόνο σε μία περιφέρεια - στη Θεσσαλία - η μάχη θα δοθεί μεταξύ του υποψηφίου που έχει την γαλάζια στήριξη (του Κώστα Αγοραστού) και του υποψηφίου που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ (του Δημήτρη Κουρέτα).

Αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει και ένας νέος γύρος περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και πρωτοκλασάτων υπουργών σε περιφέρειες που θα υπάρξει και δεύτερος γύρος. Η αρχή θα γίνει σήμερα το απόγευμα με επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λέσβο (στην περιφέρεια Βόρειο Αιγαίου ο Αλκιβιάδης Στεφανής ήρθε πρώτος αλλά δεν έφτασε το 43% και θα υπάρξει δεύτερος γύρος).

Τα μηνύματα Μητσοτάκη

Στο πολιτικό μήνυμα της κάλπης αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως οι πολίτες επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στις επιλογές τις οποίες έκανε. Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα σημείωσε πως «το γαλάζιο του χάρτη των εκλογών αυτών πρέπει να είναι ένα γαλάζιο της δημιουργίας, ένα γαλάζιο της συνεχόμενης μάχης με την καθημερινότητα». Έστειλε δε μήνυμα πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως «ανεξαρτήτως της πολιτικής διάστασης που η Νέα Δημοκρατία έδωσε σε αυτές τις εκλογές, είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με κάθε Περιφερειάρχη και με κάθε Δήμαρχο. Αυτό κάναμε εξάλλου και αυτά τα τέσσερα χρόνια, διότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα». Όπως είπε «έχουμε προικήσει την αυτοδιοίκηση με σημαντικούς πόρους, πολλά σημαντικά έργα δρομολογούνται σε επίπεδο Περιφερειών αλλά και σε επίπεδο Δήμων», τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για λογοδοσία και διαφάνεια. Εκανε δε αναφορά στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που όπως είπε βάζει ακριβώς αυτούς τους δείκτες αξιολόγησης στην καθημερινότητα των πολιτών.

«Γκάζι» πατά η κυβέρνηση

Στο Μέγαρο Μαξίμου στόχος είναι με μια σειρά κινήσεων το επόμενο διάστημα να σταλεί μήνυμα επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και τα κυβερνητικά στελέχη καλούνται να σηκώσουν μανίκια και θα τρέξουν μία σειρά πρωτοβουλιών. Στην Πειραιώς εκτιμούν πως το χθεσινό αποτέλεσμα σε επίπεδο περιφερειών έδειξε πως οι ψηφοφόροι «ανανέωσαν» την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και δόθηκε εκ νέου σήμα για ουσιαστικές αλλαγές.

Στο Μαξίμου θέλουν να επισπεύσουν την ψήφιση μιας σειράς κρίσιμων νομοσχεδίων και για παράδειγμα έρχεται μίνι πακέτο αλλαγών στο ασφαλιστικό (περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για συνταξιούχους που εργάζονται, για οφειλέτες των ταμείων, για ασφαλισμένους που είναι στην αναμονή για την επικουρική σύνταξη κ.α.). Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που αποτελεί το βασικό «πονοκέφαλο» των νοικοκυριών.

Με βάση το σχεδιασμό θα γίνει υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη, ενώ θα ακολουθήσει μία ακόμα συνεδρίαση στο τέλος του μήνα. Αυτό που υπογραμμίζουν γαλάζια στελέχη είναι πως «ο βασικός αντίπαλος της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα των πολιτών» και το επόμενο διάστημα η μάχη θα δοθεί σε θέματα καθημερινότητας.

Δημοτικές εκλογέςεκλογέςΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώρααυτοδιοικητικές εκλογέςαποτελέσματα εκλογών 2023περιφερειακές εκλογές