Πολιτική|15.10.2023 07:10

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι 6+2 μάχες για τη Νέα Δημοκρατία - Οι αντάρτες, οι αμφίρροπες αναμετρήσεις και τα γαλάζια μηνύματα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε έξι περιφέρειες που σήμερα θα υπάρξει δεύτερος γύρος αλλά και στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εστιάζουν από τη Νέα Δημοκρατία. Στο κυβερνών κόμμα υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως από τον πρώτο γύρο σε επτά περιφέρειες εκλέχτηκαν πρόσωπα που είχαν «γαλάζια» στήριξη (σημείωση: στην Κρήτη ο Σταύρος Αρναουτάκης στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ). Ωστόσο, αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και στόχος είναι να μην υπάρξει χαλαρό κλίμα αλλά να φτάσουν εκ νέου οι ψηφοφόροι μέχρι τις κάλπες.

Την τελευταία εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και κορυφαία στελέχη του κόμματος πραγματοποίησαν περιοδείες σε περιφέρειες που σήμερα θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Το μήνυμα που εκπέμπεται σε αυτές τις περιοδείες είναι πως πρέπει οι νέοι περιφερειάρχες να μπορούν να μιλήσουν την ίδια «γλώσσα» με την κεντρική διοίκηση, ώστε να ανταποκριθούν στα μεγάλα έργα που έχουν σχεδιαστεί. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι πολύ σημαντικό να μοιραζόμαστε το ίδιο όνειρο και να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Να μπορούμε να συνεννοηθούμε για τις μεγάλες προτεραιότητες της επόμενης μέρας».

Να σημειωθεί εδώ πως στις περισσότερες περιφέρειες όπου σήμερα υπάρχει δεύτερος γύρος η μάχη θα δοθεί μεταξύ των υποψηφίων που έχουν το γαλάζιο χρίσμα και… ανταρτών. Μάλιστα, σε δύο περιφέρειες το προβάδισμα στον πρώτο γύρο είχαν οι αντάρτες και ειδικότερα:

  • Στα Ιόνια νησιά τις περισσότερες ψήφους πήρε ο Ιωάννης Τρεπεκλής που αντιμετωπίζει σήμερα την Ρόδη Κράτσα (η οποία έχει την γαλάζια στήριξη) και
  • Στη Δυτική Μακεδονία το νήμα έκοψε πρώτος o Γιώργος Αμανατίδης (ο οποίος στο παρελθόν ήταν βουλευτής της Ν.Δ) που αντιμετωπίζει σήμερα τον Γιώργο Κασαπίδη (ο οποίος στηρίζεται από τη Ν.Δ)

Επίσης, δεύτερος γύρος υπάρχει στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη όπου πρώτος είχε έρθει την προηγούμενη Κυριακή ο Χρήστος Μέτιος (έχει την γαλάζια στήριξη) και αναμετράται σήμερα με τον Χριστόδουλο Τοψίδη και στο Βόρειο Αιγαίο όπου ο Αλκιβιάδης Στεφανής (έχει το γαλάζιο χρίσμα) αντιμετωπίζει τον Κώστα Μουτζούρη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πολιτική σκοπιά έχουν οι σημερινές μάχες σε δύο ακόμα περιφέρειες. Στην Πελοπόννησο ο Δημήτρης Πτωχός που έχει την στήριξη της Ν.Δ. αντιμετωπίζει τον Πέτρο Τατούλη, που έχει εκλεγεί στο παρελθόν δύο φορές περιφερειάρχης και κατέβηκε ως επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού. Τα βλέμματα είναι επίσης στραμμένα στη Θεσσαλία όπου η μάχη δίνεται μεταξύ του Κώστα Αγοραστού που έχει την γαλάζια στήριξη και του Δημήτρη Κουρέτα που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ποιους δήμους εστιάζει η ΝΔ

Σε επίπεδο δήμων η Πειραιώς στρέφει σήμερα το βλέμμα στην εκλογική αναμέτρηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα στο δήμο Αθηναίων ο Κώστας Μπακογιάννης (που έχει την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας) αντιμετωπίζει τον Χάρη Δούκα (που κατέβηκε με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ). Να σημειωθεί εδώ πως ο Κώστας Ζαχαριάδης από το ΣΥΡΙΖΑ - είχε έρθει τρίτος την προηγούμενη Κυριακή - συναντήθηκε με τον Χ. Δούκα τον οποίο ανακοίνωσε πως στηρίζει στο δεύτερο γύρο.

Στόχος πάντως των υποψηφίων είναι να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους καθώς στο δήμο Αθηναίων υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα ένα εξαιρετικό υψηλό ποσοστό αποχής. Συγκεκριμένα η συμμετοχή ήταν μόνο 32.32%, ενώ το γεγονός πως στην Αττική εξελέγη περιφερειάρχης από την προηγούμενη Κυριακή (ο Νίκος Χαρδαλιάς) ενδεχομένως να επηρεάσει σήμερα την προσέλευση.

Στη Θεσσαλονίκη ο Κωνσταντίνος Ζέρβας (που έχει την γαλάζια στήριξη) θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Στέλιο Αγγελούδη, σε μια αναμέτρηση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η διαφορά την προηγούμενη Κυριακή ήταν 1600 ψήφοι περίπου.

Νέα Δημοκρατίααυτοδιοικητικές εκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΔημοτικές εκλογές