Πολιτική|26.10.2023 07:14

Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Οικονομία, γεωπολιτικές εξελίξεις και μεταναστευτικό στο «μενού» των συζητήσεων

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με βαριά ατζέντα, καθώς είναι πολλά τα ανοιχτά μέτωπα, συνεδριάζουν σήμερα και αύριο οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. Στο τραπέζι θα μπει η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, οι εξελίξεις στη γεωπολιτική σκηνή (συνεχιζόμενη στήριξη της Ε.Ε. στην Ουκρανία, κρίση στη Μέση Ανατολή) αλλά και το μεταναστευτικό.

Αδιαμφισβήτητα η οικονομία είναι ένα από τα θέματα πρώτης γραμμής, καθώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εξελισσόμενη συζήτηση για το υπό αναθεώρηση Σύμφωνο Σταθερότητας. Το μήνυμα που εκπέμπεται από την ελληνική πλευρά είναι πως πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ δημοσιονομικής πειθαρχίας και οικονομικής ανάπτυξης.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την θέση του υπέρ της αύξηση του προϋπολογισμού στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (κάτι που είχε αναφέρει ήδη από το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα). Ειδικότερα αναμένεται να υπογραμμίσει ότι είναι αδύνατον στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. να προβλέπονται τόσοι πρόσθετοι πόροι για την Ουκρανία και να δίνονται πολύ λιγότεροι πόροι σε τομείς όπως το μεταναστευτικό και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Να σημειωθεί εδώ πως αύριο είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης (Eurosummit), η οποία γίνεται σε μια ενδιαφέρουσα χρονική στιγμή καθώς λίγες μέρες νωρίτερα έγινε η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P. Με την κυβέρνηση να σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι πλέον η θετική έκπληξη της ευρωζώνης τόσο ως προς τις αναπτυξιακές όσο και ως προς τις δημοσιονομικές επιδόσεις.

Σχετικά μηνύματα άλλωστε εξέπεμψε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με αφορμή τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που πραγματοποιείται στην Αθήνα. «Η Ελλάδα είναι σήμερα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε στο στόχο της νέας τετραετίας που είναι οι υψηλότεροι μισθοί που προέρχονται από την ανάπτυξη και όχι τον δανεισμό.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Μέση Ανατολή, καθώς είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για την διάρκεια της κρίσης αλλά και για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει τον προβληματισμό του για τη διάχυση της κρίσης που εγκυμονεί κινδύνους περιφερειακής αστάθειας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές o Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Θα υπογραμμίσει, ωστόσο, τη διάκριση ανάμεσα στη Χαμάς και τους Παλαιστινίους, την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Και θα αναφέρει ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση, που είναι η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, επαναλαμβάνοντας τη διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της λύσης δύο κρατών (θέση και της Ε.Ε, όπως διατυπώθηκε στην κοινή δήλωση των 27 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 Οκτωβρίου).

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες είχε υπάρξει μια σειρά κινήσεων της ελληνικής πλευράς στη διπλωματική σκακιέρα. Για παράδειγμα το προηγούμενο Σάββατο ο πρωθυπουργός συμμετείχε στη Σύνοδο Ειρήνης στο Κάιρο με τη συμμετοχή Αράβων ηγετών, ενώ τη Δευτέρα επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ. Μάλιστα αναμένεται να αναφερθεί σε αυτές τις επαφές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να επαναλάβει τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου και έντιμου συνομιλητή με όλες τις χώρες της περιοχής. Αυτό άλλωστε που τονίζεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως η χώρα μας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη «γειτονιά».

Το μεταναστευτικό

Ένα ακόμα θέμα που είναι ψηλά στην ατζέντα των ευρωπαίων ηγετών - μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - είναι το μεταναστευτικό (εσωτερική και εξωτερική διάσταση). Να σημειωθεί εδώ πως στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των 27 την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι η σημασία της στρατηγικής συνεργασίας της Ε.Ε. με την Αίγυπτο είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.

Από την κυβέρνηση αυτό που επισημαίνεται είναι πως οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση και η πολιτική φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Στην Αθήνα με ανησυχία παρακολουθούν την πορεία των ροών - είχε υπάρξει αύξηση τους προηγούμενους μήνες - και το θέμα έχει τεθεί και στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΣύνοδος ΚορυφήςΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώρα