Πολιτική|24.03.2019 09:54

Ουφούκ Μουσταφά: Είναι ανούσιος ο διχασµός που προσπαθούν να σπείρουν απέναντι στο διαφορετικό

Βασίλης Ιγνατιάδης

Με «προίκα» τα βιώµατά της στη Θράκη της συνύπαρξης, µια νέα γυναίκα, δικηγόρος και µέλος της µουσουλµανικής µειονότητας, χτυπά την πόρτα της Ευρωβουλής, φιλοδοξώντας να αποτελέσει το «αντιπαράδειγµα», όπως λέει, απέναντι στον ρατσισµό και την ξενοφοβία. Η 30χρονη Ουφούκ Μουσταφά από την Κοµοτηνή, κόρη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά, συµµετέχει στα κοινά από την ηλικία των 15 ετών και ξέρει από πρώτο χέρι πόσο ανούσιοι και κούφιοι είναι ο φόβος και ο διχασµός που προσπαθούν κάποιοι να σπείρουν απέναντι στο «άλλο».

Στη συνέντευξή της στο «Εθνος της Κυριακής» χαρακτηρίζει τις ερχόµενες ευρωεκλογές τις κρισιµότερες των τελευταίων δεκαετιών, λόγω της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ενώ θέτει τα δύο διλήµµατα της κάλπης. Η νεαρή δικηγόρος και εκλεγµένη δηµοτική σύµβουλος Κοµοτηνής στέλνει και το δικό της µήνυµα απέναντι στη φρίκη των εξστρεµιστικών επιθέσεων στον βωµό της θρησκείας, µε τελευταίο παράδειγµα το αιµατοκύλισµα στη Νέα Ζηλανδία.

Ο πατέρας σας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή στο Κοινοβούλιο. Η δική σας υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή σηµατοδοτεί µια αλλαγή σκυτάλης στην πολιτική σκηνή;

Σε µια πρόσφατη συνέντευξή του ο πατέρας µου είχε µιλήσει για την ισόβια δέσµευσή του στην Αριστερά. Ταυτόχρονα εγώ συµµετέχω ενεργά στην Αριστερά και στα κοινά από την ηλικία των 15 ετών. Θεωρώ ότι η κάθε γενιά δίνει τους αγώνες της και αντιµετωπίζει τα δικά της διακυβεύµατα. Η ιστορία, οι µάχες και τα κεκτηµένα των προηγούµενων γενεών είναι η πυξίδα µας, είναι η βάση πάνω στην οποία πατάµε για να διεκδικήσουµε το δικό µας αύριο. Σε ανθρώπους που έχουν ως αρχή και τρόπο ζωής τη µόνιµη ανησυχία για το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, ανεξάρτητα από τη θέση στην οποία βρίσκονται, δεν νοµίζω ότι µπορεί να τεθεί ζήτηµα «αλλαγής σκυτάλης».

Στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο οι ευρωεκλογές διεξάγονται σε ένα κλίµα πόλωσης, εν όψει και των εθνικών εκλογών. Ποιο είναι, κατά τη γνώµη σας, το διακύβευµα;

Οι ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη Μαΐου είναι οι πιο κρίσιµες και οι πιο ιστορικές των τελευταίων δεκαετιών, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Τα ερωτήµατα στα οποία καλούµαστε να απαντήσουµε είναι τα ίδια και στα δύο επίπεδα. Επιθυµούµε νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιφέρουν λιτότητα ή βιώσιµη ανάπτυξη, µε επίκεντρο την ενδυνάµωση της εργασίας; Θα ψηφίσουµε συντηρητικές, οπισθοδροµικές δυνάµεις που θα έχουν γνώµονα το συµφέρον των λίγων, των «ελίτ» ή θα ταχθούµε µε τις προοδευτικές, αριστερές δυνάµεις για την Ευρώπη των πολλών; Θα επιτρέψουµε στην ακροδεξιά να σπείρει τον φόβο και το µίσος απέναντι στο «άλλο» ή θα οικοδοµήσουµε την Ευρώπη της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασµού και της ειρηνικής συνύπαρξης; Για αυτά τα ζωτικής σηµασίας θέµατα καλούµαστε να πάρουµε µια ξεκάθαρη θέση . Οσο η λαϊκή ∆εξιά συνεχίζει να ταυτίζεται όλο και περισσότερο µε την ακροδεξιά τόσο µεγαλύτερη είναι η ανάγκη ανάδειξης βαθιά δηµοκρατικών θέσεων.

Πώς κρίνετε το µοντέλο συνύπαρξης χριστιανών και µουσουλµάνων στην περιοχή της Θράκης; Ποια είναι τα δικά σας βιώµατα;

Θεωρώ µεγάλη τύχη και προνόµιο το γεγονός ότι έχω µεγαλώσει στη Θράκη µε δύο γλώσσες, µε τη συνύπαρξη δύο θρησκειών, δύο πολιτισµών και δύο εθίµων. Βιώνοντας αυτή την ειρηνική συνύπαρξη, µεγαλώνοντας ουσιαστικά µέσα στην πολυπολυτισµικότητα, έχω την τύχη να ξέρω από πρώτο χέρι πόσο ανούσιοι και κούφιοι είναι ο φόβος και ο διχασµός που προσπαθούν να σπείρουν απέναντι στο «άλλο», στο διαφορετικό. Ειδικότερα σήµερα που η ακροδεξιά στην Ευρώπη καθοδηγείται από την ανάγκη να ονοµάσει και να στοχοποιήσει το αδύναµο «άλλο», εγώ ως µια νέα γυναίκα δικηγόρος από τη µειονότητα της Θράκης θα ήθελα να θέσω το «αντιπαράδειγµα» στις ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις.

Εξτρεµιστικές επιθέσεις ένθεν κακείθεν στο όνοµα της θρησκείας έχουν αιµατοκυλίσει την Ευρώπη και διάφορες περιοχές στον πλανήτη, µε πιο πρόσφατη το µακελειό στη Νέα Ζηλανδία. Ποιο είναι το µήνυµά σας;

Πραγµατικά απορώ, νιώθω τεράστια φρίκη και απελπισία όταν γίνονται αιµατοκυλίσµατα στον βωµό της θρησκείας. Πώς έχουµε καταφέρει, εν έτει 2019, τη θρησκεία, που στη βάση της είναι πηγή αγάπης και πίστης, όταν όλες οι θρησκείες εκπέµπουν το µήνυµα της συγχώρεσης και του σεβασµού, να έχουµε καταλήξει να προβάλλονται ως αιτία βίας, µίσους και διχασµού; Οταν µια έννοια τόσο ιερή γίνεται παγκοσµίως µέσο χειραγώγησης µαζών, µέσο άσκησης εξουσίας και πολιτικής, θεωρώ πως πρέπει να αναθεωρήσουµε αρκετές έννοιες και πρώτιστα την παιδεία σε αυτόν τον τοµέα. Η πίστη και η άσκησή της είναι ιερά, αδιαµφισβήτητα δικαιώµατα και έτσι πρέπει να παραµείνουν.

Από τα 15 στην πολιτική

Η Ουφούκ Μουσταφά γεννήθηκε στην Καβάλα στις 28 Ιανουαρίου 1989 και µεγάλωσε στην Κοµοτηνή, όπου τελείωσε το 1ο Μειονοτικό ∆ηµοτικό Κοµοτηνής και κατόπιν το 1ο Αθλητικό Γυµνάσιο και το 1ο Ενιαίο Λύκειο Κοµοτηνής. Το 2011 αποφοίτησε από το Τµήµα Νοµικής του Πανεπιστηµίου Μαρµαρά στην Κωνσταντινούπολη. Ασκεί το επάγγελµα της δικηγόρου στην Κοµοτηνή από το 2014. Στις εκλογές του Μαΐου 2014 εκλέχθηκε δηµοτική σύµβουλος στον Δήµο Κοµοτηνής µε την παράταξη «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή». Από την ηλικία των 15 ετών ασχολείται ενεργά µε την πολιτική και τα κοινά, αρχικά ως µέλος του µαθητικού της Νεολαίας Συνασπισµού και κατόπιν ως µέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

συνέντευξηΟυφούκ Μουσταφά