Πολιτική|13.10.2023 13:37

Πόλεμος στο Ισραήλ - Μαρινάκης: Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά να αποτραπεί ανθρωπιστική κρίση – Δεν υπάρχει εμπλοκή της Ελλάδας

Newsroom

«Αναγνωρίζουμε όπως έχουμε τονίσει ξανά το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, είναι όμως σημαντικό να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση», τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης.

Και προσέθεσε ότι είναι «εξίσου σημαντικό να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας μεγαλύτερης ανάφλεξης στην περιοχή με την εμπλοκή και άλλων χωρών». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών που ακολουθεί και πήρε από την πρώτη στιγμή καθαρή θέση καταδίκης της τρομοκρατίας και στήριξης του Ισραήλ.

«Η χώρα μας παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και θα συνεχίσει να διαδραματίζει αυτό τον ρόλο ως αξιόπιστος συνομιλητής εταίρων και συμμάχων και ως χώρα που συνομιλεί με χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η θέση της χώρα σε ότι αφορά την Παλαιστίνη δεν έχει αλλάξει και άρα «διαχωρίζουμε τις εξτρεμιστικές επιθέσεις της Χαμάς από τις διεκδικήσεις της Παλαιστίνης».

Ειδική μνεία έκανε στον δήμαρχο του Χαλανδρίου, οποίος στηρίζει την Παλαιστίνη: «Δεν μπορούμε να προσπεράσουμε το γεγονός ότι τη στιγμή αυτής της θηριωδίας κάποιοι επιλέγουν να κάνουν επικίνδυνους συμψηφισμούς. Ο κάθε αυτοδιοικητικός εκτίθεται στους πολίτες. Θεωρώ βαθιά προβληματικό να υπάρχουν εκπρόσωποι των πολιτών που να κάνουν αυτούς τους συμψηφισμούς. Και δεν συμβαίνει μόνο στον δήμο Χαλανδρίου αυτό. Προκαλεί φρίκη και αποτροπιασμό κάποιοι να πανηγυρίζουν για μια κτηνωδία. Δεν θα βάλουμε σε ζύγι την ανθρώπινη ζωή, η οποία έχει αξία μη διαπραγματεύσιμη», είπε.

Σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές ο κ. Μαρινάκης μετά και το χθεσινό ΚΥΣΕΑ σημείωσε ότι «η χώρα μας είναι σε απόλυτη ετοιμότητα». Όπως είπε υπάρχουν τα αναγκαία σχέδια ετοιμότητας και σίγουρα η χώρα δεν ακολουθεί το δόγμα ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. «Θα διαφυλάξουμε τα σύνορά μας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Αν κάποιος δικαιούται άσυλο, που θα κριθεί βάση της προβλεπόμενης διαδικασίας, το λαμβάνει», προσέθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, διέψευσε τυχόν εμπλοκή της Ελλάδας στο Ισραήλ υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πλοίο ή φρεγάτα που να εμπλέκεται με εξελίξεις στο Ισραήλ. «Το πλοίο που βρίσκεται στις ακτές Λιβάνου είναι στο πλαίσιο της αποστολής των ΟΗΕ και είναι εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης, μια φρεγάτα στην περιοχή είναι μέρος της δύναμης του ΝΑΤΟ που διαρκεί πολλά χρόνια και ο προγραμματισμός της εκεί παρουσίας της είναι από πέρυσι», τόνισε.

Ισραήλειδήσεις τώραΛωρίδα της ΓάζαςΠαλαιστίνηΧαμάςΠόλεμος στο Ισραήλ