Πολιτική|18.10.2023 19:25

Μητσοτάκης: «Δεν ξέρουμε ποιος χτύπησε το νοσοκομείο - Είμαστε διπλά προσεκτικοί με τις μεταναστευτικές ροές»

Newsroom

Για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την αναβολή του ταξιδιού του στο Ισραήλ μίλησε αρχικά ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Ant1 εκφράζοντας αρχικά τον αποτροπιασμό και την οδύνη για το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας με τους εκατοντάδες νεκρούς αμάχους. « Ενώνω τη φωνή μου με αυτούς που ζητούν τη διαλεύκανση του γεγονός. Στη γειτονιά μας γίνονται δραματικά γεγονότα. Ξεκινώντας από την πρωτοφανούς αγριότητας δολοφονική επίθεση της Χαμάς εντός του Ισραήλ», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι δεν μπορεί ακόμα να κατηγορήσει ούτε την μία ούτε την άλλη πλευρά.

«Αυτή τη στιγμή με τόσο τεταμένα τα πνεύματα στην περιοχή του Ισραήλ, είναι εύκολο να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Παίζεται και ένας παιχνίδι προπαγάνδας» επεσήμανε και πρόσθεσε πως «διαχωρίζουμε τη Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό και ζητούμε ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία των αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί σε εμπόλεμη ζώνη».

Εν συνεχεία έδωσε διευκρινήσεις για το τι εννοεί όταν μιλά για δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. «Μιλάμε για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα εντός των πλαισίων του Διεθνούς Δικαίου. Το Ισραήλ είναι η μόνη Δημοκρατία στην περιοχή. Δεν μπορεί να αντιδράσει με τους ίδιους κανόνες όπως το κάνει μία τρομοκρατική οργάνωση. Πρέπει να δράσει εντός των πλαισίων του Διεθνούς Δικαίου».

Δήλωσε επίσης πολύ προβληματισμένος για μια πιθανή χερσαία επίθεση στη Γάζα. «Πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση. Η εκδίκηση δεν ταιριάζει σε οργανωμένα κράτη», σημείωσε.

Ακυρώθηκε το ταξίδι του για λόγους ασφαλείας

Αναφορικά με το ζήτημα της επίλυσης της κρίσης, σημείωσε ότι «ουδέποτε απομακρύνθηκε από τη λύση των δύο κρατών, για την οριστική λύση του Παλαιστινιακού Ζητήματος. Είναι κάτι που τόνισα και στην τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα χθες. Αγωνιζόμενοι για αυτή τη λύση, υπηρετούμε την ειρήνη στην περιοχή και τη στρατηγική μας σχέση με το Ισραήλ».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ακύρωσε το ταξίδι του προς το Ισραήλ για λόγους ασφαλείας, αλλά επεσήμανε ότι θα επισκεφθεί τον βασιλιά της Ιορδανίας, ενώ είχε επικοινωνία με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και με τον πρόεδρο Σίσι. «Κανείς δεν καταλογίζει στην Ελλάδα μεροληψία στις συζητήσεις. Ο λόγος της Ελλάδας βαραίνει και είμαστε πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή», ανέφερε.

Αύξηση μεταναστευτικών ροών - Είμαστε διπλά προσεκτικοί

Θέλουμε να ενισχύσουμε τη φύλαξη των συνόρων μας. Έχουμε ήδη αριθμό Παλαιστινίων που αναζητούν άσυλο. Σε αυτές τις συνθήκες και με το φάσμα της Ισλαμικής τρομοκρατίας να έχει αναβιώσει, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί.

Πρόσθεσε επίσης πως υπήρξε αύξηση των μεταναστευτικών ροών ακόμα και πριν την κρίση στη Μέση Ανατολή, αλλά αυτή ήταν μια αύξηση που μπορούσαμε να ελέγξουμε. «Δεν καθορίζουν οι άθλιοι διακινητές ποιοι θα έρθουν στην Ευρώπη. Κάνουμε διακρατικές συμφωνίες για το μεταναστευτικό, που μπορούν να δουλέψουν στη χώρα μας (πχ για το μάζεμα της ελιάς)».

Σε ερώτηση για τον αν τον ανησυχούν κάποιοι πανηγυρισμοί σε δομές προσφύγων, απάντησε ότι «είμαστε σε συνεργασία με τις Αρχές για να ελέγξουμε τυχόν περιπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, αλλά δεν έχουμε ένδειξη ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Για τον φόβο της τρομοκρατίας, επεσήμανε πως «η Ευρώπη έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος από την ισλαμική τρομοκρατία και για αυτό Είμαστε σε στενότατη συνεργασία με τις υπηρεσίες ασφαλείας ευρωπαϊκών χωρών». Ωστόσο, επεσήμανε πως «στην Ελλάδα δεν έχουμε χαρακτηριστικά μουσουλμανικών στελεχών που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.

Μη ισορροπημένη η στάση της Τουρκίας

Αναφορικά με την στάση της Τουρκίας, δήλωσε πως: «Η στάση της Τουρκίας δεν είναι ισορροπημένη. και ότι η μη καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης δεν είναι καλό σημάδι. Θα έπρεπε να υπάρξει απόλυτη καταδίκη και απομόνωση της Χαμάς, καθώς η μόνη Παλαιστινιακή αρχή που συνομιλούμε είναι η Φατάχ, αλλά η Τουρκία δεν το κάνει αυτό».

Με την Τουρκία ξεκίνησε ένας διάλογος, σε ζητήματα που μπορούμε να συνεργαστούμε. Όπως αυτό της μετανάστευσης. Είναι μια αρχή για να συζητήσουμε και πιο δύσκολα ζητήματα. Έχουμε οικοδομήσει ένα καλό κλίμα, και θα έχει επιστέγασμα το Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο. Δεν έχω ένδειξη ότι θα κινδυνεύσει αυτό το καλό κλίμα. Πιστεύω ότι θα ήταν λάθος, έχουμε μεγάλες διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί, αλλά η οικοδόμηση καλού κλίματος είναι μια από τις ελάχιστες θετικές εξελίξεις στην περιοχή μας.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςπόλεμοςνοσοκομείοΠόλεμος στο ΙσραήλΛωρίδα της ΓάζαςμεταναστευτικόΙσραήλ