«Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών» στον ΣΥΡΙΖΑ: Θρυαλλίδα εξελίξεων η διαγραφή Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα
Βούλα ΚεχαγιάΠροτού η Ομπρέλα επισημοποιήσει την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κάτι για το οποίο προϊδεάζει σε νέο σκληρό της κείμενο ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε αργά τη νύχτα την πόρτα της εξόδου σε τρία κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου και της εσωκομματικής μειοψηφίας: Τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα.
Η ανάρτηση Κασσελάκη
Με μία νέα ανάρτησή του ο πρόεδρος του κόμματος και χρησιμοποιώντας την ίδια φρασεολογία με την περίπτωση του Στέφανου Τζουμάκα «επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός κόμματος» ανακοίνωσε τη διαγραφή ή πρόθεση διαγραφής των κορυφαίων στελεχών με αιχμή τα όσα ανέφεραν σε τηλεοπτικές εμφανίσεις τους.
Στη σχετική του ανακοίνωση αναφέρει:
«Επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από μερικές ημέρες δήλωσα ρητά ότι αυτή η πρακτική δε γίνεται πλέον ανεκτή.Ο κόσμος διψά να αναδείξουμε θέματα, να κάνουμε αντιπολίτευση. Και εγώ το ίδιο, περισσότερο από όλους.Αντ’ αυτού, κάποιοι μάς «πνίγουν» με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση - αλλά εμφανίζονται ως «Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ» κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους.
Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Λυπάμαι ιδιαίτερα για τον κ. Βίτσα, με τον οποίο είχα καλλιεργήσει καλή προσωπική σχέση και τον οποίο εκτιμώ»
Προσθέτει επίσης ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Έχω λάβει σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ», κάνοντας λόγο για εσωκομματικούς τηλεοπτικούς χορηγούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Αντίστροφη μέτρηση για αποχώρηση της Ομπρέλας
Στο μεταξύ ως αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την έξοδο των στελεχών της Ομπρέλας από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ερμηνεύεται το κείμενο που είδε χθες βράδυ τη δημοσιότητα εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Οι περισσότεροι ερμηνεύουν το περιεχόμενο του κειμένου ως μία προαναγγελία διάσπασης του κόμματος κι άλλοι εκτιμούν ότι ο χρόνος αποχώρησης της μειοψηφίας που εκφράζει η Ομπρέλα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν έχει καθοριστεί ακόμη ίσως γιατί -όπως πιστεύουν- η εσωκομματική αντιπολίτευση θα επιδιώξει να φθείρει κι άλλο την ηγεσία του κόμματος προτού κλείσει για τελευταία φορά την πόρτα.
Οι καταιγιστικές εξελίξεις προκαλούν αναταραχή στο σύνολο των στελεχών του κόμματος και μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι την Τετάρτη θα γίνει πανελλαδική συνδιάσκεψη της πλευράς των 6+6 που εκφράζεται από την Έφη Αχτσιόγλου, ενώ σήμερα θα υπάρξει διαβούλευση μεταξύ των κομματικών στελεχών που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Νίκου Παππά για αποτίμηση της κατάστασης.
Ενδεχομένως η δημοσιοποίηση του κειμένου της «Ομπρέλας» να επισπεύσθηκε μετά την άτσαλη αναφορά του Δημήτρη Βίτσα στον τηλεοπτικό αέρα ότι στόχος του νέου κόμματος είναι η εκλογή ενός ή δύο ευρωβουλευτών (στις εκλογές του Μάϊου για την Ευρωβουλή) και η κατάθεση της πρότασής του σε σχέση με την ονομασία του. Στελέχη της Ομπρέλας φέρονται να αιφνιδιάστηκαν από την σπουδή του πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ να αποκαλύψει τμήμα του σχεδιασμού τους και προσπαθούσαν να εξηγήσουν πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφασή που να επιβεβαιώνει την αποχώρησή τους πολλώ μάλλον την συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα. Ως εκ τούτου το βράδυ διακινήθηκε επιλεκτικά νέο (μετά την Πολιτική Γραμματεία) και ιδιαίτερα σκληρό πολιτικά κείμενο των στελεχών της Ομπρέλας που σχολιάζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ένα κόμμα σε αποδρομή.
Το σημαντικό ωστόσο από το συγκεκριμένο κείμενο είναι ότι πέραν της αναμενόμενης κριτικής που ασκεί στον Στέφανο Κασσελάκη για τον οποίο επαναλαμβάνει τις αιτιάσεις για πραξικοπηματικές πρακτικές και επιμένει ότι οι απόψεις του δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά είναι η επίθεση στον πρώην πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.
Επί της ουσίας το κείμενο της Ομπρέλας καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση καθώς άνοιξε το δρόμο για τις αλλαγές στο Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησαν «σε δράμα ολοκληρωτικής μετάλλαξης του κόμματος σε απροσχημάτιστο αρχηγικό, με ελέω θεου πρόεδρο, πηγη όλων των εξουσιών, που ασκεί “αδιαμεσολάβητα” την ηγεσία, χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη σύγκλησης των εκλεγμένων συλλογικών κομματικών οργάνων».
Σε άλλο σημείο δε, γίνεται λόγος για την πιο διαχειρίσιμη εκλογική ήττα του 2019 που αντιμετωπίστηκε με μία φυγή τάχα προς τα εμπρός, που κατέληξε σε μια ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μετατραπεί στη “μεγάλη δημοκρατική παράταξη” με τα γνωστά αποτελέσματα της κατάρρευσης του εκλογικού ποσοστού τέσσερα χρόνια μετά. Σε ό,τι αφορά τον Στ. Κασσελάκη επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η νέα ηγεσία δεν ενεργεί σαν προεδρία, μονοπρόσωπο όργανο με καταστατικές δεσμεύσεις απέναντι στη συλλογικότητα, αλλά σαν κυριευτής μιας θέσης εξουσίας, που την προφυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού από το συλλογικό έλεγχο.
Το σημείο του κειμένου της Ομπρέλας που εμπεριέχει τον υπαινιγμό περί αποχώρησης βρίσκεται εκεί που αναφέρεται πως »δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της».
Όλα αυτά την ίδια ημέρα που ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης ζήτησε το βράδυ (Άττικα) ψυχραιμία και σύνεση από όλες τις πλευρές για να επανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη χαμένη αναξιοπιστία του την ώρα που όλοι ομνύουν στην αναγκαιότητα να ηττηθεί η δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Ο Πάνος Ρήγας επίσης μίλησε για “σαμποτάζ” της μειοψηφίας που έχει ως κύριο θύμα όχι τόσο τον πρόεδρο του κόμματος όσο τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.
- ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας: Θέλουν να αγνοήσουν πλήρως την Κύπρο - Ο χάρτης με τα σχέδια των Τούρκων
- Ισραήλ: Ήχησαν οι σειρήνες στα κεντρικά της χώρας – Εκτοξεύθηκε πύραυλος από την Υεμένη
- Κρύο, βροχές και χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα σήμερα
- Συμβουλές για «αναίμακτα» Χριστούγεννα: Πώς να κρατήσετε την ένταση μακριά από το οικογενειακό τραπέζι